Tehnologii

946

Pescuitul excesiv în Marea Neagră a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii zece ani

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Procentul stocurilor supraexploatate din Marea Mediterană și Marea Neagră a scăzut pentru prima dată sub 60%, în urma unei tendințe de scădere care a început în urmă cu un deceniu, potrivit unui raport lansat astăzi.

O preocupare

În timp ce pescuitul excesiv rămâne o preocupare, raportul The State of Mediterranean and Black Sea Fisheries 2023 (SoMFi 2023) înregistrează o scădere cu 15% a acestei cifre în ultimul an, o îmbunătățire compatibilă cu o reducere continuă a presiunii pescuitului, care a scăzut cu 31%. procente din 2012.

Raportul este publicația emblematică a Comisiei Generale pentru Pescuit pentru Mediterana (GFCM) a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Pentru prima dată, raportul din acest an include și date despre sectorul acvaculturii marine din regiune.

Pescuitul și acvacultura marină generează venituri de peste 20 de miliarde USD

CGPM, o organizație regională de gestionare a pescuitului, este responsabilă de pescuitul de captură sălbatică și de acvacultura în apă marină și salmară din Marea Mediterană și Marea Neagră.

Pescuitul și acvacultura au produs împreună aproape 2 milioane de tone de fructe de mare în 2021, arată cifrele din SoMFi 2023.

Din punct de vedere economic, cei doi au jucat un rol la fel de important, generând venituri de peste 20 de miliarde USD și susținând 700 000 de locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric.

„Această ediție specială a SoMFi descrie o imagine completă a acestui sector vital, întărind cât de important este pentru mijloacele de trai, securitatea alimentară și nutriția în regiunea noastră”, a declarat secretarul executiv al GFCM, Miguel Bernal.

„Am lucrat intens cu țările și experții lor pentru a colecta și agrega date de cea mai bună calitate, iar acesta este ceea ce face din SoMFi un instrument cheie pentru a sprijini luarea deciziilor și pentru a monitoriza progresul către realizarea pescuitului și acvaculturii durabile în Marea Mediterană și Negru. Mare”, a adăugat el.

Tendințe pozitive, dar sectorul rămâne sub stres

Deși exploatarea excesivă a stocurilor de pește a scăzut semnificativ, presiunea pescuitului în Marea Mediterană și Marea Neagră este încă de două ori mai mare decât nivelul considerat durabil. Cu toate acestea, raportul demonstrează, de asemenea, că concentrarea continuă a CGPM asupra extinderii planurilor de management și măsurilor tehnice și spațiale are rezultate pozitive pentru speciile comerciale cheie.

Stocurile de merluciu european în Marea Mediterană, calcan în Marea Neagră și limbătură comună în Marea Adriatică, toate acoperite de planuri de management dedicate, au arătat o reducere izbitoare a pescuitului excesiv, unele dintre ele dezvăluind deja semne de reconstrucție a biomasei.

Unele stocuri aflate în cadrul planurilor de gestionare arată o reducere mai mare decât media a presiunii pescuitului. Exemple notabile includ o reducere de 77 la sută pentru limbă de limbă în Marea Adriatică, care a atins acum rate sustenabile de exploatare, și o reducere de 73 la sută pentru calcan în Marea Neagră.

Strategia 2030

Ghidată de Strategia sa 2030 și încorporând viziunea FAO pentru transformarea albastră, CGPM implementează 10 planuri de management multianuale care implică aproape 7 000 de nave și protejează speciile sensibile și ecosistemele marine vulnerabile, inclusiv coralii de adâncime, precum și habitatele esențiale ale peștilor, cum ar fi depunerea icrelor. și zone de reproducere , cu zece zone de pescuit restricționate care acoperă mai mult de 1,75 milioane de kilometri pătrați în Marea Mediterană și Marea Neagră.

În întreaga regiune, capturile sunt încă dominate în mare măsură de pești pelagici mici, în principal hamsii europene și sardine. În Marea Mediterană, 55 de specii reprezintă 90% din captură, în timp ce în Marea Neagră doar cinci specii reprezintă aceeași proporție.

Nivelurile generale ale producției de pescuit de captură au rămas stabile în ultimii ani, Turcia, urmată de Italia și Tunisia, aducând cele mai multe debarcări.

Navele la scară mică reprezintă marea majoritate a flotei de pescuit și asigură mai mult de jumătate din totalul angajării. Deși reprezintă doar aproximativ 15% din capturi, aceste nave aduc aproape 30% din veniturile totale.

Acvacultura este un sector în creștere rapidă

  SoMFi raportează că, spre deosebire de pescuitul de captură, sectorul acvaculturii marine din regiune este în creștere semnificativă. Producția de acvacultură în apă marină și salmastre s-a dublat aproape în ultimul deceniu, crescând cu 91,3%, veniturile crescând tot cu 74,5%.

Cele trei metode principale de producție utilizate în regiune sunt cuștile marine, iazurile și cultura în suspensie, în timp ce speciile cel mai frecvent cultivate sunt dorada, bibanul european și midiile mediteraneene.

Turcia, Egiptul și Grecia sunt, în această ordine, cei mai mari trei producători regionali, reprezentând împreună 71 la sută din volumul total.

Această ediție specială a SoMFi vine la doar un an după precedentul SoMFi. Își comunică constatările într-un format condensat și setează seria într-un nou ciclu bienal, următoarea lansare fiind programată pentru 2025. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2