Tehnologii

540

Interpack: Provocări pentru ambalarea și siguranța produsului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ambalajul este adesea criticat astăzi, mai ales dacă este din plastic. Atunci este vorba despre prea multe deșeuri, emisii de CO2 și consumul de resurse. Funcția lor cea mai importantă este adesea uitată: protejarea produselor astfel încât să ajungă nedeteriorate la consumator. Pentru că ambalajul este esențial pentru asta. El face bunurile transportabile și depozitabile, asigură igiena, calitatea, autenticitatea și integritatea mărfurilor, în special produse alimentare și farmaceutice, dar multe alte bunuri ar ajunge și nefolosite la gunoi fără ambalare. Siguranța produselor este, prin urmare, o problemă majoră în industria ambalajelor și a fost, desigur, și în centrul expozanților de la Interpack anul trecut.

Ambalajul bun

Ambalajul bun își protejează în mod optim conținutul, aceasta este sarcina sa principală. Poate că nicăieri acest lucru nu este atât de clar sau la fel de important ca în sectorul alimentar. Soluțiile de ambalare inovatoare și inteligente au o contribuție decisivă la asigurarea risipei mai puține alimente.

La interpack de anul trecut, vizitatorii au învățat, printre altele, cum pot fi reduse la minimum pierderile de alimente în timpul procesului de umplere, cum se poate realiza inspecția fiabilă a produsului și etanșarea de înaltă calitate și cum poate fi evitată contaminarea nedorită.

Ceea ce adesea nu este menționat în dezbaterea privind ambalajele este că doar o mică parte din impactul asupra climei al produselor, în special al alimentelor, se datorează ambalajului. De exemplu, un ambalaj cu unt contribuie cu doar 0,4% la amprenta de carbon a întregului produs, o cutie de lapte cu aproximativ patru procente.

Se ia în considerare întregul ciclu de viață al ambalajului, inclusiv eliminarea acestuia, așa cum a stabilit într-un studiu Grupul de lucru Ambalare + Mediu (AGVU). De departe, cea mai mare parte a impactului asupra climei provine de la produsul ambalat în sine.

Însă în întreaga lume, aproximativ o treime din alimentele produse sunt pierdute sau irosite în lanțul valoric în fiecare an. Inițiativa SAVE FOOD, lansată în 2011 de Messe Düsseldorf și interpack, își propune să combată acest lucru. Ambalajul joacă un rol important în programele lor.

Ambalarea sigură a alimentelor

Alimentele sunt încă ambalate în compozite plastice multistrat, deoarece diferitele straturi pot fi adaptate cu ușurință la nevoile de protecție ale produsului respectiv. Cu toate acestea, ambalajele multistrat în prezent nu sunt reciclabile și, prin urmare, ajung la groapa de gunoi sau sunt reciclate termic.

În cadrul proiectului de cercetare Circular FoodPack, care se desfășoară până în 2024, oamenii de știință de la Institutul Fraunhofer IVV lucrează în prezent la reciclarea ambalajelor alimentare într-un ciclu închis și a le face utilizabile pentru contactul direct cu alimentele. În acest scop, ei dezvoltă ambalaje inovatoare din monomaterial, care nu sunt inferioare compozitelor multistrat în ceea ce privește funcția sa de protecție, dar permit închiderea ciclului prin reciclare și reutilizare.

Pentru a putea reutiliza materialele reciclate în ambalajele alimentare, trebuie respectate cerințe legale stricte. Regulamentul European 2022/1616 privind materialele și articolele din plastic reciclat destinate să intre în contact cu alimentele impune bariere funcționale verificabile pentru reutilizare în ambalajele alimentare.

Prin urmare, Fraunhofer IVV a dezvoltat o metodă de screening pentru straturile de barieră funcționale care sunt menite să prevină migrarea substanțelor nedorite în alimente. În acest scop, acoperirile subțiri organice și anorganice au fost examinate ca strat de barieră și testate în utilizare pe măsură ce proiectul a progresat.

Hârtia nu este întotdeauna prima alegere atunci când vine vorba de ambalarea alimentelor, în special a celor cu ingrediente lichide sau grase. Materialele pe bază de fibre nu îndeplinesc întotdeauna proprietățile de barieră necesare.

Plastic compostabil

Pe de altă parte, există o tendință de îndepărtare de la ambalajele din plastic către ambalajele din hârtie. Atunci când ambalajul intră în contact cu produse lichide sau grase, protecția barierei este o funcție cheie. BASF oferă o soluție cu ecovio, plasticul său compostabil certificat pe bază de materii prime regenerabile. Anul acesta, compania și-a extins portofoliul ecovio pentru ambalaje din hârtie și carton acoperite prin extrudare cu un nou tip.

Este aprobat pentru contactul cu alimentele și are bune proprietăți de barieră împotriva lichidelor, uleiurilor, grăsimilor și uleiurilor minerale, precum și o bună rezistență la temperatură la apa clocotită până la 100 °C. În plus, ecovio aderă foarte bine pe multe suprafețe din hârtie și carton.

Acest lucru face ca noul tip să fie potrivit pentru soluții pe bază de hârtie, cum ar fi căni și recipiente pentru produse lactate, pentru alimente congelate, ca hârtie de ambalaj pentru sandvișuri și batoane cu musli, tăvi pentru produse de cofetărie și gustări și căni pentru băuturi calde și reci sau ciorbe. Important pentru eficiența economică:

Potrivit producătorului, viteza de acoperire a noului strat de extrudare este comparabilă cu cea a polietilenei (PE). Și, în funcție de aplicație și echipament, pot fi obținute greutăți similare ale stratului ca și în cazul PE - deci sunt posibile acoperiri foarte subțiri.

Un sistem de închidere împotriva risipei alimentare

În prezent, sunt folosite sisteme de închidere inteligente pentru a minimiza risipa de alimente. Anul acesta, United Caps a introdus Bump Cap, o închidere care face posibilă depășirea data de limitare a consumului, care este stabilită acum cu prea multă precauție, fără riscuri pentru consumator.

Închiderea este activată automat de către consumator atunci când deschide capacul pentru prima dată cu o mișcare de răsucire. Atâta timp cât suprafața capacului este netedă, produsul este încă proaspăt.

Cu toate acestea, dacă filmul se simte accidentat, acesta este un semn clar pentru consumator că data de expirare a trecut. Ideea acestui lucru a venit de la start-up-ul londonez Mimica, al cărui fondator Solveiga Pakštaitė a vrut inițial doar să dezvolte un capac de sticlă care să ofere oamenilor cu vizibilitate limitată informații despre perioada de valabilitate a produsului.

Capacul de protecție ajunge la uzina de îmbuteliere în două părți. Baza capacului a fost testată de cei mai importanți producători de echipamente de îmbuteliere; Procesarea lor necesită doar modificări minore ale sistemului.

Capacul este echipat cu suprafața cocoșă, gel și activator și se aplică după umplere cu ajutorul unei mașini speciale. Ca și alte module, de exemplu pentru etichetare sau împachetare film, această mașină poate fi integrată cu ușurință în producție.

Eliminați obiectele străine și erorile

Soluțiile de inspecție sunt de mare importanță pentru siguranța ambalajului produselor. Pe piață există o varietate de sisteme care pot detecta diferite tipuri de obiecte străine. Pentru metale, detectoarele industriale de metale sunt ideale pentru detectarea fiabilă a corpurilor străine metalice și îndepărtarea acestora de pe liniile de producție.

Acestea ajută producătorii să mențină conformitatea, să minimizeze riscul de retrageri și să reducă timpul de nefuncționare a producției. Dacă trebuie detectați și alți corpi străini, se recomandă utilizarea sistemelor de inspecție cu raze X. Anul acesta, Mettler-Toledo a demonstrat o nouă soluție cu raze X care inspectează alimentele sau produsele farmaceutice ambalate individual la viteze mari ale liniilor de producție.

Verificarea etichetelor, a tipăriturilor sau a datei de valabilitate înainte de utilizare este, de asemenea, importantă pentru siguranța produsului. Aici, sistemele pentru inspecția vizuală a produselor oferă rezultate precise.

VisioPointer de la Minebea Intec, de exemplu, funcționează standard cu trei camere, mai multe tipuri de iluminare și camere opționale laterale și satelit pentru analiza pe mai multe pagini. În plus, oferă o inspecție fiabilă a cusăturilor de etanșare. Această inspecție este o verificare vizuală importantă a calității în sectorul alimentar, deoarece data limită de utilizare a produsului poate fi atinsă numai cu ambalaje absolut strânse.

Protecție durabilă împotriva contrafacerii

Protecția anti-contrafacere este o altă problemă majoră de siguranță a produselor care afectează în primul rând produsele farmaceutice. Etichetele de securitate, de exemplu, asigură că încercările de deschidere a ușii sunt clar vizibile.

Cu toate acestea, atunci când sunt utilizate pe cutii pliabile farmaceutice, ele împiedică reciclarea, deoarece o parte a filmului lor rămâne ferm pe ambalajul de carton. Securikett a dezvoltat acum etichete de securitate de hârtie sustenabile și ecologice, cu o lamă de deschidere integrată și o barieră de exfoliere. Familia „It's Paper” include acum un portofoliu larg de etichete de hârtie diverse, care sunt echipate cu o mare varietate de caracteristici de securitate și pot fi reciclate cu ușurință cu cartonul.

Marca nouă pentru protecția anticorozivă

Ambalajul sigur care protejează optim conținutul este indispensabil nu numai pentru alimente și produse farmaceutice. Chiar și produsele nealimentare, cum ar fi componentele metalice, necesită adesea mai mult decât o simplă husă de protecție. Ambalajul trebuie să asigure, de asemenea, protecție împotriva coroziunii în timpul transportului.

Producătorul de ambalaje Antalis și-a grupat experiența sub propria marcă de protecție împotriva coroziunii din 2023. Korus oferă hârtie și folii VCI pentru piața europeană. VCI (Volatile Corrosion Inhibitor) este un ingredient activ volatil special care, ca strat purtător pe hârtie sau folie, se evaporă permanent într-un ambalaj etanș și formează astfel o atmosferă protectoare în jurul metalului sensibil.

După deschiderea ambalajului, inhibitorul se evaporă fără a lăsa reziduuri - spre deosebire de uleiurile sau grăsimile, care sunt folosite și ca protecție împotriva coroziunii. Cu toate acestea, este posibil să-l deschideți pentru scurt timp, ca și în vamă, fără a pierde protecția împotriva coroziunii. Atmosfera protectoare se reface automat dupa inchidere.

Noile hârtii și filme Korus VCI de la Antalis sunt reciclabile după utilizare. Compania are, de asemenea, în gama sa un tip de hârtie VCI care poate fi creponată, ceea ce maximizează suprafața și permite intrarea și mai multor ingrediente active VCI în ambalaj.

De asemenea, creponarea face hârtia mai elastică și mai elastică, astfel încât chiar și colțurile și marginile ascuțite pot fi închise în siguranță.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2