RepereStiri

214

International Green Week - un summit mondial al agriculturii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Între 16 si 26 ianuarie 2009, a avut loc in Germania, la Berlin, expozitia International Green Week (IGW), axata pe domeniile alimentatie, agricultura si horticultura. Aflata la cea de-a 74-a editie, manifestarea este folosita de producatorii din intreaga lume pentru a testa piata de produse alimentare si de lux, dar si pentru a-si promova brand-urile. Expozantii, circa o mie sapte sute, din peste cincizeci de tari, au organizat, si in acest an, prezentari de produse proaspete, carne, peste si lactate, toate combinate cu o selectie vasta de vinuri, bere si specialitati spirtoase, in asa fel incât sa satisfaca cele mai exigente gusturi.

Manifestarea s-a desfasurat pe domenii variate: alimente internationale si de lux, produse proaspete, bere, vin si bauturi spirtoase, preparate din carne, fructe de mare, ceaiuri, ierburi si condimente, echipamente agricole si solutii de depozitare. Pentru a fi in trend cu consumatorii, IGW a inclus vânzari directe de produse agricole si o piata BIO, care a prezentat numai alimente organice. Daca, initial, Berlinul nu a fost considerat o locatie potrivita pentru o expozitie specializata pe agricultura, odata cu posibilitatea integrarii in UE a statelor din Estul Europei, pozitionarea geografica a capitalei Germaniei a devenit un avantaj (Berlinul se afla la numai 85 km de Polonia si 200 km de Cehia). Astfel, vizitatorii, peste patru sute de mii, au fost din rândul consumatorilor din Germania si tarile invecinate, dar si personal specializat din industria alimentara, angrosisti si retaileri, experti in politici agricole, chiar ministrii ai agriculturii din Uniunea Europeana si, desigur, jurnalisti. În timpul expozitiei, au avut loc peste doua sute cincizeci de simpozioane, seminarii, forumuri si intâlniri de comisii la care au participat comercianti si oficialitati guvernamentale din agricultura si industria alimentara. România la IGW Þara noastra a participat la expozitia de la Berlin, cu un stand propriu la care au fost expuse cele mai reprezentative produse agroalimentare autohtone. În ziua deschiderii, secretarul de stat, Catalin Rosculete, a inaugurat standul României, vizitând firmele expozante - opt, din toate zonele tarii - si a purtat discutii cu reprezentantii acestora, in vederea imbunatatirii modalitatilor de promovare a produselor noastre agro-alimentare in strainatate si a extinderii gamei de produse expuse. "Târgul a fost exceptional, ne-a bagat si pe noi lumea in seama. Astfel, ne-am putut vinde marfa - si a fost foarte bine vânduta", spune dna Stanciulov, managerul firmei Sonimpex Serv Com, singura producatoare din România a magiunului de prune, marca nationala protejata in Uniunea Europeana. În opinia dânsei, "nu exista comparatie intre expozitiile organizate in tara noastra si cea din Germania, pentru ca românii nu stiu ce sa manânce, in schimb, la nemti, exista cultul hranei sanatoase". Dl Octavian Pop, directorul firmei Hypericum Impex, producatoare de suplimente nutritive, nu a fost tocmai multumit de IGW. "Ma asteptam la mai mult, sa vând mai bine. Nu s-a intamplat asta, desi târgul a fost foarte bine mediatizat si a avut o multime de vizitatori", mentioneaza managerul. Standurile producatorilor români aflati la IGW au fost asigurate de Ministerul Agriculturii. Germanii cred ca România are o agricultura performanta Europenii cred ca România este o tara in care agricultura functioneaza la o capacitate ridicata. Astfel, Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura, a fost surprinsa sa afle ca mai multe suprafete de pe teritoriul românesc nu sunt cultivate si ca numarul fermierilor se afla intr-o continua scadere. Boel a precizat ca situatia aceasta este specifica zonei, atât România, cât si Bulgaria aplicând metoda "identificarii suprafetelor". Mai exact, autoritatile din cele doua tari raportau la nivelul UE ca nu au identificat exact care este suprafata necultivata sau cea care ar putea fi exploatata in acest sens. "UE poate acorda subventii in functie de numarul de hectare. Eu stiu ca in România exista o agricultura buna", a declarat comisarul Fischer Boel. Perceptia oficialului european este impartasita si de reprezentantii sectorului alimentar din Germania, tara care a exportat in 2008 cea mai mare cantitate de produse alimentare. Gerd Sonnleitner, presedintele Uniunii Germane a Fermierilor, sustine ca piata româneasca nu se afla prea mult in vizorul exportatorilor germani deoarece tara noastra ar avea "suprafete imense" care produc, iar românii prefera produsele traditionale sau, cel mult, pe cele regionale. La nivel european, anul 2009 este dedicat in mare parte pietei alimentare, deoarece criza economica mondiala care afecteaza toate statele, indiferent de gradul lor de dezvoltare, nu trebuie sa afecteze dreptul oamenilor la hrana. Astfel, se va evita cresterea pretului la unele produse de baza, prin subventionarea exportului in unele state care produc mai mult decât consuma. Totodata, se va incerca o redistribuire a banilor europeni care nu au fost cheltuiti, in special, producatorilor afectati de recesiunea economica. Comisia Europeana nu poate interveni pe pietele care au fost invadate cu produse de calitate mai slaba din Asia sau America Latina insa promite ca va acorda o importanta sporita sigurantei alimentelor. Comisarul pentru Agricultura declarat ca piata este libera, dar ca autoritatile europene ar putea interveni daca statele membre raporteaza probleme la importurile din spatiul noneuropean.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2