845
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a desfășurat controale tematice în perioada 16 - 29 februarie 2024, pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai produselor alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate comercializate pe piața națională.
Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor de la nivelul D.S.V.S.A.-urilor județene și a municipiului București au efectuat inspecții la diverse obiective, printre care depozite alimentare autorizate, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros și magazine alimentare din incinta piețelor și complexurilor comerciale.
În cadrul acestor controale s-au verificat loturi de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a produselor lactate provenite din state membre UE și țări terțe.
De asemenea, s-au prelevat mostre pentru analize de laborator în vederea determinării parametrilor fizico-chimici, conform informațiilor de pe etichetă, identificării speciilor de lapte utilizate în fabricarea acestor produse, precum și detectării adăugirilor de grăsimi vegetale și proteine de soia.
Ca urmare a neconformităților, constatate la cele 1.218 de unități controlate, au fost applicate 137 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 971.640 de lei, au fost emise 2 Ordonanțe de suspendare a activității și 4 Ordonanțe pentru interzicerea activității.
Totodată, au fost prelevate 104 probe de produse lactate care au fost trimise la Institutul de Igeină și Sănătate Publică Veterinară (I.I.S.P.V.) pentru determinări de laborator.
Dintre abaterile constatate și sancționate, menționăm:
Depozite alimentare neautorizate sau neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
Lipsa respectării normelor de ambalare și etichetare a produselor lactate;
Neconformități în ceea ce privește condițiile de igienă în unitățile de reambalare a produselor lactate;
Lipsa documentației sau a autorizațiilor necesare în platformele logistice/terminalele de distribuție;
Nerespectarea standardelor de siguranță alimentară în magazinele alimentare;
Deficiențe în practicile de igienă și manipulare a alimentelor în unitățile de alimentație publică;
Neconformități în ceea ce privește depozitarea și manipularea produselor lactate în piețele en gros și magazinele din incinta acestora;
Identificarea de produse alimentare contrafăcute sau neetichetate corespunzător;
Adăugiri neautorizate de grăsimi vegetale sau proteine de soia în produsele lactate;
Lipsa conformității cu informațiile de pe etichetă referitoare la speciile de lapte utilizate în fabricarea produselor lactate. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară (Foto: Freepik)