455
Potrivit anchetei animalelor din decembrie 2023, efectivul de ovine și caprine din UE a scăzut cu 1,9 milioane de capete (-2,6%), așa cum a fost și anul trecut.
Cea mai mare scădere a fost înregistrată în ES (-1 milion de capete sau -6,1%), în timp ce alte țări UE au înregistrat modificări mai mici. Din 2019, efectivul UE a scăzut cu aproximativ 6 milioane de capete.
De asemenea, numărul de oi puse la berbec a scăzut cu 1,4 milioane de capete sau -3%. În ciuda prețurilor favorabile, reducerea efectivului este încă în desfășurare.
În 2023, producția de carne de oaie și capră a scăzut cu 5% (-30 000 t), iar 2024 este de așteptat să înregistreze o scădere similară (-4,9%). Cele mai mari reduceri au fost înregistrate în ES (-14 600 t), FR (-6 800 t) și EL (-5 000 t).
Consumul pe cap de locuitor al UE de carne de oaie a scăzut cu 3,3% în 2023. În 2024, consumul va suferi din nou din cauza disponibilității scăzute și a presiunilor din cauza prețurilor mai mari. Prin urmare, consumul pe cap de locuitor al UE ar putea scădea și mai mult cu 3,5% în 2024, în ciuda poziționării sale specifice în cadrul coșurilor de consum (festivitati religioase, culturale).
În timp ce exporturile UE de carne de oaie către Regatul Unit au rămas relativ stabile în 2023, transporturile către Orientul Mijlociu, de ex. Oman și Qatar, au scăzut. Aceste evoluții au dus la o scădere generală a exporturilor de aproape 13% în 2023.
Acest lucru se datorează în principal unei disponibilități relativ scăzute și unor prețuri ridicate în UE, ceea ce face ca UE să fie mai puțin competitivă și mai multă producție rămâne pe piața internă. Deoarece această situație nu este de așteptat să se schimbe pe termen scurt, exporturile de carne din UE sunt menținute la nivelul scăzut actual și se așteaptă să scadă și mai mult cu 2%.
Exporturile UE de animale vii au crescut cu 5% în 2023, în ciuda prețurilor interne ridicate. Reînvierea exporturilor către Libia și Maroc a compensat în mare măsură scăderile către Iordania și Israel. Exporturile de animale vii vor crește ușor cu 2% în 2024, apropiindu-se de nivelurile pre-COVID, dacă cererea libiană și marocană rămâne fermă.
Importurile UE de carne de oaie au crescut cu 2,2% în 2023, provenind din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Dacă strângerea globală a ofertei și a cererii asiatice rămân ca anul trecut, importurile din UE ar putea crește cu încă 2,5%, datorită prețurilor atractive.
Incertitudinile din Marea Roșie, Marea Neagră și Orientul Mijlociu ar putea continua să adauge îngrijorări pentru fluxurile comerciale cu ovine, se arată în finalul unui raport publicat de DGAgri. (Foto: Dreamstime)