Ferma

277

Impactul culorii furajelor asupra creșterii broilerilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Păsările, inclusiv găinile, pot vedea într-o gamă largă de spectru de culori, iar unele culori pot fi stimulatoare. Un studiu recent din SUA, sitat de AllAboutFeed, și-a propus să stabilească dacă furajele colorante ar putea stimula puii de găină să consume mai mult. Puii au o viziune tricromatică bine dezvoltată, permițându-le să vadă toate secțiunile spectrului de lumină vizibilă, precum și unele ultraviolete și s-a raportat că sarcinile simple ale păsărilor, cum ar fi ciocănirea, pot fi influențate de culoare și pot fi utilizate pentru un interes sporit într-un anumit produs alimentar. Acest studiu a fost realizat de Joseph P. Gulizia și Kevin M. Downs, de la Școala de Agricultură Middle Tennessee State University din SUA.

Cercetări anterioare

Deși oarecum inconsecvente, cercetările anterioare au demonstrat că, de multe ori, culoarea furajelor are potențialul de a crește sau de a reduce consumul de furaje la puii de carne, afectând astfel creșterea în greutate corporală în perioada de creștere. H. Khosravinia a observat că puii de carne au consumat în mod semnificativ mai multă hrană cu iluminare verde și hrană verde, peste alte combinații de lumină și hrană.

În plus, J.B. Cooper a explorat culorile furajelor la curcani și a raportat că păsările preferă culorile verzi, după cum indică acceptarea puternică a hranei verzi. Curcanii albi au fost testați cu privire la răspunsul lor la culorile roșu, galben, verde și albastru, preferând furajele albastre cel mai mult și roșul, cel mai puțin, cu furajele roșii scăzând semnificativ consumul de furaje. În schimb, Leslie și colab. au constatat că, atunci când puii broiler au avut posibilitatea de a alege între hrana necolorată și cea colorată, au preferat dietele necolorate.

În studiu, s-au folosit lungimi de undă mai mari și mai scurte. Pentru a extinde baza de cunoștințe legate de colorarea furajelor de pasăre, această cercetare a fost întreprinsă pentru a evalua modul în care culoarea furajelor modificate poate afecta performanța puiilor de carne crescute până la vârsta de 21 de zile. Culorile erau selectate pentru această cercetare pentru a reprezenta culorile primare și secundare și reprezentând lungimi de undă mai lungi (roșu, portocaliu, galben, verde) și mai scurte (albastru și violet).

Colorarea hranei pentru pui

Au fost efectuate două studii de către cercetătorii de la Școala de Agricultură de la Middle Tennessee State University din SUA, pentru a determina efectele culorii furajelor asupra performanței broilerului. Studiile au urmărit:

- Procesul 1 a inclus patru tratamente, și anume controlul (dieta completă pentru puii de carne), hrana cu furaje colorate în roșu, verde și albastru

- Procesul 2 a inclus 4 tratamente, inclusiv martor, portocaliu, galben și violet.

Tratamentele culorilor dietetice au constat în adăugarea de coloranți praf de calitate alimentară umană, care nu sunt nutritivi. Dietele de control nu au inclus niciun colorant. Fiecare grupă de păsări (60 de păsări/tratament), a fost hrănit la 240 de pui de carne de sex masculin Cobb 500, în timpul unei perioade de creștere de 21 de zile, iar datele au fost analizate.

Rezultatele cercetării

Pentru Procesul 1, s-au înregistrat mici efecte ale culorii furajelor asupra performanțelor păsărilor. Cele mai multe diferențe observate păreau să rezidă cu efectele culorii furajelor la conversia furajelor. Hrana roșie și verde a scăzut de la 1 la 21 AFCR, cu 3,2 și respectiv 2,4% (p <0,05), comparativ cu dieta de control. un efect similar din hrana roșie a fost observat pentru afcr între ziua 1 și 14, cu o creștere de 2,6% comparativ cu martorul (p> <0,05).>

Interesant este faptul că păsările care consumă hrană albastră aveau AFCR similar cu cele de control al păsărilor în fiecare perioadă de timp. Cu toate acestea, niciun alt parametru de performanță nu a diferit între tratamente în acest studiu. La fel ca rezultatele procesului 1, procesul 2 a arătat influențe minime ale hranei portocalii, galbene sau violete asupra performanței generale a păsărilor, comparativ cu dieta de control.

Cu toate acestea, au fost detectate unele efecte interesante. BWG între ziua 1 și 14 a păsărilor care consumă hrană purpurie a fost cu 6,4% mai mare decât păsările care consumă galben (p <0,05). o tendință similară a fost observată pentru ziua 7-14 bwg (p> <0,05).>

Rezultatele performanței broilerului din acest studiu sugerează că efectele culorii furajelor sunt inconsistente, dar nu indică o aversiune față de anumite culori.

Înlocuitor de soia pentru hrana puilor

Sursele noi de proteine ​​pentru pui de carne au nevoie de sprijin din întregul lanț de aprovizionare, pentru a se asigura că economia se acumulează și există o aprovizionare consistentă. Delegații la seminarul annual, din 2021, de cercetare a păsărilor, de la NFU, au aflat că, în timp ce se fac progrese, există încă obstacole de depășit înainte ca acestea să fie viabile din punct de vedere comercial.

Brian Kenyon, senior manager nutritiv al ABN, a declarat că sectorul păsărilor de curte are nevoie de o sursă alternativă de proteine, adăugând că, în prezent, Marea Britanie, de exemplu, importă 3mt soia/an, alcătuită din 2mt de masă și 1mt de fasole.

Ca urmare, s-au ridicat întrebări cu privire la impactul acestor importuri asupra mediului, durabilității și securității aprovizionării. Dl Kenyon a spus că, în trecut, producătorii din Marea Britanie se bazau pe rapiță, mazăre și fasole, dar lupinii cu un nivel mai ridicat de proteine ​​(28-34%) și un conținut ridicat de fibre (10-12%) au dat dovadă de promisiune reală. Nivelurile de proteine ​​sunt mai mari decât fasolea (26-28%), dar mai mică decât făina de soia (46%).

Experiența ABN

Experiența ABN cu lupini a rezultat dintr-o abordare tip Frontier, care folosea lupini într-un mic studiu din Kent, ca o cultură alternativă la rapiță. În acest sens, două soiuri au fost alese: soiul albastru Boregine și soiul alb Dieta. Tonajele erau mici și limitate, dar cercetările au arătat că nivelul alcaloidului cheie, de aproximativ 400 mg/kg, se încadrează în limitele Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

ABN a efectuat apoi un proces comercial anul trecut folosind un producător independent din North Yorkshire. Au fost efectuate 2 teste pe 6 case, fiecare conținând 43.500 de pui de carne Ross 308. Primul proces a implicat acordarea de lupini albastri la 4 case cu 2 case de control, în timp ce al doilea a implicat pui de carne din 2 case care au primit lupini albi cu 4 case de control. Măsurătorile au analizat KPI-urile de performanță live (greutatea vie, FCR și mortalitatea), starea așternutului - utilizarea vizuală și a așternutului - și tampoanele pentru picioare și scorurile hock. Proiectarea dietei a fost formulată cu niveluri minime de lupini, crescând de la 1,5% în firimiturile de start la 7,5% în peletele de finisare.

O proteină alternativă adecvată

Rezultatele nu au arătat nicio diferență în performanța vieții la 39 de zile, fără probleme de bunăstare și fără probleme cu gustul. Dacă performanța medie a lupinului ar fi aplicată întregii ferme de 261.000 de păsări, acest lucru ar reduce utilizarea soiei acestei culturi de păsări cu 29t sau cu 2,8% reducerea nivelului de soia dietetic (21,4% până la 18,6%).

În concluzie, dl Kenyon a spus: ”Lupinii pot fi o proteină alternativă adecvată la făina de soia în dietele pentru puii de carne, dar, și este mare, dar, la prețurile actuale ale materiilor prime, lupinii nu sunt competitivi cu făina de soia din dietele pentru puii de carne.

Decojirea lupinilor ar imbunatati nivelul proteinelor prin eliminarea cantitatii de fibre. Acest lucru ar adăuga valoare lupinilor, dar ar crește și costul”. Așadar, ”sursele noi de proteine ​​au nevoie de un angajament mai larg, din partea întregului lanț de aprovizionare, pentru a aplica comercial și pentru a asigura aprovizionarea consistentă”, a adăugat el.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2