Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede ca alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, să fie donate către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundaţii. Legea privind diminuarea risipei alimentare prevede că “direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi la art. 2 alin. (2) lit. c), acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final”. Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociaţii, fundaţii şi întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform prevederilor art. 2 alin. (2) şi alin. (1) al prezentului articol, contra unei sume maxime de 3% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul comercianţilor, şi de 3% + TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor, potrivit legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Transferul alimentelor către entităţile înregistrate la ANSVSA, se face în baza unui contract de donaţie sau sponsorizare. Asociaţiile şi fundaţiile prevăzute pot comercializa alimentele oferite cu maximum 25% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25% + TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producători sau procesatori, potrivit sursei citate. Amenzile contravenţionale aplicate pentru încălcarea prevderilor legale sunt între 1.000 şi 10.000 de lei. Legea intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.