216
. Un grup de specialisti in domeniul sanatatii din intreaga lume va publica luni un raport privind riscurile de cancer asociatie cu consumul de carne rosie, scrie Reuters. Initativa realizarii acestui document apartine Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS iar in ultimele zile au circulat mai multe informatii neoficiale legate de raport, dar si de impactul sau asupra sectorului carnii. Potrivit Daily Mail, care citeaza surse din OMS, raportul va include carnea procesata pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen iar carnea rosie, in urmatorea categorie de risc. Informatia, aparuta vineri, a starnit proteste din partea reprezentantilor industriei alimentare din Statele Unite. Practic, raportul OMS va cataloga costita, carnea tocata, salamul carnatii – dar si micii romanesti! – drept alimente care va cresc riscul de cancer la fel de mult precum tigarile sau azbestul. Ar putea fi vorba mai ales despre cancerul de colon. World Cancer Research Fund (WCRF) a avertizat in trecut ca exista “dovezi solide” in favoarea ipotezei ca un consum excesiv de carne rosie ar favoriza aparitia cancerului. O explicatie posibila este accea ca pigmentul care da culoarea specifica carnii rosii, hematina, ar putea afecta mucoasa intestinului. De asemenea, metodele de conservare a carnii prin afumare, uscare sau sarare ar putea duce la formarea unor compusi cancerigeni. Raportul OMS nu implica neaparat necesitatea unor modificari ale legislatiei in privinta acestor alimente, dar ar putea afecta vanzarile si increderea consumatorilor.