569
Cercetări recente dezvăluie că un acid gras din carne și produse lactate îmbunătățește capacitatea celulelor imunitare de a lupta împotriva tumorilor, notează FoodNavigator.
O optică inversă
În ultimii ani, consumul excesiv de carne și lactate a fost asociat din ce în ce mai mult cu un risc crescut de cancer.
Carnea roșie a fost clasificată în Grupa 2A de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ceea ce înseamnă că este „probabil cancerigenă” pentru oameni. Cărnurile procesate precum șunca, slănina și salamul sunt clasificate drept cancerigene din grupa 1, cunoscute că provoacă cancer.
În același timp, consumul de lactate a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân, cancer de prostată și cancer de ficat.
Dar acum cercetări proaspete de la Universitatea din Chicago sugerează că un nutrient găsit în carnea de vită, miel și produsele lactate poate îmbunătăți de fapt apărarea împotriva cancerului. Nutrientul în întrebări este acidul trans-vaccenic (ATV).
ATV are un mecanism „foarte direcționat”
ATV este un acid gras cu lanț lung care se găsește în carne și produse lactate de la animalele care pasc, cum ar fi vacile și oile. Acidul gras este prezent și în laptele uman, dar organismul nu îl poate produce singur.
ATV a fost doar un nutrient testat de oamenii de știință pentru a vedea cum influențează dezvoltarea cancerului și cum răspunde la tratamentele pentru cancer.
După ce au asamblat pentru prima dată o bibliotecă de compuși „nutrienți din sânge”, constând din 255 de molecule bioactive derivate din nutrienți, cercetătorii au analizat acești compuși pentru a testa capacitatea lor de a influența imunitatea antitumorală prin activarea celulelor T CD8+ – un grup de celule imunitare critice pentru uciderea cancerului sau viral. celulele infectate.
Folosind atât celule umane, cât și celule de șoarece, au fost selectați cei mai eficienți șase compuși. Și dintre cei șase, s-a constatat că ATV a avut cel mai bine.
„Concentrându-ne pe nutrienții care pot activa răspunsurile celulelor T, am găsit unul care de fapt îmbunătățește imunitatea antitumorală prin activarea unei căi imune importante”, a explicat Jing Chen, Janet Davison Rowley Distinguished Service Profesor de Medicină la Universitatea din Chicago și unul. a autorilor seniori.
Interesant este că în organism doar aproximativ 20% din ATV este descompusă în alte produse secundare. Celelalte 80% sunt lăsate să circule în sânge, ceea ce Chen a sugerat că ar putea însemna că are o altă funcție.
„Pentru a vedea că un singur nutrient precum TVA are un mecanism foarte țintit pe un tip de celulă imunitară vizată... mi se pare că este cu adevărat uimitor și intrigant.”
Potențial de a ajuta oamenii care luptă împotriva cancerului
Pentru a înțelege mai bine potențialul TVA, oamenii de știință au efectuat experimente cu celule și modele de șoareci de diferite tipuri de tumori. Când șoarecii au fost hrăniți cu o dietă îmbogățită cu TVA, potențialul de creștere a tumorii s-a redus semnificativ pentru două tipuri de cancer: melanomul și cancerul de colon.
În comparație cu șoarecii hrăniți cu o dietă de control, dieta TVA a sporit și capacitatea celulelor T CD8+ de a se infiltra în tumori.
Au fost efectuate analize moleculare și genetice pentru a încerca să înțeleagă exact modul în care TVA afectează celulele T. S-a descoperit că TVA inactivează un receptor de pe suprafața celulei numit GPR43, care este de obicei activat de acizii grași cu lanț scurt, adesea produși de microbiota intestinală.
Potrivit echipei de cercetare, TVA depășește acești acizi grași cu lanț scurt și activează un proces de semnalizare celulară numit calea CREB. Când receptorul GPR43 a fost îndepărtat din celulele T CD8+ la modelele de șoarece, capacitatea îmbunătățită de combatere a tumorilor a fost pierdută.
Pentru a investiga modul în care TVA are potențialul de a beneficia de oameni care luptă cu cancerul, echipa de cercetare a analizat mostre de sânge de la pacienți tratați cu imunoterapie cu celule CAR-T pentru limfom.
Pacienții care au avut tendința de a răspunde mai bine la tratament au avut, de asemenea, niveluri mai mari de TVA în sânge.
Testarea liniilor celulare de la leucemie a arătat că TVA a îmbunătățit capacitatea unui medicament de imunoterapie de a ucide celulele leucemice.
Nu este o scuză pentru a mânca mai mulți burgeri și înghețată
Înainte ca iubitorii de carne și lactate să înceapă să saliveze la ideea de a mânca mai mult având în vedere sănătatea, descoperirile nu sunt o scuză pentru a consuma mai mulți burgeri și înghețată.
Mai degrabă, studiul sugerează că TVA ar putea fi folosit ca supliment alimentar - mai degrabă decât o sursă de hrană - pentru a ajuta diferite tratamente pentru cancer pe bază de celule T.
Chen a sugerat, de asemenea, că alți nutrienți pot avea beneficii similare. „Există date timpurii care arată că alți acizi grași din plante semnalează printr-un receptor similar, așa că credem că există o mare posibilitate ca nutrienții din plante să poată face același lucru activând și calea CREB.”
În viitor, echipa științifică speră să construiască o bibliotecă cuprinzătoare de nutrienți care circulă în sânge - la fel ca TVA - pentru a înțelege mai bine impactul acestora asupra unor lucruri precum imunitatea și îmbătrânirea.
„După milioane de ani de evoluție, există doar câteva sute de metaboliți derivați din alimente care ajung să circule în sânge, așa că înseamnă că ar putea avea o oarecare importanță în biologia noastră”, a spus Chen.
Sursa: Nature ‘Trans-vaccenic acid reprograms CD8+ T cells and anti-tumour immunity’