Repere

571

Liderii UE doresc să facă din securitatea alimentară o prioritate maximă pentru agenda strategică 2024-2029

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Agenda care definește prioritățile UE pentru mandatul 2024-2029 și care oferă îndrumări pentru instituțiile cu sediul la Bruxelles, va fi adoptată de cei 27 de șefi de stat și de guvern în cadrul reuniunii Consiliului European din 27-28 iunie, potrivit Euractiv.

Centrul politicii agricole

Se așteaptă ca liderii UE să pună securitatea alimentară în centrul politicii agricole a blocului pentru următorii cinci ani, potrivit unui proiect al Agendei Strategice a UE, văzut de Euractiv.

Programul definește prioritățile Europei pentru mandatul 2024-2029, oferind îndrumări instituțiilor UE și va fi adoptat de cei 27 de șefi de stat și de guvern în cadrul reuniunii Consiliului European din 27-28 iunie.

Documentul intern precede cele mai recente schimburi de opinii între liderii UE și indică securitatea alimentară ca o prioritate cheie pentru o „Europa prosperă și competitivă”, în ciuda faptului că problema a fost greu discutată la summiturile UE din ultimii ani.

„Asigurăm securitatea noastră alimentară printr-un sector agricol vibrant”, se arată într-unul dintre punctele marcante ale schiței.

Textul de două pagini nu face referire în mod explicit la sustenabilitatea sectorului agricol sau la protecția mediului, deși prioritizează „pregătirea pentru noile realități care decurg din schimbările climatice”.

De la durabilitate la securitate

Acest proiect inițial marchează o abatere de la prioritățile din 2019, care au inclus „promovarea agriculturii durabile” și „a cere tuturor țărilor UE să avanseze și să-și intensifice acțiunea în domeniul schimbărilor climatice”.

Ca răspuns la protestele larg răspândite ale fermierilor din UE, Comisia Europeană a renunțat deja sau a dat înapoi unele dintre planurile sale de îmbunătățire a durabilității sectorului agricol în ultimele luni.

Faustine Bas-Defossez, director pentru sănătate, natură și mediu la Biroul European de Mediu (EEB), a descris absența agriculturii durabile în agenda 2024 care a fost scursă ca fiind „profund îngrijorătoare”.

„Prioritând „securitatea alimentară” în detrimentul durabilității în agricultură, liderii UE ignoră realitatea că schimbările climatice și dezastrele naturale reprezintă cele mai mari amenințări la adresa securității noastre alimentare”, a avertizat ea.

Un studiu comandat de Comisia Agricolă a Parlamentului European a constatat că, deși disponibilitatea alimentelor în UE „nu este în general considerată a fi în pericol”, blocul se bazează prea mult pe importurile de la un grup redus de furnizori de hrană pentru animale și îngrășăminte.

Potrivit raportului, aceste dependențe, exacerbate de o situație geopolitică incertă și de schimbările climatice, ar putea amenința rezistența pe termen lung a sistemului alimentar al UE.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2