575
La 16 aprilie 2014, în urmă cu zece ani, a fost lansat Observatorul pieței europene a laptelui. A fost primul observator pentru piețele agricole înființat de Comisia Europeană.
De atunci, acest format de succes a fost replicat pentru sectoarele cărnii, zahărului, culturilor, fructelor și legumelor și vinului.
De asemenea, a servit ca plan pentru observatorul privind îngrășămintele lansat în 2023 și pentru cel mai recent din lanțul alimentar, a cărui primă întâlnire este așteptată în iulie.
Înființat cu un an înainte de încheierea regimului cotelor de lapte, observatorul pieței de lapte și-a propus să sporească transparența pentru sectorul lactatelor, oferind cele mai precise date de piață și analize pe termen scurt în timp util.
S-a dovedit util pentru a permite părților interesate din lanțul de aprovizionare cu lapte și Comisiei să ia decizii în cunoștință de cauză.
Observatorul a fost deosebit de valoros în perioada de prețuri scăzute în sectorul laptelui în perioada 2016-2017, ceea ce a condus la utilizarea cu succes a instrumentului de intervenție publică de către Comisia Europeană pentru a menține echilibrul pieței și a sprijini redresarea sectorului lactatelor.
De fapt, observatorul pieței laptelui (MMO) oferă în mod regulat o imagine de ansamblu online a informațiilor privind producția, prețurile și comerțul cu principalele produse lactate - lapte crud, unt, lapte praf și câteva brânzeturi de bază.
Fișele analitice lunare însoțitoare sunt pregătite și publicate de Comisia Europeană. Date extinse de piață privind laptele și produsele lactate sunt, de asemenea, disponibile pe portalul de date agroalimentare.
Pe lângă multitudinea de date de piață disponibile, observatorul include un consiliu economic prezidat de Comisie și compus din reprezentanți ai organizațiilor reprezentând toate etapele lanțului de aprovizionare cu lapte:
CEJA (tinerii fermieri), COPA-COGECA (producători și cooperative) , ECVC (Via Campesina), EMB (European Milk Board), EDA (industria lactate), Eucolait (comerț cu produse lactate) și Eurocommerce (retail). Consiliul Economic al Observatorului pieței de lapte (MMO) se întrunește de patru ori pe an. Acesta va ține cea de-a 50-a întâlnire în iulie. Ordinele de zi și procesele-verbale ale tuturor întâlnirilor sunt disponibile online.
Sectorul lactatelor
Laptele și produsele lactate sunt unul dintre sectoarele agricole emblematice ale UE. Cu 280 de indicații geografice (IG) lactate înregistrate, este al doilea sector care produce cel mai mare număr de produse cu indicație geografică, după vin.
Produsele lactate sunt, de asemenea, un factor cheie al exporturilor UE. Reprezentând 9% din totalul exporturilor agroalimentare ale UE, pentru o valoare de aproape 20 de miliarde EUR, este a doua categorie de produse cel mai exportat după preparatele din cereale și produsele de morărit și înaintea vinului.
UE este renumită pentru produsele sale de înaltă calitate și pentru că are cele mai stricte standarde de producție și durabilitate din lume.
Agricultura de lapte este o activitate importantă pentru zonele rurale. Există aproximativ 530.000 de ferme de produse lactate în UE, majoritatea ferme de familie. Vacile care pasc sunt o caracteristică binecunoscută a peisajelor rurale ale UE.
Este un fapt că 86% din iarbă și reziduurile de recoltă consumate de animale (vaci, capre și oi) nu sunt potrivite pentru consumul uman, în timp ce produsele obținute din laptele acestor animale îndeplinesc o mare parte din necesarul nostru de proteine.
Politica agricolă comună (PAC) a sprijinit sectorul în trecerea către practici agricole mai durabile, alături de toate celelalte sectoare agricole, deoarece ajutorul PAC a fost în mare măsură decuplat de producție din 2003.
Eco-schemele din PAC actuală oferă sprijin pentru intervenții direcționate și adaptate pentru a minimiza amprenta animalelor și pentru a maximiza efectele sale pozitive. De exemplu, sistemele extensive de creștere a pășunilor și-au demonstrat contribuția pozitivă prin transformarea ierbii în hrană, producția de lână și biomasă, menținerea biodiversității, stocarea carbonului, controlul eroziunii solului și conservarea peisajelor.
În general, eco-schemele vor acoperi 68% din suprafața agricolă totală utilizată, reprezentând astfel un instrument promițător pentru creșterea durabilității ecologice a sectorului.
Pentru a ne reaminti, aproape 98 de miliarde EUR din PAC (reprezentând 32% din cheltuielile totale) sunt alocate pentru a oferi beneficii pentru climă, apă, sol, aer, biodiversitate și bunăstare a animalelor. (Foto: Dreamstime)