151
Potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), perspectivele de creștere economică în zona euro slăbesc, în principal din cauza încrederii reduse a consumatorilor, a înclinației crescute a gospodăriilor către economisire și a investițiilor reduse în afaceri.
Aceste lucruri vor influența categoric agroindustria Uniunii Europene, se arată în ultimul raport privind agricultura și industria alimentară, întocmit de Comisia Europeană.
Peisaj macroeconomic
Recenta reducere a ratelor dobânzilor oficiale de către BCE ar trebui să deschidă calea și către reducerea efectelor de înăsprire a politicii monetare. Conform ultimelor prognoze ale BCE, PIB-ul real așteptat în zona euro ar crește cu 0,8% în 2024 și cu 1,3% în 2025, așteptându-se la o redresare marginal mai lentă a cererii interne. Se presupune că euro se va aprecia ușor față de dolarul american, de la 1,09 USD în 2024 la 1,10 USD în 2025.
Inflația este de așteptat să-și continue ajustarea către ținta de 2% în urma creșterii din 2022. Cu toate acestea, inflația din 2024 este încă de așteptat să fie cu 0,5 pp mai mare decât ținta din cauza presiunilor costului forței de muncă, în timp ce inflația alimentară, după creșterea observată în special în 2023, este de așteptat să atingă 2,9% în 2024 și 2,4% în 2025, deoarece impactul șocurile anterioare ale prețurilor energiei și mărfurilor agricole se estompează.
Perspectivele pentru prețul petrolului continuă să fie stabile, prețurile țițeiului Brent fiind proiectate în jurul valorii de 80 USD pe baril și chiar sub acest prag pentru anul 2025, în ciuda intenției țărilor OPEC+ de a reduce în continuare producția din cauza consumului global lent.
În ceea ce privește piața gazelor naturale, s-a înregistrat o corecție ascendentă a previziunilor de preț. Prețurile gazelor naturale în timpul verii trecute au crescut mai mult decât se prevedea, din cauza lucrărilor de întreținere la zăcămintele de gaze naturale din Norvegia și a închiderii temporare a instalațiilor US Freeport LNG. Acestea ar putea crește până la aproximativ 14 USD/MMBtu în T1 2025 (aproximativ 42 EUR/mWh), deoarece gazele de tranzit din Ucraina au fost oprite.
Prețul laptelui, peste media ultimilor cinci ani
În 2024, prețurile la laptele crud din UE s-au stabilizat la un nivel mult peste mediile pe 5 ani. Deși condițiile meteorologice au fost nefavorabile în unele regiuni și în diferite perioade ale anului, disponibilitatea și calitatea pășunilor și a furajelor sunt suficiente pentru a susține o aprovizionare stabilă cu lapte.
Cu o creștere ușoară a conținutului de solide din lapte (+0,1%), oferta de lapte din UE a crescut ușor în 2024 (+0,5% inclusiv livrările suplimentare, din cauza anului bisect), deoarece creșterea producției de lapte din UE (+0,9%) contrabalansează scăderea efectivului de lapte (-0,3%).
Producția de brânzeturi și zer din UE își mărește ponderea în utilizarea rezervorului de solide din lapte (+2,1% și, respectiv, +1%), în timp ce oferta UE de unt este redusă (-1,6%), cu prețuri record în 2024.
Însă, exporturile totale de lactate din UE au scăzut în volum în 2024 (-2% în echivalent lapte), acoperind diferite evoluții pentru produsele lactate. În timp ce exporturile de brânzeturi din UE își continuă traiectoria de creștere (+2,1%), exporturile de lapte praf degresat și integral au scăzut (-5% și, respectiv, -15%) din cauza cererii slabe de import în China și a concurenței crescânde pe piețele cheie de export.
Producția de produse lactate proaspete va crește probabil (+0,5%), în mod neașteptat, în 2025. Cu toate acestea, cererea globală slabă a declanșat o scădere a exporturilor UE de produse lactate proaspete (-3%).
Se estimează că aprovizionarea cu lapte a UE va crește marginal în 2025 (+0,2%). Presupunând condiții meteorologice normale, scăderea continuă a efectivului de lapte (-0,7%) este de așteptat să fie contrabalansată de creșterea producției de lapte (+1%).
Livrările de lapte din UE au fost stabile în 2024 (+0,5% de la an la an, fără ajustarea pentru anul bisect), în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile din unele regiuni. Există o eterogenitate semnificativă în dezvoltarea aprovizionării cu lapte crud între țările UE.
Oferta de lapte va rămâne probabil stabilă în DE și DK, în timp ce este probabil o scădere în NL și IE (acesta din urmă fiind afectată de efectul negativ al condițiilor umede asupra capacității de transport a pășunilor). Livrările de lapte în FR, ES și IT au crescut și ele în 2024, iar PL continuă tendința de creștere puternică din ultimii câțiva ani.
Dezvoltarea efectivului de lapte din UE urmează să-și continue tendința de scădere pe termen lung (-0,3%). Produsele de lapte vor crește probabil (+0,9%) în 2024, deși într-un ritm mai scăzut decât în 2023. Conținutul de solide din lapte probabil nu va crește semnificativ (+0,1%) și, prin urmare, nu poate oferi câștiguri suplimentare în disponibilitatea solidelor din lapte pentru procesare industrie.
În 2025, în ipoteza condițiilor meteorologice normale și a prețurilor la laptele crud încă peste nivelurile istorice, se presupune că tendința de creștere a producției de lapte din UE (+1%), va contrabalansa în continuare scăderea efectivelor de vaci (-0,7%), ceea ce duce la o creștere marginală. creșterea livrărilor de lapte (+0,2%) și o aprovizionare stabilă de substanțe solide din lapte.
Producția de lactate
Creșterea producției de brânză din UE a rămas puternică și în 2024 (+2,1%), iar brânza își va crește ponderea în utilizarea substanțelor solide din lapte. Cu prețuri competitive, exporturile de brânzeturi din UE își pot continua tendința de creștere și în 2024 (+2% în volum).
Importurile de brânză din UE (în mare parte brânzeturi premium de mare valoare) arată semne de redresare după ce presiunea inflaționistă s-a atenuat la nivel global în 2024, cu o creștere a importurilor de brânză din Regatul Unit și Elveția (+8% și, respectiv, +10% față de anul trecut).
În 2025, presupunând că aprovizionarea UE cu grăsimi din lapte este stabilă, producția de brânză din UE ar putea crește în continuare (+0,5%). Exporturile de brânză din UE ar putea beneficia, de asemenea, de prețuri competitive și ar putea crește în continuare, deși într-un ritm mai lent (+1%) din cauza redresării lente a cererii consumatorilor pe piețele cheie de import.
În paralel, producția de zer din UE va urma probabil tendința de creștere din ultimii câțiva ani (+1 %). Exporturile UE urmează să crească (+3 %), în timp ce utilizarea internă a UE rămâne stabilă (+0,1 %).
În 2025, stocul stabil de lapte din UE și perspectivele pozitive de producție de brânză ar putea permite o creștere suplimentară a producției de zer (+0,7 %), determinată de creșterea exporturilor UE (+2 %), cu o utilizare internă probabil stabilă.
Producția de SMP din UE a scăzut doar marginal (-0,1%) în 2024, după scăderea considerabilă din anul precedent. Expansiunea exporturilor de SMP din 2023 nu a putut fi susținută. Deși exporturile de SMP au crescut în continuare în prima jumătate a anului 2024 către majoritatea țărilor din MENA, cererea slabă de import din China va duce probabil la o scădere a exporturilor (-5%).
Aceste evoluții ale producției și exporturilor ar permite o oarecare creștere a utilizării interne (+0,6%), inclusiv procesarea pentru pulberi umplute cu grăsime. Ca urmare, în 2025, producția de SMP ar putea crește ușor, în timp ce exporturile s-ar putea redresa, în funcție și de cererea viitoare de import din țările din Asia de Sud-Est și de competitivitatea UE pe acele piețe (+1%).
Exporturile UE sunt pe trend negativ
După redresarea din 2023, exporturile UE de WMP au scăzut semnificativ în 2024 (-15%) din cauza cererii slabe continue din China și a concurenței crescute cu Noua Zeelandă pe alte piețe de export.
Cele mai multe dintre aceste dificultăți pot continua să prevaleze în 2025, ducând probabil la o scădere suplimentară a exporturilor de WMP (-5%). Producția de WMP, pe de altă parte, va scădea probabil doar ușor în 2024 (-0,2%), permițând o redresare a uzului intern (+11%).
Prețurile untului din UE au crescut brusc în 2024, depășind 7 EUR/kg pentru prețurile medii din UE înainte de toamnă. Creșterea prețurilor a fost determinată de oferta redusă și cererea stabilă. Dar producția de unt din UE este probabil să scadă (-1,6%) în 2025.
În paralel, prețurile ridicate ale UE nu au permis susținerea creșterii exporturilor de unt, care au scăzut (-4%) în 2024, în comparație cu nivelurile ridicate ale anul trecut. Utilizarea internă din UE s-ar putea adapta la scăderea competitivității prețurilor untului (de asemenea, în raport cu alte grăsimi), cu o scădere (-1,4%).
Pe baza creșterii producției de produse lactate proaspete în primele trei trimestre, producția va crește probabil (+0,5%) în 2025. Producția de smântână și iaurt poate crește dinamic (+2%), împreună cu o oarecum creștere a ofertei de băuturi. lapte (+0,3%).
Însă, exporturile UE vor continua probabil să scadă (-3%) din cauza scăderii cererii de import din China. Exporturile mai scăzute pot muta volume suplimentare pe piața internă a UE, declanșând o creștere a utilizării interne (+0,6%).
În 2025, consumul în UE va reveni probabil la tendința de scădere (din cauza consumului de lapte), iar exporturile UE ar putea fi erodate și mai mult din cauza cererii globale slabe persistente (-3%). Cu factori negativi ai cererii atât pe piețele interne, cât și pe piețele globale, producția UE ar putea scădea la un nivel comparabil cu 2022 (-0,8%).
Sectorul cărnii-Tablou general
Ajustarea structurală continuă conduce la o scădere a producției de carne de vită din UE cu o scădere estimată de 0,5% în 2024 și 1% în 2025. În ciuda ofertei reduse, exporturile de carne din UE continuă să aibă rezultate bune, în special pe piața turcă. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor al UE a scăzut cu 1,7% în 2024 și este de așteptat să scadă în continuare, cu 1,2% în 2025.
Producția de carne de porc din UE se redresează în unele țări din UE, indicând o tendință mixtă pentru sector, dar în general, producția de carne de porc din UE este de așteptat să scadă ușor, cu 0,2% în 2025. Cererea mai scăzută din China ar putea încetini exporturile UE, fiind prevăzută o nouă scădere de 2% de la an la an.
Sectorul păsărilor de curte din UE a avut o evoluție de piață destul de bună în 2024, cu o creștere de 4% a producției și o creștere de 3% a exporturilor. În 2025, producția ar putea crește cu 0,9%, iar exporturile cu 2%. Consumul pe cap de locuitor al UE este de așteptat să crească în 2025. Dar incertitudinea în ceea ce privește incidența HPAI în Europa și Americi rămâne o preocupare ridicată pentru sector.
La rândul ei, scăderea istorică a efectivului de ovine din UE a împins sacrificarea cu 4,9% în 2024. Pentru 2025 este de așteptat o scădere suplimentară de 1% de la an la an. Cererea susținută și prețurile interne ridicate au menținut importurile ridicate (+2% în 2024), în timp ce exporturile de carne scad și mai mult cu 10% din cauza lipsei de competitivitate. În general, consumul de carne pe cap de locuitor al UE a crescut ușor în 2024, la 66,8 kg (+0,8% de la an la an) și să se stabilizeze în 2025.
Producția de carne de vită
Producția de carne de vită din UE a crescut cu 3% în prima jumătate a anului 2024 de la an la an, în principal datorită creșterii semnificative a sacrificării în IT (+9%) și PL (+20%). Creșterea poate avea cauze multiple, cum ar fi condițiile proaste de pășunat în Europa Centrală și o cerere în creștere pe anumite piețe de export (Turcia).
Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2024, producția de carne de vită a scăzut ușor (-0,5%), din cauza penuriei de bovine tinere în unele țări ale UE (de exemplu, IT și ES). Oferta redusă de carne de vită continuă să susțină prețurile producătorilor de carne de vită din UE și prețul animalelor vii.
Moderarea prețurilor la furaje și prețurile ridicate ale carcaselor sunt de așteptat să favorizeze marje mai bune pentru cei care îngrășează. În 2025, se așteaptă ca tendința de scădere a producției de carne de vită să continue (-1,0%) de la an la an din cauza efectivelor în scădere.
Deoarece prețurile de consum rămân ridicate, din cauza ofertei reduse, consumul de carne de vită pe cap de locuitor din UE în 2024 este de așteptat să scadă ușor și în 2025, până la 9,6 kg (-1,7% față de an).
În ciuda ofertei limitate, exporturile de carne de vită din UE au crescut în prima jumătate a anului 2024 (+41 600 t sau +17% de la an la an). Piața turcă este principalul motor (+28 100 t), alături de exporturile în creștere către Algeria, Elveția și Filipine.
Se așteaptă ca exporturile UE să crească cu 10%, de la an la an. În aceeași perioadă, exporturile UE de animale vii au scăzut cu 16% de la an la an, din cauza unei penurii relative de animale vii și a dificultăților de a ajunge pe unele piețe din motive geopolitice. În general, exporturile de animale vii sunt de așteptat să scadă cu -2% în 2025 de la an la an.
În 2024, piața UE a rămas mai puțin atractivă pentru importuri, cu o scădere de 2,2% în ianuarie-iunie de la an la an. Importurile din Brazilia au scăzut substanțial (-15%), în timp ce importurile din Marea Britanie au scăzut cu 0,2%.
Principalii parteneri UE, inclusiv țările din America de Sud, găsesc piețe mai profitabile în alte părți ale lumii (de exemplu, SUA), datorită unei piețe relativ strânse de carne de vită la nivel global. În 2025, importurile de carne de vită ar putea scădea în continuare cu încă 1,5% din cauza producției mai scăzute așteptate în Brazilia anul viitor.
Producția de carne de porc
În prima jumătate a anului 2024, producția de carne de porc din UE a crescut cu 1,7% față de an. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în PL cu 77 000 t (+9%), în HU cu 18 000 t (+8,3%) și în DE cu 18 000 t (+0,9%), deși producția a scăzut în ES cu 5 000 t (0,2%).
În aceeași perioadă, în DK au fost sacrificate mai puține animale, dar greutatea medie a carcasei a crescut (+17 000 t, +2,5% de la an la an). Creșterea ofertei UE, combinată cu cererea limitată, a condus la o scădere a prețurilor interne din mai 2024, chiar dacă cotația medie a rămas semnificativ peste media pe 5 ani.
Pe măsură ce prețurile, atât la furaje, cât și la purcei, au scăzut, marjele au rămas relativ pozitive în prima jumătate a anului. Focarele de pestă porcină africană rămân un risc pentru producție. În ansamblu, s-a consemnat o scădere a producției de 0,5% pentru 2024, și este prevăzută o scădere suplimentară cu încă 0,2% pentru 2025 de la an la an.
Consumul a fost stabil în 2024, fără creșterea obișnuită în lunile de vară. Consumul pe cap de locuitor al UE este de așteptat să scadă în continuare la 30,9 kg până la sfârșitul anului (-0,4% față de an). Pentru 2025, consumul UE pe cap de locuitor este de așteptat să se stabilizeze la 30,9 kg de la an la an.
Prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE determină o adevărată provocare pentru piața globală. În prima jumătate a anului 2024, exporturile UE au înregistrat o scădere de 6% față de an, în principal către China (-27%). În plus, exporturile către Marea Britanie au scăzut în ianuarie-iunie (3% de la an la an).
Concurența puternică a prețurilor din Brazilia și SUA a creat provocări pentru exporturile UE către unele piețe cu valoare ridicată (Japonia, Australia), deși au existat câștiguri în Coreea de Sud și piețe cu valoare mai mică, cum ar fi Filipine și Vietnam. În general.
Exporturile UE în 2024 au scăzut cu 2,5%. Dacă diferența de prețuri dintre UE și concurenții internaționali continuă să scadă, acest lucru ar putea stimula exporturile UE pe piața internațională. În ansamblu, pentru 2025 se preconizează o scădere de 2% de la an la an. Cu posibile taxe compensatorii din China, exporturile de carne de porc în 2025 ar putea scădea în continuare.
Importurile totale de carne de porc din UE au fost de 53.711 t în ianuarie-iunie 2024 (+1% de la an la an). Importurile din Marea Britanie reprezintă aproximativ 2/3 din totalul importurilor de carne de porc din UE și au scăzut cu 2,2% în aceeași perioadă.
În același timp, importurile din Chile au crescut cu 8.600 t (+173%) datorită noului ALS dintre Chile și UE. Cu toate acestea, având în vedere o scădere a cererii de carne de porc din Regatul Unit, în 2025, importurile din UE ar putea scădea cu 2% în 2025.
Producția de carne de pasăre
În 2024, producția de păsări de curte din UE continuă să crească de la redresarea din 2023, datorită unui sezon mai blând HPAI, precum și a costurilor mai accesibile pentru furaje și a prețurilor de producție favorabile. În prima jumătate a anului 2024, sacrificarea în UE a crescut cu 4,7% de la an la an.
Producția a crescut în aproape toate țările UE, cu excepția de ex. SE, NL și LT. În special, au fost raportate creșteri mari în FR (+116 000 t sau +15,9%) și HU (+34.000 t sau +13,9%). Până la sfârșitul anului 2024, producția a crescut cu 4%.
O creștere mai mică a producției, de 0,9% față de anul trecut, este prevăzută în 2025 din cauza concurenței prețurilor din partea altor cărni și a unei cereri globale mai stabile. În ciuda sezonului mai blând al focarelor de HPAI din acest an, riscul rămâne pentru sezoanele următoare.
Prețurile de producție din UE au crescut constant în prima jumătate a anului 2024, rămânând peste 2.500 EUR/tonă.
În 2024, importurile din UE au scăzut cu 20.370 t (-4,5% de la an la an). Cu toate acestea, importurile UE din Regatul Unit s-au redresat semnificativ (+32% sau aproape +20 000 t) după declinul abrupt de anul trecut.
Pe de altă parte, importurile UE au scăzut din Ucraina (-12%), Brazilia (-12%) și Thailanda (-11%). În ansamblu, importurile UE au scăzut cu 0,5% în 2024. Incertitudinea privind importurile de păsări de curte care provin din Brazilia, Regatul Unit și Ucraina ar putea avea un impact semnificativ asupra acestor evoluții.
În 2024, exporturile UE au crescut cu 11%, în special către Regatul Unit (+7.600 t) și majoritatea destinațiilor din Africa și Asia: Arabia Saudită (+7.200 t), Vietnam (+ 10.800 t), Filipine (+33.170 t) și RD Congo (+9.190 t). În schimb, exporturile către Ucraina au scăzut (-12.540 t).
Până la sfârșitul anului 2024, exporturile UE au crescut cu 3% de la an la an și ar putea fi menținute în 2025, dacă se mențin debușeele tradiționale ale UE pentru păsările de curte.
Disponibilitatea internă mai mare prin producția UE și imaginea favorabilă a păsărilor de curte pentru consumatorii europeni, în comparație cu alte proteine animale, sunt de așteptat să susțină creșterea consumului pe cap de locuitor în UE cu aproape 1 kg (+3,5% față de an). Pentru 2025, consumul UE pe cap de locuitor s-ar putea stabiliza la 25,2 kg (+0,6% de la an la an).
Producția de ovine și caprine
Producția de ovine și caprine din UE a scăzut cu 7,4% în prima jumătate a anului 2024, de la an la an, ca urmare a declinului structural continuu al efectivelor de capre și ovine, precum și de condițiile meteorologice nefavorabile și de disponibilitatea ierbii.
Principalele state membre producătoare, cum ar fi ES și FR, au avut de înfruntat scăderi de 6 100 t (-10%) și, respectiv, 2 800 t (6%), în aceeași perioadă. Focarele de boli în efectivele din statele membre vestice ar putea afecta și mai mult disponibilitatea animalelor pentru sacrificare până la sfârșitul anului.
În general, producția de ovine și caprine din UE a scăzut cu 5% în 2024, în ciuda prețurilor record ridicate, și ar putea fi urmată de o reducere mai mică în 2025 (1%).
Fiind cel mai scump tip de carne, consumul UE de carne de oaie este probabil să sufere de presiuni inflaționiste ca și alte tipuri de carne roșie. Deși are o poziționare favorabilă în cadrul coșurilor de consum ca produs sezonier și tradițional (de exemplu în timpul festivităților religioase și culturale), combinația dintre disponibilitatea mai scăzută și prețurile ridicate sunt de așteptat să conducă la o ușoară scădere a consumului în 2024 la 1,2 kg (-3,2 kg). % an la an).
Pentru 2025, consumul pe cap de locuitor este de așteptat să rămână la 1,2 kg (-0,6% anual).
În prima jumătate a anului 2024, exporturile UE de carne de oaie au scăzut cu 14%, ca urmare a exporturilor mai scăzute către Regatul Unit, Elveția, Israel, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Acest lucru se datorează în principal prețurilor relativ ridicate din UE, care conduc la o competitivitate mai scăzută pe piețele internaționale.
Exporturile de carne de oaie au scăzut cu 10% până în 2024. Dacă prețurile se scad, ar putea fi de așteptat o redresare de aproximativ +2% față de an în 2025. Exporturile UE de animale vii au scăzut cu 2% în prima jumătate a anului 2024 de la an la an, fiind defavorizate de prețuri interne și disponibilitate mai mică.
Exporturile în creștere către Maroc și Algeria, în special din ES, au compensat parțial scăderile către Iordania, Arabia Saudită și Israel. În general, exporturile de animale vii vor scădea și cu 2% pentru tot anul 2024 din cauza situației geopolitice dificile. În 2025, este prevăzută o nouă scădere de 2%.
Importurile UE de carne de oaie au scăzut cu 10% în ianuarie-iunie, cu scăderi de la principalii furnizori din UE: Marea Britanie (17%) și Noua Zeelandă (2%). Cu toate acestea, importurile din UE din 2024 au crescut cu 2% de la an la an și este de așteptat să se mențină la acest nivel și în 2025, datorită redresării producției din Noua Zeelandă și Australia și deviației mai multor produse către piețele UE. (Foto: Freepik)