Și de data aceasta, românii sunt deschizători de drumuri. Tânăra Ionela Nechifor, o mare iubitoare de dulciuri, s-a ambiționat și a reușit să creeze propria rețetă de înghețată de post, având drept ingrediente principale cătina și laptele din sâmburi de caise. Mai mult, în planul său a intrat și o mică plantație de cătină unde să își producă singură materia primă necesară. Povestea înghețatei minune care poate ajuta și diabeticii și care poate fi folosită în curele de slăbire sau pentru a crește imunitatea copiilor a început în 2012, atunci când Ioana a fost plecată în Italia cu o bursă de studii. ”Acolo am avut ocazia să degust prima dată o înghețată adevărată și m-am îndrăgostit de înghețată. La noi, ce se obține la nivel industrial este mai mult praf cu apă. Mai sunt și producători care fac înghețată naturală, dar sunt puțini. În mod normal acest produs trebuie să se bazeze pe lapte și fructe, dar cel mai important este ca totul să fie cât mai natural”, a declarat tânăra pentru Agrointeligența. În prezent, Ionela studiază la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava și prima rețetă de înghețată cu cătină a fost tema lucrării sale de diplomă. ”Sunt singura din România care s-a gândit să pună cătină în înghețată. Vreau să o valorificăm deoarece are proprietăți și calități foarte bune asupra organismului: vitamina C, vitamina A, carotenoizi. Mi-am spus că de ce să folosim coloranți artificiali când putem folosi un fruct și să obținem o culoare a produsului foarte frumoasă și naturală. Înghețata mea are o culoare portocalie dată de carotenoizii din cătină”, explică suceveanca. Prima rețetă pe care a realizat-o a fost cea a înghețatei cu cătină și măceșe. Aceasta era realizată pe bază de iaurt și îndulcită cu fructuoză. Deși produsul a fost apreciat la concursuri internaționale, Ionela a vrut mai mult și atunci a creat o nouă rețetă păstrând ca și element comun cătina. Anul acesta a reușit să obțină prima înghețată cu topinambur din lume pe bază de lapte din sâmburi de caise. Inovativ datorită zahărului natural din compoziție, acest produs a obținut medalia de argint la concursul Ecotrophelia din Paris. Recunoașterea obținută în Franța, dar și banii câștigați – locul doi a primit un cec de 4.000 de euro, i-au dat aripi Ionelei care s-a decis să pună pe picioare propria afacere cu înghețată naturală, afacere în care, Înghețata de cătină va fi vedetă: ”Îmi doresc să fiu primul producător din România care să meargă pe gama de înghețată cu cătină”. Primul pas în acest sens a fost deja făcut: pe un teren pe care îl deține la țară, tânăra a început să cultive cătină. ”Eu deja m-am apucat de plantat cătină. Încerc să construiesc ceva frumos pentru că mă gândesc la sănătatea oamenilor, de aici am pornit și când am produs această înghețată pentru că fiecare om merită să se bucure de ceva bun, iar dacă ingredientele din compoziție sunt produse de mine am o garanție în plus a calității. Suprafața pe care o am nu este foarte mare, dar sunt încă la început și deocamdată cred că pot să produc suficientă cătină ca și materie primă pentru înghețata mea. În plus, cătina din România are proprietăți diferite față de cătina care există la nivel de Europa. Este mai bogată în nutrienți”, susține tânăra de 25 de ani din județul Suceava. Ionela estimează că în doi ani va putea lansa pe piață Înghețata de cătină cultivată chiar de ea. ”Am estimat un cost de vânzare per produs undeva la 7 lei caserola de 120 de grame”, calculează tânăra.