Ferma

703

În 2023, în UE s-au produs cu 2,4 milioane de tone mai puține furaje combinate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția industrială de furaje combinate din UE27 este de așteptat să indice o scădere suplimentară în 2023, cu o scădere estimată la aproape 2,4 milioane de tone, conform previziunilor datelor furnizate de membrii Fefac, Federația Europeană a Producătorilor de Furaje, citată de AllAboutFeed.

Tendința de scădere reflectă provocările pieței

Producția de furaje combinate din UE pentru animalele de fermă în 2023 este estimată la 144,3 milioane de tone, o scădere cu 2% față de 2022.

Piața hranei pentru animale din UE în acest an reflectă presiunile politice și de gestionare a crizelor de piață continue și o cerere tot mai mare de a oferi soluții de furaje durabile pentru a aborda dinamica pieței și considerentele de reglementare.

Aceste tendințe reprezintă un răspuns la impactul negativ al schimbărilor climatice și al bolilor animale asupra aprovizionării cu materii prime, cum ar fi secetele și inundațiile, și asupra capacității de producție a animalelor, inclusiv gripa aviară (IA) și pesta porcină africană (PPA).

În plus, schimbările în metodele de producție, precum și reducerea sau schimbarea cererii ca urmare a schimbării preferințelor consumatorilor (impactul inflației prețurilor la alimente) afectează diferențial producția de furaje combinate în țările europene.

În timp ce țări precum Germania, Irlanda, Danemarca și Ungaria au înregistrat o scădere de aproximativ 5% a producției de furaje, alte țări precum Austria, Bulgaria, Italia și România au înregistrat o creștere modestă.

Sectorul hranei pentru porci

Sectorul hranei pentru porci a fost cel mai afectat, cu o scădere suplimentară de aproape 2,5 milioane de tone. Germania, de exemplu, s-a confruntat cu o reducere a producției de carne de porc din cauza pierderii piețelor de export asiatice, precum și a campaniilor media negative. Danemarca a înregistrat o scădere substanțială de 13,6% a producției de carne de porc.

Producția de furaje combinate pentru păsări

Producția de furaje combinate pentru păsări a înregistrat o tendință mai pozitivă, producția crescând cu 0,9 milioane de tone, deoarece unele țări își revin din impactul AI în 2022.

Sectorul hranei pentru bovine

Producția de furaje pentru bovine a cunoscut o scădere cu 0,8 milioane de tone. Țări precum Spania și Portugalia s-au confruntat cu probleme legate de deficitul de apă care au dus la închiderea fermelor, în special în sectoarele rumegătoarelor, în timp ce provocări precum prețul scăzut al laptelui și bolile bovinelor au afectat și mai mult industria.

Fefac: 2024 rămâne incert

Factorii cheie, cum ar fi impactul bolilor animale, incertitudinea economică, inflația persistentă ridicată a prețurilor la alimente, neregulile meteorologice în curs și creșterea importurilor de produse din carne de pasăre din Ucraina, afectează producția locală.

Influența politicilor „verzi și bunăstării animalelor” este de așteptat să aibă un impact negativ asupra perspectivelor pieței pentru producția de animale și furaje, deși costurile pentru materiile prime cheie pentru furaje, în principal cerealele furajere, au scăzut înapoi la nivelurile de dinainte de invazia rusă a Ucrainei.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2