Tehnologii

308

OEC: Producția de ouă va crește, dar prețurile rămân ridicate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prognoza de producție pentru 2023 și datele de la incubatoare indică o creștere a producției de +1,4% față de 2022. Această creștere este determinată de o creștere a producției de +1,4% pentru ouă pentru consum în timp ce o creștere mai lentă de +0,8% pentru ouăle pentru incubație, se arată în ultima analiză publicată de Observatorul European al Cărnii.

Prețurile rămân ridicate

Prețurile ouălor din UE par să se stabilizeze după încheierea anului 2022 la un nivel foarte ridicat. Prețurile medii ale ouălor din clasa A sunt în săptămâna 6 la 249 EUR/100 kg. Acesta este cu +0,6% peste luna trecută, cu +73,8% peste prețul de anul trecut și cu +80,2% peste media istorică pe cinci ani.

Prețul este determinat de o serie de factori, inclusiv creșterea sezonieră a cererii și deficitul de ouă din cauza sacrificării animalelor în urma focarelor de gripă aviară.

Exporturi scăzute, importuri mari

În ianuarie-noiembrie 2022, exporturile de ouă din UE au scăzut în volum (-5,1%), dar au crescut în valoare (+49,3%) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Livrările au crescut în Marea Britanie, Japonia, Filipine și Australia și au scăzut în Elveția, Singapore, Israel, Coreea de Sud, Thailanda și Taiwan.

În ianuarie-noiembrie 2022, importurile de ouă din UE au crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut în volum (+26,8%) și în valoare (+76,8%).

Importurile au crescut de la majoritatea furnizorilor, în special din Ucraina, și din Argentina, India și Elveția, dar au scăzut din Regatul Unit, Norvegia, China și SUA. În general, balanța comercială cu ouă rămâne în mare parte pozitivă atât ca volum, cât și ca valoare.

Lipsă de ouă proaspete

Exporturile de ouă din UE către Regatul Unit au crescut cu +28% în ianuarie/noiembrie 2022 comparativ cu ianuarie/noiembrie 2021, determinate de exportul de ouă pentru consum.

Marea Britanie, ca și restul Europei, se confruntă cu o lipsă de ouă proaspete din cauza sacrificării animalelor în urma focarelor de gripă aviară. Importurile din Marea Britanie în ianuarie/noiembrie 2022 au scăzut cu -33,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe piața mondială, prețurile din SUA continuă să fie cu mult peste prețurile UE. Prețurile braziliene sunt în scădere, în timp ce prețurile indiene sunt în scădere.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2