Repere

205

Pentru a realiza Pactul Verde european e nevoie de o finanțare masivă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ciuda potențialului ca restaurarea naturii să aducă beneficii pentru mai multe sectoare din Europa, decalajul de finanțare rămâne imens și urgent, se arată într-o analiză publicată de Euractiv.

Un lucru ”uluitor”

Acest lucru este uluitor, având în vedere costurile degradării terenurilor pentru sectoare precum alimentația și agricultura – se estimează că degradarea solului îi costă pe fermierii din UE în medie 1,25 miliarde EUR pe an.

În timp ce estimările variază, câțiva observatori proeminenți sunt de acord că în prezent ne lipsim cu sute de miliarde de dolari pentru biodiversitate, soluții bazate pe natură și inversarea degradării terenurilor la nivel global.

Avem nevoie de noi modele de finanțare care să împartă sarcina între sectoarele societății dacă vrem să atingem multiplele obiective europene care includ clima și natura. Împreună cu 19 organizații internaționale, inclusiv World Resource Institute, Gold Standard, The Nature Conservancy și EIT Climate KIC, am propus un astfel de cadru: „Landscape Finance”, o abordare de finanțare care sprijină holistică, sistemică și condusă de comunitate. restaurarea peisajului.

Ce e ”restaurarea holistică”?

Restaurarea holistică a peisajelor este un model pentru restaurarea peisajelor care le permite părților interesate locale să-și facă peisajele mai rezistente la climă, precum și mai prospere din punct de vedere social și economic.

Restaurarea holistică a peisajului are mai mult decât beneficii ecologice - prin reunirea oamenilor pentru a-și reface peisajul, poate construi coeziunea socială și capitalul între și între comunități, precum și servind ca coloana vertebrală a economiilor locale și regionale înfloritoare.

Producând beneficii pentru mai multe sectoare și grupuri de părți interesate, restaurarea holistică a peisajului poate contribui la un viitor mai rezistent și mai durabil, în conformitate cu viziunea Pactului Verde al UE.

Prin Landscape Finance, factorii de decizie ar putea cataliza schimbarea transformatoare prin restaurarea holistică a peisajului, având un impact de durată asupra peisajelor Europei. Iată câteva recomandări despre modul în care factorii de decizie din UE pot integra o abordare a finanțării peisajului în activitatea lor:

1. PEISAJELE ȘI PARTENERIAȚIILE PE PEISAJE TREBUIE RECUNOSCATE ÎN CADRELE POLITICE PENTRU SCHIMBARE TRANSFORMATIVA ȘI PENTRU A REALIZĂ ȚINTE MULTIPLE

Instituțiile UE și statele membre ar trebui să aloce resurse pentru a sprijini parteneriatele peisajului care conduc la restaurarea holistică a peisajului. Ar trebui puse la dispoziție fonduri publice sub formă de granturi nerestricționate și flexibile pentru a sprijini procesele de parteneriat și guvernanță peisaj multi-părți interesate pentru a cataliza restaurarea. Aceasta este cea mai catalizatoare dintre toate oportunitățile de finanțare în cadrul restaurării holistice a peisajului, deoarece parteneriatul dezvoltă viziunea și planul pentru peisaj, oferind guvernare și conducând restaurarea pe termen lung.

Implementați stimulente care sunt aliniate naturii. Este esențial să redirecționăm sau să eliminăm stimulentele dăunătoare mediului, cum ar fi subvențiile, în numele activităților care restaurează ecosistemele și îmbunătățesc serviciile ecosistemice.

Accelerarea reformei politicii agricole comune (PAC) și aplicarea reformei cu integritate vor fi esențiale în alinierea obiectivelor și finanțării naturii și a biodiversității agricole. Prin alinierea politicilor pentru a recompensa beneficiile în mod corespunzător și a penaliza financiar daunele, guvernele pot încuraja acțiunile pozitive pentru natură și le pot descuraja pe cele dăunătoare.

Restaurarea holistică a peisajului poate servi ca o platformă care să permită eficientizarea implementării planurilor naționale care vizează același peisaj. Planurile naționale și regionale de dezvoltare (inclusiv strategiile naționale pentru biodiversitate și planurile de acțiune) ale statelor membre UE ar trebui să recunoască peisajele și parteneriatele peisajelor, facilitând coerența politicilor pe verticală și orizontală și integrarea planificării spațiale naționale și a bugetării între sectoare.

Acest lucru ar trebui făcut pentru a se potrivi cel mai bine cu politicile și sistemele fiscale ale fiecărei țări. Cu toate acestea, indiferent de nivelul fiecărei țări de luare a deciziilor descentralizate, peisajele pot fi valorificate pentru a implementa planuri de adaptare, restaurare a naturii și secetă, printre alte politici.

Comisia ar trebui să dezvolte cadre de contabilitate și raportare armonizate pentru peisaje care să permită sectorului privat (companii și investitori) să raporteze cu privire la reglementările emergente privind finanțele durabile, cum ar fi Directiva privind raportarea durabilă corporativă și Regulamentul privind divulgarea finanțelor durabile.

2. FINANȚELE PUBLICE POATE JOCA UN ROL CRUCIAL, CATALITIC ÎN RESTAURAREA PEISAJULUI HOLISTIC

Toate documentațiile de orientare pentru Legea privind restaurarea naturii elaborate de Comisia Europeană ar trebui să recunoască în mod explicit valoarea peisajelor în abordarea mai multor obiective și să fie transpuse în planuri naționale de restaurare.

Prin încurajarea colaborării intersectoriale între agențiile guvernamentale, ONG-urile, întreprinderile și comunitățile locale la nivel de peisaj, diversele interese pot fi aliniate și resursele comune, pentru a implementa strategii care abordează provocările multiple într-un mod eficient și eficient din punct de vedere al costurilor.

Comisia ar trebui să elaboreze un document de orientare cu privire la modul de încorporare a terenurilor restaurarea capului în planurile naționale de restaurare.

Comisia ar trebui să dezvolte un mecanism cu mandat de a oferi finanțare alocată pentru peisaje. În cadrul actualului cadru de finanțare multianual (CFM), direcțiile generale care vor beneficia de refacere (CLIMA, ENV, AGRI, EMPL, REGIO, SANTE etc.) ar trebui să aloce părți din bugetele lor pentru refacerea peisajului.

Elementele bugetare alocate ar putea fi incluse într-un singur sistem de guvernanță, un fond de restaurare dedicat. În mod egal, sprijinul financiar dedicat ar trebui luat în considerare în noul CFM (2028-2034).

Acest lucru ar putea fi realizat printr-un program de finanțare similar cu Acceleratorul Consiliului European pentru Inovare, care vizează atragerea de finanțare privată pentru activități și procese de restaurare holistică a peisajului – de exemplu, prin furnizarea de garanții pentru a reduce riscul investițiilor sau prin furnizarea de finanțare subordonată ca parte a unui abordare de finanțare mixtă.

Banca Europeană de Investiții ar putea oferi sprijin consultativ unui astfel de vehicul și/sau să ofere co-investiții.

3. ÎN RESTAURAREA PEISAJULUI HOLISTIC, INVESTIȚIILE ÎN INFRASTRUCTURĂ TREBUIE SĂ ADOPTE O PERSPECTIVĂ HOLISTICĂ PE TERMEN LUNG, INCORPORÂND RESTAURAREA INFRASTRUCTURII VERZI PENTRU A ÎMBUNĂTĂRĂ REZILEȚIA CLIMATICE

Instituțiile UE și statele membre ar trebui să ofere finanțare publică pentru inițiativele de restaurare a peisajului pentru a permite integrarea proiectelor de infrastructură gri cu îmbunătățiri ale infrastructurii verzi asociate.

Adoptarea unei abordări holistice a acestor investiții la nivel de peisaj va fi mai rentabilă și va îmbunătăți rezistența investiției totale la riscurile fizice ale schimbărilor climatice, generând în același timp multiple beneficii publice valoroase. Proiectele de restaurare a peisajului la scară largă ar trebui să beneficieze de sprijin financiar și atenție similară cu proiectele mari de infrastructură gri.

Avem nevoie de Landscape Finance mai mult ca niciodată

Pe măsură ce protestele fermierilor au crescut și oficialii UE amenință că vor retrage măsurile Green Deal, întrebarea cum să se realizeze viziunea UE Green Deal nu a fost niciodată mai presantă. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de noi cadre de finanțare, cum ar fi Landscape Finance, pentru a sprijini restaurarea naturii și pentru a ajuta fermierii să treacă la practici mai regenerative la scară peisaj. Pentru mai multe informații despre abordarea Landscape Finance, citiți publicația completă aici.

Despre Commonland

Commonland este o organizație non-profit care reunește oamenii pentru a restaura peisajele și a regenera Pământul: pământul nostru comun. Din 2013, avem misiunea de a restaura 100 de milioane de hectare de teren degradat pentru a ne asigura că ecosistemele, economiile și comunitățile vor prospera în viitor.

Astăzi, lucrează în peste 20 de țări pentru a facilita restaurarea peisajului și a conduce schimbarea la scară globală. Abordarea noastră practică – cadrul celor 4 Retururi – ajută oamenii din întreaga lume să restaureze planeta noastră natală și să o mențină sănătoasă pentru generațiile viitoare. În noiembrie 2023, Commonland a coautorizat un nou raport care propune aplicarea unui concept de investiții numit „Landscape Finance” ca o abordare de finanțare pentru sprijinirea restaurării holistice a peisajului cu o coaliție de 19 organizații de mediu, inclusiv World Resource Institute, Gold Standard, The Nature Conservancy și EIT Climate KIC. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2