312
Ca urmare a evoluției epidemiei de Covid-19 în România, dar, mai ales, a decretării, acum două luni de zile, a Stării de Urgență, fapt care a determinat în bună măsură blocarea economiei, am dorit să vedem care ar trebui să fie strategiile adoptate de managerii companiilor care activează în sectoarele autohtone de carne și lapte.
Pentru a avea o imagine cât mai apropiată de realitate, ne-am adresat președinților principalelor asociații profesionale, care ne-au împărtățit viziunea lor. Seria intervievatilor continua cu domnul Ioan Ladoși-Președinte APCPR:
”În condițiile actuale de răspândire a Pestei Porcine Africane și a pandemiei COVID-19, fermierii locali pot asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern, situație îngrijorătoare pe care am semnalat-o deja domnului Prim Ministru Ludovic Orban în scrisoarea deschisă depusă de APCPR încă din 10 aprilie.
În această perioadă sectorul creșterii suinelor de confruntă cu multe provocări precum: scăderea cererii pentru porcul românesc, fapt care determină și o diminuare semnificativă a prețului oferit fermierilor, prognoza privind scumpirea prețului la furaje din cauza secetei, incertitudinea redeschiderii activității în sectorul HoReCa etc.
Pe mulți dintre fermieri criza generată de COVID-19 i-a găsit în faliment sau în pragul falimentului, iar cei care nu se află în această situație pierd zilnic zeci de mii de euro din cauza restricțiilor de mișcare a animalelor și se află în imposibilitatea de a mai face investiții.
Cele mai vulnerabile sunt fermele integrate, care au și activitate de reproducție. Managerii sunt puși în situația de a adopta măsuri graduale, prin care să își redimensioneze producția conformcererii. Dar, tragem un semnal de alarmă deoarece aceste măsuri absolut necesare în această perioadă vor avea implicații negative majore pentru următorii cinci ani, asupra efectivele de scroafe matca.
Sunt și fermieri din rândul membrilor APCPR care au putut face eforturi pentru a continua activitatea în condiții cât mai aproape de cele normale. În aceste situații a fost elaborat un protocol special care presupune ca personalul să lucreze alternativ, efectuarea termometriei tuturor angajaților precum și utilizarea obligatorie a dușului/ schimbarea hainelor la intrarea, respectiv ieșirea din și în unitateși dezinfecția mâinilor la intrarea în unitate. Angajații au fost instruiți privind măsurile și reglementările pe care trebuie să respecte pentru a evita contaminarea cu coronavirus și au primit măști de protecție.
Totuși, situația de ansamblu este deosebit de dificilă și APCPR consideră că sectorul de creștere a porcinelor trebuie desemnat Sector de Importanță Națională și trebuie adoptate măsuri excepționale care să prevină blocarea activităților în ferme, să asigure securizarea producției de carne de porc în plan național și securitatea alimentară a populației.
Pentru sector prioritatea zero este adoptarea Proiectului de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine și pentru modificare și completarea unor norme sanitar-veterinare.
Reiterăm și o vom face cu fiecare prilej, că acest ordin nu interzice creșterea porcinelor în sistem tradițional ci vine în ajutorul gospodăriilor de autoconsum și exploatațiilor de toate dimensiunile pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul PPA și de a proteja întreaga comunitate, fapt confirmat și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în comunicări publice și solicitat în mod expres în mai multe rânduri de experții Comisiei Europene”.