97
După ani buni de creștere continuă a industriei laptelului din România, fundamentată pe o cerere de consum din ce în ce mai mare, criza economică globală, manifestată pregnant și la noi, după 2008, a redus de la an la an producția de lapte reflectată în cifre, prin diminuarea șeptelului și a cantității de lapte colectat. După o scurtă inviorare în 2014, când producția a revenit nesperat la un nivel apropiat perioadei 2008-2009, în 2015, anul eliminării cotelor de la lapte în UE, cantitatea de lapte de vacă colectat în unitățile de procesare a scăzut brusc cu peste 8%.Mai mult lapte de la intern, importuri mai mici Este foarte interesant ce s-a petrecut pe piața românească a laptelui în anul 2014. Cantitatea de lapte brut importat a scăzut de la 96.105 tone în anul 2013 la 76.723 tone în anul 2014 ( o scădere de -20,2%). După descreșteri succesive și îngrijorătoare în industria laptelui, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 12,8% (comparat cu 2013). Creşteri ale producţiei în anul 2014 faţă de anul 2013 pot fi menţionate la: lapte de consum (care include lapte integral, semi-degresat şi degresat care nu conţine aditivi). cu 32.926 tone (+15,0%), smântână de consum cu 6.010 tone (+11,2%), unt cu 792 tone (+8,1%), brânzeturi inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (86,2% din producţia totală de brânzeturi) cu 3971 tone (+5,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 5973 tone (+3,6%), potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Creșterea producției de lapte din 2014 (reflectată prin creșterea cantității de lapte colectat) a fost una importantă, dacă ținem seama că începând din primul an al crizei economice, cantitățile de lapte colectate au scăzut continuu, iar importurile deveneau din ce în ce mai vizibile în statisticile oficiale Creșterea apărută a fost pusă pe seama creșterii economice de ansamblu a economiei (inclusive în agricultura), dar și ca urmare a unor investiții și achiziții importante de utilaje și tehnologii performante în ramură. Cantitate record în 2007 Primul an al aderării României la Uniunea Europeană a fost și anul de vârf al industriei laptelui de la noi. În acest an, potrivit Biroului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), în România, cantitatea de lapte colectat a fost de 1.136,4 mii tone (cu 3,5 mii tone mai mult decât în 2006). În anul 2007, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 1 %. Majoritatea produselor procesate din lapte au înregistrat creşteri, cu excepţia brânzeturilor. Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut cu 21494 tone (+19,8%) în anul 2007 faţă de anul precedent. Producţia de unt a crescut cu 731 tone (+9,8%) comparativ cu producţia obţinută în anul 2006. Producţia de brânzeturi a înregistrat o scădere cu 3511 tone (-5,0%) faţă de anul 2006, cu precădere pe seama cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă ce deţine o pondere de 91,9% din producţia totală de brânzeturi din anul 2007. Pentru o comparație mai evidentă, creșterea din 2007, față de 2003 a fost de 77,8% (cu +251,8 mii tone). Conform datelor Eurostat creșterea a fost continuă în cei cinci ani dinaintea aderării României la Uniunea Europeană. Trebuie adăugat însă că perioada respective a coincis și cu o perioadă de creștere economică fără precedent pentru România. Pnetru anul 2007, nu există, din păcate, o consemnare statistică a importurilor de laptă de vacă destinat unităților de procesare. Creștere de aproape 63% la lapte brut importat, în 2013 În perioada 2008-2013, cantitatea de lapte colectată pentru procesare a scăzut continuu. De la o cantitatea consemnată de lapte de 1.051,46 mii tone în 2008 s-a ajuns la 882,38 mii tone în anul 2008. De altfel, anul 2013 a consemnat cea mai scăzută producție de lapte (reflectată și în cantitatea colectată de procesatori djn ultimii 10 de ani). Raportată la 2007 (anul de maxim al industriei) scăderea din 2013 a însemnat aproape -24%.. În anul 2013 comparativ cu anul 2012, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 8784 tone (-1,0%). În anul 2013 comparativ cu anul 2012, producţia a crescut la: smântână de consum cu 5730 tone (+12,0%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 12758 tone (+8,3%), unt cu 516 tone (+5,6%), lapte de consum cu 11401 tone (+5,5%) şi brânzeturi inclusiv brânză obţinută exclusive din lapte de vacă (90,0% din producţia totală de brânzeturi) cu 2781 tone (+4,1%). Aceste creşteri ale producţiei s-au datorat, în special, creşterii cantităţii de lapte brut importat de la 59.267 tone în anul 2012 la 96.240 tone în anul 2013 (+62,4%). Anul 2013 a însemnat nu numai cel mai slab an al industriei laptelui din România, cu o producție foarte slabă (inclusive lapte colectat în cantitatea mai mica), dar și un an în care importurile de lapte brut au atins o cotă îngrijorătoare. În anul 2013, cele mai multe achiziții intracomunitare de lapte brut au provenit din Ungaria. Peste 50 de fabrici de lapte închise în 2014 Peste 50 de fabrici de lapte din România, reprezentând aproape o treime din total, s-au inchis în anul 2014 din cauza scăderii cererii pe piața internă și creșterii costurilor de producție, potrivit Mediafax care citează surse din cadrul Asociației Patronale Române din Industria Laptelui -APRIL. La începutul anului 2014, în România funcționau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, potrivit APRIL. La 1 aprilie 2014, numărul fabricilor scăzuse la 152, iar la finele anului la 130. Cauzele au fost: creșterea costurilor de producție, tendința supermarketurilor de a renunța tot mai des la laptele produs în Romaânia în favoarea mărcilor proprii (provenite din țări precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia) mult mai ieftine și în stocuri mari ca urmare a embargoului impus de Rusia „INS spune că a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune însă cu cât au crescut importurile în acest an. Multe ferme medii și mari din România s-au închis, pentru că din cauza importurilor masive nu mai au cui livra laptele. Există astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci”, a afirmat reprezentantul APRIL. El a adăugat ca hypermarketurile au mărit taxele de raft pentru producătorii români și încearcă să susțină firmele din țările în care își au originile. Anul 2015 a reluat cursul importurilor de lapte în creștere În primele zece luni ale anului 2015, faţă de perioada similar din 2014, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 75.027 tone (-8,8%), potrivit datelor cumunicate de Statistică. Creşteri ale producţiei principalelor produse lactate în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie .2015 faţă de perioada 1 ianuarie – 31 octomrbie.2014 pot fi menţionate la: smântână de consum cu 6578 tone (+13,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 13634 tone (+9,3%), brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (83,8% din producţia totală de brânzeturi) cu 5090 tone (+7,9%), lapte de consum cu 5178 tone (+2,5%), unt cu 312 tone (+3,7%). Cantitatea de lapte brut importat a crescut, în perioada primelor zece luni din.2015 faţă de perioada similară din 2014 cu 12.968 tone (+20,3%). Și în primele luni ale lui 2016 tendința de creștere a importurilor de lapte brut destinat prelucrări a fost evidentă. În luna februarie 2016 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a scăzut cu 471 tone (‐0,7%). Cantitatea de lapte brut importat a crescut în luna februarie 2016 față de luna ianuarie 2016 cu 866 tone (+7,1%). Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 3.483 tone (+36,1%) în luna februarie 2016 față de luna februarie 2015.