679
Potrivit European Supermarket Magazine, FrieslandCampina a declarat că a cunoscut un început de an dificil din cauza „condițiilor dificile de piață” cauzate de inflația ridicată și de o scădere a volumelor, precum și de o scădere bruscă a prețurilor de bază la lactate de la sfârșitul anului 2022.
La reuniunea Consiliului membrilor săptămâna aceasta, CEO-ul Jan Derck van Karnebeek și CFO Hans Janssen au confirmat perspectivele îngrijorătoare ale grupului pentru 2023, care au fost publicate pentru prima dată pe 21 februarie a acestui an.
Inflație ridicată
Perspectivele au remarcat condițiile dificile de piață și scăderea puternică a prețurilor de bază la lactate în ultimele luni ale anului 2022, care au continuat în prima jumătate a anului 2023.
Cooperativa olandeză de produse lactate a declarat, în Țările de Jos și în mari părți ale lumii, puterea de cumpărare a consumatorilor a fost slabă din cauza nivelurilor ridicate persistente ale inflației, care s-au tradus în volume mai mici.
De asemenea, FrieslandCampina a avertizat cu privire la creșterea costurilor din cauza prețurilor ridicate la energie și la materiile prime, la creșterea costurilor cu forța de muncă, la impactul cursurilor valutare nefavorabile și la creșterea ratelor dobânzilor.
Preț de piață mai mic
Cooperativa a spus că prețul garantat pe care FrieslandCampina îl plătește pentru laptele livrat membrilor a scăzut mai lent în prima jumătate a anului 2023 decât prețurile de bază la lactate.
Ca urmare, produsele din stoc care au fost produse la un preț de cost mai mare au trebuit să fie vândute la un preț de piață mai mic.
FrieslandCampina a declarat că performanța grupurilor sale de afaceri Food & Beverage și Trading a fost „sub presiune” din această cauză.
În altă parte, grupurile sale de afaceri Specialized Nutrition și Ingrediente au avut un început bun de an, a spus acesta.
Sub presiune
Într-o declarație, FrieslandCampina a spus: „Este de așteptat ca diferența dintre prețul garantat și prețurile de bază la lactate să scadă. Ca urmare, nu este de așteptat niciun impact negativ suplimentar în a doua jumătate a anului din cauza devalorizării stocurilor.
„Cu toate acestea, din cauza inflației și a unei scăderi continue a puterii de cumpărare a consumatorilor pe toate piețele, se așteaptă ca volumele să rămână sub presiune. Evoluțiile ratelor dobânzilor și riscurile valutare rămân factori incerti și în a doua jumătate a anului 2023”.