John Bassett, un renumit consultant de siguranţă alimentară şi microbiolog, a ridicat recent, la o conferinţă de specialitate, o problemă de mare impact asupra consumatorilor: aceea că îngheţata reprezintă un mare risc de contaminare cu listeria. „Aceasta este o problemă foarte îngrijorătoare, atât pentru consumatori, cât şi pentru producătorii europeni. Aş fi dispus să pariez că prezenţa listeriei în îngheţată nu reprezintă un caz izolat, ci are o frecvenţă mult mai mare, dacă veţi cerceta mai atenţi”, a spus Bassett, potrivit FoodManufacture.co.uk. John O’Brien, şeful sigurnaţei şi calităţii alimentelor de la Centrul de cercetare Nestle şi-a exprimat „uimirea”că incidentele cu listeria găsită în îngheţată au durat între 3 si 5 ani şi a cerut mai multe studii pentru a putea evalua gradul de risc. Bassett a susţinut că ar trebui să se declanşeze o anchetă pentru depistarea, la scară extinsă, a listeriei din îngheţată, dar în acelaşi timp să se facă şi o evaluare a riscului la care sunt supuse persoanele vârstnice din spitale şi centrele de îngrijire. Săptămâna trecută, Splendid Ice Cream din SUA a raportat că a distrus 265 de tone de îngheţată şi a decis retragerea produsului existent pe piaţă, după ce s-a descoperit prezenţa listeriei în instalaţia de producţie. Acestcaz recent reaminteşte de o altă situaţie similară, înregistrată în SUA, în decembrie 2014, când listeria a fostconfirmată în produsele de brânză şi îngheţată a unor firme. Întrucât acestea au fost cazuri independente, ele au condus la ipoteza ca listeria prezentă în alimentele congelate să fie mult mai răspândită decât credeau experţii până acum.