542
Prebioticele și probioticele sunt practic celebrități în lumea sănătății intestinale, dar ați auzit de postbiotice? Acest prieten mai puțin cunoscut al pre și pro urcă rapid în topurile sănătății intestinale, se arată într-o cercetare citată de FoodNavigator.
O temă intens discutată
Tendința sănătății intestinale este una pe care puțini l-ar fi prezis. Dar ascensiunea sa fulgerătoare de la un subiect discutat în primul rând de dieteticieni și medici la unul discutat deschis între prieteni, familie și colegi, este incontestabil impresionantă.
Înainte de revoluția sănătății intestinale, mulți oameni își luau în considerare intestinul doar atunci când se confruntă cu simptome precum balonare, constipație sau probleme digestive. Toate acestea s-au schimbat, aparent peste noapte, când conștientizarea puterii microbiomului intestinal a făcut ca sănătatea intestinală să fie termenul de referință pentru sănătatea generală.
Și odată cu această înțelegere și interes sporit, a venit și cererea inevitabilă pentru produse prietenoase cu intestinul, cifrele companiei de cercetare de piață SkyQuest evaluând piața produselor de sănătate digestivă la 51,7 miliarde de dolari (48,1 miliarde de euro) în 2023.
În plus, cifrele de la Mordor Intelligence arată că piața europeană a ingredientelor prebiotice este de așteptat să crească la un CAGR de 7,11% în perioada 2020-2025, iar piața europeană a ingredientelor probiotice este de așteptat să crească cu un CAGR de 5,35% în perioada 2020-2025.
Nu este o surpriză atunci că interesul pentru postbioticele mai puțin cunoscute începe să crească, pe măsură ce tendința de sănătate intestinală continuă să se amplifice.
Ce sunt prebioticele din alimente?
Prebioticele din alimente sunt compuși care susțin microorganismele benefice sau bacteriile bune din intestin (tractul gastrointestinal).
Prebioticele dietetice sunt de obicei compuși de fibre nedigerabili care trec nedigerați prin partea superioară a tractului gastrointestinal, susținând creșterea bacteriilor „bune” din colon. Prebioticele au fost identificate și numite pentru prima dată de cercetătorul academic Marcel Roberfroid în 1995. Prebioticele pot fi găsite într-o multitudine de alimente, inclusiv migdale, banane, grâu integral, porumb, secară și orz și semințele de in.
Ce sunt probioticele din alimente?
Probioticele din alimente sunt microorganisme vii adesea descrise ca bacterii utile sau „bune”, deoarece vă ajută să vă mențineți intestinul sănătos. Probioticele sunt disponibile în alimente precum iaurtul viu.
Primul probiotic, Lactobacillus bulgaricus, a fost descoperit de medicul și microbiologul bulgar Stamen Grigorov în 1905.
Ce sunt postbioticele?
Postbioticele, cunoscute și ca metabiotice, biogenice sau metaboliți, sunt un produs rezidual, produs atunci când organismul digeră prebioticele și probioticele.
Postbioticele sănătoase includ nutrienți precum vitaminele B și K și aminoacizii. Postbioticele produc, de asemenea, peptide antimicrobiene, cunoscute sub numele de peptide de apărare a gazdei, deoarece ajută la încetinirea creșterii bacteriilor dăunătoare.
„Postbioticele sunt substanțe produse de microbii intestinali care au un efect benefic asupra organismului, acesta poate fi direct sau indirect”, a declarat pentru FoodNavigator Fiona Brannigan, dietetician și fondator al Inspirit Nutrition and Dietetic Consultancy.
„S-a demonstrat că postbioticele îmbunătățesc integritatea intestinului și reduc inflamația și ar putea ajuta la tratamentul obezității, diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare și afecțiunilor neurologice.”
În plus, deoarece postbioticele nu conțin organisme vii, ele sunt în general considerate a fi mai sigure decât probioticele, pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
„Există îngrijorări cu privire la introducerea de microorganisme vii în organism pentru cei aflati fie la sfârșitul ciclului de viață, fie pentru cei care sunt imunocompromiși”, explică Brannigan.
Motivul pentru aceasta este că pacienții care sunt imunocompromiși sever sau imunosupresivi nu au capacitatea de a genera un răspuns adecvat la microbii cu care intră în contact.
Cum să creșteți postbioticele în intestin
Există o serie de moduri de a crește postbioticele în intestin. Prima dintre acestea fiind consumul de alimente bogate în prebiotice și probiotice.
„Mâncând mai multe alimente bogate în prebiotice și probiotice, bacteriile din intestine vor produce mai multe postbiotice”, a declarat Tami Best, dietetician funcțional și integrator la Top Nutrition Coaching, pentru FoodNavigator.
„Mâncărurile bogate în prebiotice includ usturoi, praz, sparanghel, anghinare, leguminoase, mazăre, verdeață de păpădie, banane, miere și băuturi prebiotice. Alimentele bogate în probiotice includ legume fermentate netratate termic, tempeh, miso, anumite iaurturi lactate și nelactate și băuturi probiotice.
Cu toate acestea, postbioticele pot fi formate și prin procesul de fermentație. Alimente precum varza murată, brânzeturile moi, pâinea fermentată și laptele de unt sunt toate surse de postbiotice și sunt ușor accesibile consumatorilor.
Există, de asemenea, opțiunea de a consuma postbiotice ca supliment. „Postbioticele pot fi luate sub formă de butirat de sodiu sau suplimente de butirat de calciu”, explică Best.
Cum se pot implica producătorii de alimente în dezvoltarea pieței postbioticelor?
Creșterea gradului de conștientizare a microbiomului și a rolului fundamental pe care îl joacă în funcția corpului uman alimentează o creștere uriașă a cererii de produse prietenoase cu intestinul.
Ca și Știu, postbioticele există deja în anumite alimente, dar pot producătorii de alimente să crească și mai mult disponibilitatea postbioticelor pentru consumatori?
O modalitate prin care dieteticienii și profesioniștii din domeniul sănătății cred că postbioticele pot fi maximizate în alimente este prin eliminarea ultraprocesării. Deși există multe speculații cu privire la implicațiile asupra sănătății ale consumului de alimente ultraprocesate, se știe că unele metode de procesare a alimentelor pot elimina nutrienții din ingrediente.
„Producătorii pot ajuta oamenii utilizând alimente întregi, neprocesate și omițând făinurile și uleiurile foarte procesate”, spune Top Nutrition Coaching’s Best.
Creșterea disponibilității ingredientelor bogate în nutrienți în produsele alimentare este un alt mod în care industria alimentară ar putea ajuta consumatorii să îmbunătățească disponibilitatea pre, pro și postbiotice în produsele alimentare.
„Cred că industria alimentară are un rol de jucat în creșterea diversității alimentelor din plante oferite și utilizate”, spune Brannigan de la Inspirit Nutrition and Dietetic Consultancy. „Prin creșterea diversității, contribuim la promovarea sănătății intestinale, precum și la creșterea fibrelor.”
Ce este microbiomul intestinal?
Fiecare dintre noi are trilioane de microbi sau bacterii care trăiesc în intestin. Acestea sunt denumite în mod colectiv microbiomul intestinal. Cele mai comune două specii de bacterii utile găsite în microbiomul nostru intestinal sunt Lactobacillus și Bifidobacteria.
Menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile utile (bune) și bacteriile inutile (rele) este fundamentală în susținerea unui sistem digestiv sănătos, intestinul fiind acum înțeles ca fiind esențial pentru sănătate, conținând mai mult de 70% din sistemul nostru imunitar.
Microbiomul intestinal a fost legat nu doar de sănătatea intestinală, ci și de sănătatea întregului organism. Axa intestin-creier sau comunicarea dintre intestin și creier este o funcție fundamentală cercetată în prezent de oamenii de știință și, de asemenea, câștigând o recunoaștere pe scară largă în rândul consumatorilor.
Axa intestin-piele și axa intestin-ficat sunt alte două conexiuni care încep să fie studiate și înțelese. În plus, sănătatea intestinului a fost, de asemenea, legată de prevenirea cancerului colorectal și a altor boli cronice. (Foto: Freepik)