Cea mai recentă analiză a Comisiei Europene asupra pieței europene și internaționale a cărnii evidențiază o perspectivă negtivă pentru țările Uniunii Europene.
Tabloul general al pieței
Producția de carne de vită din UE este de așteptat să scadă în continuare în 2024, cu -2,3%, în principal datorită unei ajustări structurale continue în sectorul cărnii de vită și al laptelui. Importurile din UE ar putea crește, în principal din cauza creșterii importurilor din Brazilia.
În ciuda prețurilor interne ridicate, exporturile UE continuă să aibă o performanță foarte bună, și datorită redeschiderii unor piețe, ceea ce duce la o scădere a consumului UE de carne de vită pe cap de locuitor de -2,8% Un efectiv de scroafe puțin mai mare (+1,6%) ar putea indica mai întâi. semne de redresare a sectorului.
Cu toate acestea, producția de carne de porc din UE ar putea scădea ușor cu -0,4% în 2024. Cererea mai scăzută din China și alte destinații ar putea încetini exporturile UE cu 4% în 2024, făcând mai multe produse disponibile pentru piața internă. Producția de păsări din UE ar putea beneficia de o creștere de 1,7% în 2024 datorită perspectivelor destul de bune de piață, atât pe partea cererii, cât și a ofertei.
Pe de altă parte, prețurile la păsările de curte din UE fac exporturile sale mai puțin competitive în comparație cu Brazilia, Ucraina și Thailanda. Continuă incertitudinea cu privire la incidența HPAI în Europa și Americi.
Efectivele scăzute istoric de ovine din UE împinge sacrificări în scădere cu -4,9% în 2024. Cererea susținută și prețurile interne ridicate mențin importurile ridicate (+2,5% în 2024), în timp ce exporturile de carne scad în continuare cu 2% din cauza lipsei de competitivitate.
Bovine
Prețurile interne relativ ridicate au un impact negativ asupra competitivității UE. Cu toate acestea, exporturile UE de carne de vită au crescut chiar și în 2023. Scăderea exporturilor de animale vii către anumite destinații mediteraneene a fost compensată de redeschiderea piețelor turcești și marocane, ducând la o creștere de 7,4% în 2023.
Pe măsură ce numărul lunar numărul de animale expediate în Turcia a fost mai mic în S2 2023 decât în S1 2023 și, având în vedere lipsa relativă actuală de animale vii pe piața UE, este prevăzută o mică scădere a exporturilor (-1%) în 2024.
În ciuda prețurilor ridicate, exporturile de carne s-au menținut ferm și au crescut ușor cu 1%, datorită deschiderii pieței turce către importurile de carne de vită în martie 2023. Cererea de carne din Marea Britanie a înregistrat o scădere ușoară de -1%.
Pe de altă parte, piața UE rămâne atractivă pentru importuri. Cu toate acestea, și contrar așteptărilor, importurile de carne de vită din UE au scăzut cu 1,1% în 2023. Acest lucru se datorează în principal reducerii substanțial a transporturilor din Regatul Unit (-20%), determinate de sacrificări mai mici.
Această scădere a principalului partener al UE nu este compensată de importurile crescute din Brazilia și Argentina, care găsesc piețe pline de satisfacții în alte părți ale lumii, în special în SUA și China. În 2024, Brazilia ar putea avea potențialul de a crește exporturile către UE. Prin urmare, importurile din UE ar putea crește cu 2%. Incertitudinea în jurul efectului El Niño din Australia ar putea schimba rapid această imagine.
Porc
Prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE provoacă performanța exporturilor UE. În 2023, exporturile UE au înregistrat o scădere de -24,6% sau aproape 1 milion de t. În același timp, producția de carne de porc din China se redresează și astfel importurile acestora sunt reduse.
În plus, UE a pierdut exporturi atât către piețele cu valoare ridicată (SUA, Japonia, Australia), cât și pe cele cu valoare scăzută (Filipine și Angola), din cauza concurenței puternice a prețurilor din SUA și Brazilia. Doar piața din Marea Britanie a înregistrat o ușoară evoluție pozitivă (+1,4%).
Piața chineză a cărnii de porc suferă în prezent de o ofertă excesivă (pe termen scurt). În plus, dacă prețurile UE rămân ridicate, exporturile UE ar putea scădea și mai mult cu 4% în 2024. Importurile UE de carne de porc din Regatul Unit au scăzut cu 25% în 2023, principalul motiv din spatele a fost o scădere a producției din Regatul Unit.
Regatul Unit reprezintă mai mult de ¾ din importurile UE și nu se așteaptă nicio înlocuire din alte origini pe termen scurt. Importurile de carne de porc din UE ar putea rămâne scăzute în 2024 și ar putea scădea în continuare cu 2%.
Carne de pasăre
În 2023, importurile totale din UE au crescut cu 5,3% (+42 000 t). Importurile din Ucraina au crescut cu 45% (+64 000 t) și din Thailanda cu 13% (+17 000 t). Livrările din Brazilia au avut un început puternic în 2023, dar au încetinit în S2 2023. Anual, acestea au scăzut cu 4,4%. Deoarece se presupune că situația pieței din Regatul Unit va rămâne similară cu cea din 2023, nu se așteaptă nicio modificare a nivelurilor importurilor.
Pe de altă parte, importurile din Brazilia ar putea reveni la un nivel mai ridicat. Prin urmare, importurile din UE în 2024 ar putea crește cu 3%, având în vedere că prețurile de pe alte piețe (de exemplu, Marea Britanie) le fac și atractive ca destinație de export. Incertitudinea cu privire la focarele de HPAI în fermele comerciale din Brazilia ar putea avea un impact semnificativ asupra acestor evoluții.
Din cauza competitivității mai scăzute a UE, a focarelor de HPAI și a războiului din Ucraina, exporturile UE în 2023 au scăzut cu 3,7%, maschând schimbări majore pozitive și negative în diferite destinații. Printre piețele în scădere s-au numărat Angola (-18 000 t sau -44%) și Ucraina (-24 500 t sau -26%), în timp ce Vietnam (+16 500 t sau +66%) și Congo (+12 000 t sau +66%) +34%) au înregistrat îmbunătățiri semnificative.
Dacă prețurile interne rămân la niveluri similare, exporturile UE în 2024 ar putea scădea în continuare cu -1%. În acest moment, nu este încă clar care ar fi impactul introducerii taxelor de frontieră din Regatul Unit și a controalelor de control treptat începând cu 30 aprilie a acestui an asupra exporturilor UE către Regatul Unit.
Ovine și caprine
În timp ce carnea de oaie din UE exportă către Marea Britanie a rămas relativ stabilă în 2023, livrările către Orientul Mijlociu, de ex. Oman și Qatar, au scăzut. Aceste evoluții au dus la o scădere globală a exporturilor de aproape 13% în 2023.
Acest lucru se datorează în principal unei disponibilități relativ scăzute și unor prețuri ridicate în UE, ceea ce face ca UE să fie mai puțin competitivă și mai multă producție rămâne pe piața internă. Deoarece această situație nu este de așteptat să se schimbe pe termen scurt, exporturile de carne din UE sunt menținute la nivelul scăzut actual și se așteaptă să scadă și mai mult cu 2%.
Exporturile UE de animale vii au crescut cu 5% în 2023, în ciuda prețurilor interne ridicate. Reînvierea exporturilor către Libia și Maroc a compensat în mare măsură scăderile către Iordania și Israel. Exporturile de animale vii vor crește ușor cu 2% în 2024, apropiindu-se de nivelurile pre-COVID, dacă cererea libiană și marocană rămâne fermă.
Importurile UE de carne de oaie au crescut cu 2,2% în 2023, provenind din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Dacă strângerea globală a ofertei și a cererii asiatice rămân ca anul trecut, importurile din UE ar putea crește cu încă 2,5%, datorită prețurilor atractive.
Incertitudinile din Marea Roșie, Marea Neagră și Orientul Mijlociu ar putea continua să adauge îngrijorări pentru fluxurile comerciale cu ovine. (Foto: Dreamstime)