122

Prevenirea zoonozelor în fermele zootehnice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Comunicat) Serviciile sanitare veterinare au acţionat şi vor acţiona şi în viitor cu competenţă şi fermitate pentru a impune respectarea legislaţiei, a normelor tehnice ale Comisiei Europene şi a programelor naţionale aprobate, prin implementarea măsurilor de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile de la animale la om, respectiv a zoonozelor.   Potrivit doctorului Penţea Ioan –Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu, zoonozele sunt boli produse de numeroşi agenţi patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar şi invers.   În funcţie de agentul patogen care le produce, zoonozele pot fi clasificate în următoarele categorii: •    zoonoze virale - (gripa, rabia, variola, febra aftoasă); •    zoonoze bacteriene - (antrax, tuberculoză, salmoneloze, stafilococi, clostridii, infecţii colibacilare, bruceloză, campilobacterioză, rujetul, leptospiroza, pasteureloza, morva); •    zoonoze produse de prioni - (encefalopatiile spongiforme transmisibile); •    zoonoze produse de ricketsii şi clamidii - (febra butonoasă, febra Q); •    zoonoze micotice  - (dermatofitoze);  •    zoonoze parazitare - (giardioza, ascaridioza, teniaza, trichineloza, cisticercoza, hidatidoza, toxoplasma, toxocaroza, fascioloza, sarcocistoza, cenurozele). Riscul de contaminare a omului este posibil prin: •    contactul direct cu animalele bolnave sau purtătoare de germeni,; •    manipularea inadecvată a produselor sau subproduselor provenite de la animale bolnave (carcasele, sângele, pieile, cadavrele, lâna etc);  •    contactul cu obiecte contaminate de animalele bolnave; •    alimentele provenite de la animale bolnave; •    consumul alimentelor de origine animală, neexaminate de medicul veterinar, sau incorect preparate termic; •    nerespectarea normelor generale de igienă şi profilactice;   Strategiile şi programele autorităţiilor sanitare veterinare centrale şi judeţene, stabilite anual, pentru asigurarea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi pentru asigurarea condiţiilor de calitate şi salubritate a produselor de origine animală destinate consumului uman, pentru asigurarea sănătăţii publice, au la bază frecvenţa, aria de răspândire şi evoluţia bolilor transmisibile în rândul populaţiilor de animale şi umane, gravitatea bolilor pentru om, supravegherea calităţii hranei animalelor şi a oamenilor, dar şi consecinţele posibile pe plan social şi economic. În acest sens sunt atenţionaţi, autorităţiile locale, crescătorii de animale, operatorii din domeniul alimentar şi nu în ultimul rând populaţia despre obligaţiile ce le revin pentru implementarea acţiunilor de protejarea a sănătăţii animalelor prin măsuri de profilaxie generală, de profilaţie specifică, de proceduri şi mecanisme tehnologice specifice care să asigure că riscul contaminării este resus la minim, atenţionări care se referă la:   Modernizarea creşterii animalelor în exploataţii comerciale (ferme) care să asigure cerinţelor optime de biosecuritate, igienă, protecţie şi bunăstare.   Colaborarea cu medicii veterinari, arondaţi, pentru identificarea şi înregistrarea la timp a animalelor (bovine, ovine, caprine, porcine şi canine) existente în exploataţie, acţiune cu motivaţii din punct de vedere srategic, de ordin sanitar veterinar şi de ordin zootehnic asigurând o supraveghere şi control privind :  

  •  mişcarea internă şi internaţională a animalelor, •    activitatea de supraveghere a exploataţiilor de animale,, •    controlul şi profilaxia bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, •    supravegherea rezidiilor şi a altor deşeuri animaliere, •    supravegherea aglomerarilor temporare de animale cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, etc, •    transportul animalelor, •    asigurarea conceptului de securitate alimentară şi trasabilitate, •    sistemul de asigurări pentru animale, •    sistemul de subvenţii, prime şi despăgubiri pentru animale,

  Să comunice medicului veterinar, la data producerii, mişcările survenite în efectiv prin fătări, cumpărări, vânzări, mortalităţi.   Să permită medicului veterinar monitorizarea stării de sănătate a animalelor din proprietate şi să anunţe cazurile de îmbolnăviri sau de mortalităţi la speciile pe care le au în proprietate.   Să respecte dispoziţiile autorităţii veterinare privind izolarea şi eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.   Să asigure normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor, privind protecţia sanitară a exploataţiei, adăpostirea, hrănirea, adăparea şi a normelor de microclimat.   Să respecte legislaţia privind gestionarea câinilor şi a pisicilor, animale care constituie un real pericol prin transmiterea unor boli grave la alte animale şi la oameni, precum şi prin agresarea fizică a populaţiei   Să solicite medicului veterinar arondat carnet de sănătate pentru animalele aflate în proprietate, complectat la zi cu acţiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de mişcare şi de certificare a stării de sănătate, necesare pentru intenţia de comercializare a animalelor.   Să respecte interdicţia tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar, cu excepţia sacrificării tradiţionale a porcilor în gospodăriile populaţiei, cu obligaţia consumului în familie a cărnii şi a derivatelor rezultate prin prepararea cărnii de porc, în aceste locaţii, solicitând medicului veterinar examenul de specialitate.   Să prezinte probe de carne de la porcii sacrificaţiîn gospodărie, sau vânat împuşcat  (mistreţ, urs) pentru efectuarea examenul trichineloscopic, de către medicii veterinari din cadrul circumscripţilor sanitare veterinare de la nivelul municipilor, oraşelor şi comunelor din judeţ.   Să efectuieze curăţirea mecanică şi dezinfecţia adăposturilor, a acţiunilor de deratizare şi demuştizare, cu unităţi şi personal de specialitate.   Să colecteze cadavrele şi deşeurile animaliere în vederea transportului, cu sprijinul autorităţilor locale, la unitatea de distrugere Protan.   Educaţia sanitară a populaţiei, a personalului care lucrează cu animalele şi consumă produsele obţinute de la acestea prin:  

  •  informarea periodică despre noutăţile legislative din domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, emise de autorităţiile competente europene sau naţionale, publicate în mass-media sau prin participarea la intâlniri cu teme din domeniile specifice de activitate,organizate de instituţiile de profil,  •    achiziţionarea alimentelor, în special a cărnii, a laptelui, a peştelui şi a ouălor, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”. •    evitarea consumului de produse şi subproduse de origine animală necontrolate sanitar vetrinar sau nepreparate termic, •    asigurarea igienei corporale pentru animalele de companie şi a mediului în care habitează acestea, •    efectuarea deparazitărilor periodice interne şi externe şi a vaccinărilor anuale a acestora,

  Statul sprijină activitatea de supraveghere, prevenire şi control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a bazei tehnico materiale, a resurselor financiare  necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în domeniul sanitar veterinar.   Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, precum şi în spaţiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigură fonduri prin cofinanţarea monitorizării, prevenirii şi combaterii unor boli transmisibile, Dr. Penţea Ioan –Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2