Tehnologii

404

Giganții din afaceri fac presiune pentru a reduce antibioticele în lanțul alimentar global

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Furnizorii de alimente și băuturi se vor confrunta cu o atenție sporită, pe măsură ce optzeci dintre cei mai mari investitori ai lumii își unesc astăzi forțele pentru a face presiuni pe liderii mondiali să abordeze criza rezistenței antimicrobiene (AMR) sau să riscă o criză financiară la nivel mondial, notează FoodNavigator.

Mari eforturi

Eforturi mai mari de a elimina AMR și de a o recunoaște ca un risc pentru sănătate și economic, precum Covid-19 și criza financiară din 2008, trebuie depuse de către liderii mondiali, care altfel se vor confrunta cu consecințe grave, a avertizat Investor Action on Antimicrobian Resistance Group într-o scrisoare.

„Investitorii recunosc că AMR nu este doar o amenințare pentru sănătatea oamenilor și a planetei noastre, ci și pentru bunăstarea financiară a celor care se bazează pe randamentul investițiilor pentru a-și finanța pensiile”, a spus grupul.

Poluarea din sectoarele agricol, farmaceutic și de sănătate sunt unii dintre principalii factori ai AMR, afirmă ONU. Dar și utilizarea abuzivă a antibioticelor la animale și în tratarea afecțiunilor la om a contribuit la această problemă.

Giganții fast-food, cum ar fi McDonald's, Burger King, KFC și Pizza Hut, au fost în trecut presați de investitori să reducă utilizarea antibioticelor pentru a ajuta la prevenirea răspândirii „superbacterilor” rezistente la antibiotice.

Acțiuni împotriva AMR

Productivitatea de până la 443 de miliarde de dolari ar putea fi pierdută în fiecare an până în 2035, au avertizat cei optzeci de semnatari, printre care se numără Legal & General Investment Management și HESTA.

Scrisoarea a fost postată liderilor lumii înaintea celei de-a doua reuniuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind AMR în această lună. Acesta avertizează că criza a provocat mai multe decese decât HIV/SIDA și malarie în 2019. Aproximativ 700.000 mor la nivel global din cauza infecțiilor legate de RAM, care se preconizează că va crește la 10 milioane pe an până în 2050.

O serie de șapte „cereri” au fost, de asemenea, făcute de către semnatari, inclusiv nevoia de orientări și obiective bazate pe știință; administrație și o singură sănătate; și supraveghere integrată.

„Pandemia de Covid-19 a stimulat investitorii recunoașterea imperativului financiar de a combate riscurile sistemice pentru sănătate”, a spus grupul. „Analiza arată că, din 2020, cel puțin 20 de hotărâri ale acționarilor au vizat riscurile AMR de-a lungul lanțurilor globale de aprovizionare – de la companiile farmaceutice și producătorii de animale până la comercianții cu amănuntul de alimente și restaurante.”

Deși nu există un cadru internațional pentru abordarea RAM, gradul de conștientizare a factorilor de decizie este în creștere. Guvernul Regatului Unit a promis 85 de milioane de lire sterline în sprijin pentru cercetare și dezvoltare în domeniul antibioticelor la începutul acestui an, precum și pentru a ajuta la îmbunătățirea infrastructurii globale de sănătate, la consolidarea sistemelor de supraveghere pentru a monitoriza mai bine amenințările RAM.

„Este imperativ să abordăm AMR cu acțiuni globale decisive și coordonate”, a declarat Jayasree Iyer, CEO al Fundației Acces la Medicină. „Această colaborare în perioada premergătoare UNGA și nu numai va fi esențială în intermedierea dialogului cu privire la reducerea RAM, protecția sănătății publice și asigurarea eficacității medicamentelor care salvează vieți pentru generațiile viitoare din întreaga lume.”

Panel independent pentru AMR

Guvernul Regatului Unit, împreună cu guvernul Arabia Saudită, au cerut un grup independent pentru AMR, în stilul grupului interguvernamental pentru schimbările climatice.

Dacă va fi adoptat, grupul propus va monitoriza riscurile și impacturile viitoare ale RAM și va oferi factorilor de decizie evaluări științifice frecvente pentru a sprijini luarea deciziilor.

„AMR reprezintă o amenințare serioasă la adresa portofoliilor de investiții, a stabilității economice și a sănătății globale”, a declarat Maria Larsson Ortino, director general ESG global și lider în domeniul sănătății, Legal & General Investment Management.

„Este încurajator să vedem un răspuns unificat din partea investitorilor, care reflectă un angajament comun de a aborda această provocare urgentă, LGIM stă ferm în spatele acestei declarații și îi invită pe alții să ni se alăture în căutarea unor soluții eficiente de combatere a RAM și sperăm că UNGA va conduce la un impuls semnificativ progrese în această problemă crucială.”

Ghid și ținte bazate pe știință

1) Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să sprijine înființarea unui grup independent, după modelul Grupului Internațional de Schimbări Climatice (IPCC), pentru a oferi factorilor de decizie evaluări științifice regulate cu privire la RAM

2) Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să sprijine dezvoltarea unui cadru internațional, cum ar fi Protocolul de la Montreal sau Acordul de la Paris, pentru RAM, cu un obiectiv bazat pe știință pentru a ghida acțiunile susținute și coezive privind RAM

Administrație și o singură sănătate

3) Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să se angajeze să reducă utilizarea antibioticelor în agricultură și să pună capăt utilizării de rutină a antibioticelor pentru promovarea creșterii și profilaxia de grup în creșterea animalelor

4) Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să adopte inițiative legislative pentru a stabili limitele maxime de reziduuri pentru antibiotice în apele uzate de la unitățile de producție. Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să stabilească mecanisme adecvate pentru a gestiona reziduurile de antibiotice care intră în mediu din surse suplimentare, cum ar fi gunoi de grajd și sisteme de tratare a apelor uzate.

Supraveghere integrată

5) Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să continue să sprijine stabilirea crearea unui sistem de supraveghere integrat la nivel global pentru RAM și utilizarea antibioticelor, bazându-se pe sistemele de supraveghere cvadripartite existente, pentru a identifica modelele și a reacționa în consecință.

Acest lucru ar trebui să integreze datele despre oameni, animale și mediu. În special, factorii de decizie la nivel mondial ar trebui să se alinieze la cerințele legislative, similare cu cele ale statelor membre ale UE, care impun ca volumul și utilizarea antibioticelor în agricultura animalelor să fie colectate și raportate cu acuratețe.

Finanțarea dezvoltării de noi antimicrobiene

6) Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să continue să promoveze cercetarea și dezvoltarea (C&D) de noi antimicrobiene și alternative la antimicrobiene, în special cele care vizează agenții patogeni prioritari, așa cum sunt definiți de Organizația Mondială a Sănătății, asigurând nevoile țărilor cu venituri mici și medii (LMIC), sunt luate în considerare.

Remarcăm că mai multe țări G7 au introdus stimulente de tip push and pull și încurajează alte națiuni să pună în aplicare mecanisme similare pentru a asigura dezvoltarea și disponibilitatea viitoare a antimicrobienelor critice și a alternativelor la antimicrobiene.

Acces echitabil global

7) Încurajăm factorii de decizie la nivel mondial să abordeze lipsa accesului global echitabil la antimicrobiene noi și existente și alternative la antimicrobiene.

Acest lucru ar putea fi susținut prin înființarea unui fond multilateral care să ofere finanțare țărilor cu LMIC pentru a promova accesul echitabil la antimicrobiene;

interacțiunea cu piața de medicamente generice și biosimilare pentru a stimula faptul că acestea lucrează pentru a satisface cererea și oferta cu produse de calitate garantată;

sprijinirea implementării planurilor naționale de acțiune;

îmbunătățirea sistemelor de supraveghere; și

obligarea planificării accesului timpuriu în toate colaborările de cercetare și dezvoltare.  (Foto: Freepik 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2