Un nou raport care descrie varietatea de metode pentru încapsularea tulpinilor bacteriene probiotice subliniază oportunitățile pe care tehnologiile mai bune de încapsulare le-ar putea aduce pe piata, dar avertizează că eficacitatea probioticelor încapsulate trebuie să fie testate separat. Raportul a fost publicat în jurnalul Innovative Food Science & Emerging Technologies si oferă o privire de ansamblu despre "cele mai importante și noi tehnologii", folosite la încapsularea probioticelor - de remarcat faptul că cele mai multe alimente probiotice de pe piața actuală sunt produse lactate refrigerate, dar că posibilitățile mari de pe piață pot fi deschise pentru cei care pot livra tulpini și pentru alte categorii de produse. Echipa condusă de José María Martín de la Universitatea din Granada, Spania, a observat că principala problemă asociată cu încorporarea tulpinilor bacteriene potential benefice într-o gamă mai largă de produse alimentare este supraviețuirea scăzută a acestor microorganisme în matricea alimentară și în tractul gastro-intestinal .
"Astfel, protecția și izolarea microorganismului din matricea de alimente și condițiile de mediu sunt cruciale pentru dezvoltarea de noi produse alimentare probiotice", au spus ei. "Microîncapsularea este de mare interes, deoarece aceasta ar putea permite o aplicare mai largă de probiotice pe piața produselor alimentare." Echipa spaniolă a menționat că în afară de polizaharide utilizate în mod tradițional ca o matrice în micro-încapsulare, noile materiale sunt testate și noi tehnologii sunt dezvoltate. Cu toate acestea, ei sugerează că există încă o nevoie de a dezvolta noi tehnologii sau echipamente care produc particule uniforme pentru aplicații industriale. "În plus, doar câteva studii in vivo au fost efectuate pentru a testa efectul benefic al probioticelor încapsulate", a declarat echipa. "Deși aceste studii arata rezultate promitatoare, nu au fost efectuate decât la animale", au adaugat membrii echipei de cercetare.