581
Partidele de stânga din Parlamentul European au criticat o propunere a deputatului de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE) Jessica Polfjärd de a relaxa regulile privind noile tehnici genomice (NGT) chiar mai mult decât viza inițial Comisia, informează Euractiv.
Dezbateri dure
În timpul unei dezbateri în cadrul Comisiei de mediu a Parlamentului European (ENVI), parlamentarii au dezbătut proiectul de raport depus recent de Polfjärd, negociatorul principal al parlamentului în dosarul NGT.
Comisia a propus să slăbească regulile privind anumite NGT-uri sau editarea genelor – o serie de noi metode științifice utilizate pentru a modifica genomurile cu scopul de a modifica genetic anumite trăsături în plante.
În timp ce propunerea a stârnit critici pasionate din partea Verzilor și a altor parlamentari de stânga, care consideră că merge prea departe în dereglementarea plantelor modificate genetic, proiectul lui Polfjärd nu numai că salută o mare parte din poziția Comisiei, dar propune și să meargă mai departe în liberalizarea. anumite aspecte.
Aceste modificări propuse de parlamentarul de centru-dreapta se referă la unele dintre cele mai controversate puncte ale legislației, în special etichetarea NGT-urilor și coexistența acestora cu agricultura ecologică.
Principiile agriculturii ecologice, în joc?
În mod specific, Polfjärd propune ca plantele pe bază de NGT să fie permise nu doar în agricultura convențională, ci și în agricultura ecologică – lucru exclus de propunerea Comisiei.
Relația dintre editarea genetică și agricultura ecologică este plină de controverse: în timp ce mulți fermieri ecologici se îngrijorează că o dereglementare a regulilor NGT ar putea însemna că nu mai sunt în măsură să se asigure că producția lor este lipsită de editare genetică, alții – precum Polfjärd – cred că problema ar trebui rezolvată prin simpla permitere a NGT-urilor chiar și în agricultura ecologică.
Raportorul dorește să asigure „un mediu echitabil” în care „orice operator fără discriminare să poată folosi tehnicile”, se arată în proiect.
Miniștrii UE s-au împărțit cu privire la riscuri
O primă discuție despre noile tehnici genomice i-a văzut pe mulți miniștri ai agriculturii din UE salutând propunerea de slăbire de către Comisia Europeană a regulilor de editare genetică ale blocului ca element de bază pentru agricultura durabilă, în timp ce alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile potențiale.
Cu toate acestea, acest impuls nu a mers bine cu parlamentarii din alte câteva grupuri de partid.
„Raportorul nu a înțeles principiile de bază ale fermierilor ecologici”, a spus europarlamentarul de stânga Anja Hazekamp.
Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la contaminarea încrucișată, adică îngrijorarea că produsele pe bază de NGT din fermele învecinate ar putea „contamina” produsele fermierilor ecologici. „De unde știi ce crește fermierul tău vecin?” a întrebat europarlamentarul Green Martin Häusling.
Europarlamentarul socialist Christophe Clergeau a avertizat că NGT-urile din culturile ecologice ar putea însemna „o pierdere a imaginii [și] valorii” și un „impact major” asupra practicilor agricole tradiționale.
Nimic de ascuns
Un alt punct de controversă a fost propunerea lui Polfjärd de a reduce cerințele de etichetare pentru NGT-uri mai mult decât era prevăzut de Comisie.
Potrivit propunerii Comisiei, plantele pe bază de NGT care nu se pot distinge de cele obținute prin ameliorare convențională (categoria 1) ar trebui tratate ca și omologii lor convenționali, în timp ce cele cu „modificări mai complexe” (categoria 2) ar fi supuse unor cerințe mai stricte.
Cu toate acestea, ambele tipuri de plante ar trebui să rămână supuse anumitor cerințe de etichetare și trasabilitate.
Acesta este punctul în care raportul lui Polfjärd diverge, susținând că plantele convenționale de categoria 1 nu ar trebui să fie etichetate și urmărite, deoarece acest lucru ar fi „discriminatoriu”.
„Plantele asemănătoare convenționale ar trebui tratate convențional”, a spus europarlamentarul Radan Kanev, vorbind în numele lui Polfjärd.
„Această cerință suplimentară creează o distincție nejustificată și o povară administrativă nejustificată”, a adăugat el.
Propunerea recentă a Comisiei Europene de a stimula introducerea pe marketing a culturilor modificate genetic nu va afecta modul în care sunt acordate brevetele pentru aceste tehnologii inovatoare, potrivit organizației care protejează invențiile din Europa.
O mișcare ”naivă”
Verzii, în schimb, au calificat mișcarea „naivă” și „arogantă”, iar stânga l-a acuzat pe raportor că împiedică „transparența și trasabilitatea”.
Între timp, europarlamentarul Renew, Martin Hojsik, a susținut că nu există nicio problemă cu etichetarea plantelor pe bază de NGT. „Dacă credeți că [NGT-urile] sunt bune”, a argumentat el, „nu există niciun motiv pentru care cineva [ar] dori să [le ascundă]”.
Hojsik a mai spus că problema brevetelor este o „piesă esențială lipsă” în dezbatere. „Nu vrem să avem brevete asupra soiurilor de plante”, a adăugat europarlamentarul Jan Huitema, de la același partid.
Propunerea Comisiei nu includea drepturi de proprietate intelectuală (PI), ceea ce ar putea însemna că NGT-urile vor fi brevetate în conformitate cu regulile OMG-urilor.