754
Complexitățile laptelui matern pot fi reproduse de vaci? Compania Nūmi, cu sediul în Franța, nu crede așa, informează FoodNavigator. De aceea, start-up-ul se îndreaptă către cultura celulară pentru a dezvolta „cel mai apropiat lucru posibil” de laptele matern.
Depășirea provocărilor legate de alăptare
Antreprenorii francezi Eugénie Pezé-Heidsieck și Eden Banon doresc opțiuni mai bune pentru sugari pentru sugari, pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea mamei și a copilului.
În loc să rămână cu status quo-ul formulei pe bază de lapte de vacă, cei doi se îndreaptă către cultura celulară pentru a reproduce laptele uman din celulele mamare.
Proaspetele mame simt adesea presiunea să-și alăpteze bebelușii. Potrivit unei noi cercetări publicate în Psychiatry Research, această presiune este resimțită în principal din partea furnizorilor de asistență medicală și a mass-media.
Fiind ambii la începutul de 30 de ani, co-fondatorii start-up-ului francez Nūmi Pezé-Heidsieck și Banon au observat că această presiune și stigmat au impact negativ asupra prietenilor și familiei. „Surorile, verii și prietenii au avut multe provocări în alăptarea bebelușilor sau au decis să nu alăpteze și s-au simțit foarte vinovat”, a explicat Banon.
Complicațiile suplimentare apar atunci când bebelușii se dovedesc a fi alergici sau intoleranți la formula pentru sugari, marea majoritate fiind făcută din lapte de bovină și, ca urmare, este „inadecvată”, ni s-a spus.
„Complexitatea laptelui matern răspunde tuturor nevoilor de dezvoltare a bebelușilor, de la dezvoltarea creierului și a retinei până la regulatorii de sațietate și întărirea sistemului imunitar. Este compus din peste 1.500 de constituenți și încercarea de a reproduce aceasta provenind de la o altă specie este suboptimă.”
Pentru co-fondatorii, o posibilă soluție constă în cultura celulară. Pezé-Heidsieck și Banon au înființat Nūmi (o abreviere pentru „lapte nou”) în 2022.
Producerea laptelui matern într-un laborator
Tehnologia culturii celulare implică creșterea celulelor în condiții controlate, de obicei în afara mediului lor natural. Pentru Pezé-Heidsieck și Banon, aceasta înseamnă recrearea mediului glandei mamare - organul responsabil de sinteza laptelui - pentru ca celulele umane să dezvolte și să producă laptele respectiv.
„Folosim mai multe surse de linii celulare eficiente și le cultivăm în condiții controlate”, a spus Banon pentru FoodNavigator. Start-up-ul izolează apoi celulele selectate, le cultivă în condiții controlate și le hrănește cu nutrienți pentru a crește, a se duplica și a produce lapte uman. Acest pas final este purificarea, înainte de a fi gata pentru consumul uman.
„Tehnologia culturii celulare vă permite să replicați întregul fenomen al lactației in vivo, in vitro, folosind ceea ce natura face cel mai bine – dar acum cu ajutorul științei”, a spus co-fondatorul.
Nūmi încă nu a solicitat protecția proprietății intelectuale, așa că ține sub secret detaliile tehnice. Ceea ce a spus co-fondatorul este că în ceea ce privește nutriția, start-up-ul intenționează să fie „cel mai bun lucru” după laptele matern. „Vom încerca să ne apropiem cât mai mult posibil, în ceea ce privește constituenții laptelui matern.”
Spunând asta, start-up-ul este ferm că sânul rămâne cea mai bună opțiune pentru bebeluși. „Sânul este cel mai bun și va fi întotdeauna. Nu intenționăm să înlocuim alăptarea”, a subliniat Banon. „Intenționăm doar să fim următorul lucru cel mai bun pentru femeile care nu doresc sau nu pot alăpta, precum și pentru familiile care nu au acces la opțiuni de alăptare.”
„Alăptarea va fi întotdeauna cea mai bună modalitate de a vă hrăni copilul dacă doriți să faceți acest lucru. Suntem doar acolo pentru femeile care au dificultăți în a face acest lucru.”
Nu este o fermentație de precizie
Nūmi nu este prima start-up care lucrează pentru a perturba piața formulelor pentru sugari cu biologie sintetică, ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere potențiala oportunitate de pe piață: în acest an, piața globală de nutriție pentru sugari este de așteptat să atingă 88,3 miliarde de dolari (80,9 miliarde de euro) și să ajungă în sus de 125 de miliarde de dolari până în 2028, potrivit Mordor Intelligence.
Pure Mammary Factors, cu sediul în SUA, este o altă biotehnologie care utilizează cultura celulară pentru a dezvolta laptele uman. În Singapore, TurtleTree produce lactoferină bovină (care poate fi un ingredient prohibitiv de scump în formula pentru sugari) folosind tehnologia de fermentație de precizie.
Banon a subliniat că abordarea lui Nūmi nu se bazează pe fermentația de precizie, prin care microorganismele sunt programate să producă molecule organice complexe, cum ar fi proteinele. Ambele tehnologii au aspecte pozitive și negative, a explicat cofondatorul.
„Fermentația de precizie poate fi extraordinar de utilă și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a produce un singur constituent, ceea ce poate fi deja o îmbunătățire uriașă dacă doriți să îmbunătățiți produsele actuale pentru sugari.
„Ceea ce încercăm să facem aici la Nūmi este să producem cât mai mulți dintre acești 1.500 de constituenți posibil, pentru a aduce o alternativă cu adevărat nouă la masă.”
Concurența în creștere în biologia sintetică axată pe lapte uman este un semn bun, potrivit co-fondatorului, care a spus că este încântată să vadă pe alții în domeniu. „În mare parte pentru că este o confirmare că ceea ce facem este de interes, atât din punct de vedere al pieței, cât și din punct de vedere al științei. Și, de asemenea, doar pentru că plătim puternic că aceasta este o problemă care are nevoie de soluții.”
Potențiale obstacole pe o piață foarte reglementată
La fel ca toți inovatorii care lucrează în cultura celulară, scalarea este o provocare majoră. Acest lucru vine sub forma unor obstacole financiare și tehnice. Ceea ce funcționează la scară de laborator trebuie ajustat pentru a funcționa la o scară mai mare, a explicat Banon. „De aceea încercăm să ne dezvoltăm procesele având în vedere scara, de la ziua zero.”
Din punct de vedere financiar, închiderea recentă a unei runde de pre-seed de 3 milioane EUR, finanțată de Heartcore Capital, HCVC și Financière Saint-James.
O altă provocare evidentă pentru pionierii culturii celulare, și în special pentru cei care lucrează în alimentația sugarilor, este reglementarea. Laptele pe bază de celule este considerat un aliment nou, iar în Europa ar trebui să primească aprobarea înainte de introducere pe piață de la agențiile de reglementare. În același timp, alimentația sugarilor este una dintre categoriile cele mai strict reglementate.
Nūmi ia regulamentul „foarte în serios”, a subliniat Banon. Deși încă în stadiile incipiente de dezvoltare, co-fondatorii lucrează deja cu experți în reglementare în domeniul alimentelor noi.
UE rămâne în urmă țări precum Singapore și SUA, unde lactatele și carnea pe bază de celule obținute prin fermentație de precizie au trecut testele oficiale de siguranță alimentară.
Din acest motiv, este de așteptat ca Nūmi să se lanseze inițial în SUA. „Statele Unite... sunt mai primitoare la inovațiile din acest domeniu și au creat un peisaj de reglementare mai definit pentru inovații precum al nostru, în timp ce Europa încă evoluează”, ni s-a spus.
„Sperăm foarte mult că Europa va urma și că vom putea aduce produsele noastre familiilor europene și franceze destul de curând.”