212
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale - Maramures (APPETM), ing. Ioan Tataran, a declarat, marti, ca sprijinul acordat de autoritatile judetene are drept scop incurajarea micilor fermieri pentru a creste aceasta rasa de porci. "E una dintre rasele de porci care intre ani 50 -70 a fost bine reprezentata in gospodariile populatiei transilvane, dar si in ferme ca prin anii '70, atat fermele statului, dar si taranii sa renunte la acest soi in favoarea rasei Marele Alb. Porcul Mangalita cunoscut si sub denumirea 'porcul cu parul cret' are o carne cu cel mai mic colesterol, avand in schimb multi acizi grasi nesaturati care la alte rase nu e intalnit. CJ Maramures va atribui din fondul propriu suma de 20.000 de lei, bani din care asociatia va achizitiona 50 de scrofite si vierusi de la Statiunea de Cercetari Turda. Animalele vor fi distribuite la membrii asociatiei care la randul lor se obliga sa doneze purcelusii de la prima fatare spre alti fermieri. Intentia noastra e sa raspandim porcul la un numar cat mai mare de fermieri", a spus Ioan Tataran. Presedintele asociatiei a mai precizat ca deja a trimis spre evaluare la Institutul de Cercetare Alimentara din Bucuresti o bucata de slanina din rasa Mangalita, iar in urma cercetarilor s-a stabilit ca profilul lipidelor este de 64,9% , acizi grasi nesaturati, cantitate aproape identica descoperita in uleiul de masline, laptele de mama, samburele de nuca sau grasimea de somon. Ioan Tataran a precizat ca un proiect condus de Universitatea de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca urmareste conservarea potentialului genetic al acestei rase pentru constituirea unei banci criogenice ce ar putea sta la baza multiplicarii populatiilor de "Mangalita" in tarile din Uniunea Europeana.