120
În ciuda faptului că numeroase industrii continuă să se confrunte cu repercusiuni din cauza pandemiei și a crizei costului vieții, unii susțin că aceste provocări au stimulat vânzări puternice în categoriile de brânzeturi artizanale și continentale, notează DairyReporter.
Bucuria de acasă
Acest lucru se datorează faptului că consumatorii iau masa mai rar în oraș și, în schimb, cheltuiesc mai mult pe produse de lux la prețuri accesibile pentru a le bucura acasă.
Uniunea Europeană (UE) găzduiește sute de brânzeturi cu Denumiri de Origine Protejate (DOP) și Indicații Geografice Protejate (IGP) care au trecut testul timpului. Se spune că Conciato Romano din Italia este cea mai veche brânză din lume, datând din Imperiul Roman.
Această dedicare de lungă durată pentru artizanat și autenticitate atrage consumatorii, ceea ce duce la creșterea vânzărilor de brânzeturi mai puțin cunoscute, cum ar fi Chaource DOP, Morbier DOP și Ossau-Iraty DOP.2
Potrivit lui Patrick McGuigan, scriitor de brânzeturi și educator și consilier al campaniei „Mai mult decât mâncare și băutură”, supermarketurile care și-au reîmprospătat oferta de brânzeturi cu o calitate mai bună și mai multe exemple artizanale au înregistrat o creștere a vânzărilor.
McGuigan menționează, de asemenea, succesul plăcilor de brânză gata preparate, care cuprind bucăți mici de brânzeturi europene DOP cu propriul steag de nume.
Printre selecțiile câștigătorilor de medalii se numără brânzeturi relativ familiare, cum ar fi Bleu d’Auvergne DOP și Saint Nectaire DOP, precum și produse precum Maroilles DOP și Tomme de Brebis, care sunt rar întâlnite în supermarketurile britanice.
Aceste oferte la prețuri accesibile au fost salutate de cumpărătorii exigenți, iar acum producătorii britanici de brânzeturi caută să urmărească succesul cu propriile lor colecții artizanale gata făcute.
Inovația conduce la practici durabile
UE își propune să devină primul continent neutru în carbon până în 2050.3 Având în vedere gazele cu efect de seră (GES) emise numai de sectorul agricol, acesta este un obiectiv ambițios. Cu toate acestea, UE recunoaște că sistemele alimentare durabile sunt din ce în ce mai vulnerabile la degradarea mediului și la schimbările climatice.
Trebuie luate măsuri urgente pentru a atenua stresul de mediu, pentru a proteja securitatea alimentară și mijloacele de trai ale fermierilor.
Un mesaj cheie din Dialogul strategic al UE privind viitorul agriculturii este că sustenabilitatea ar trebui să fie incluzivă și accesibilă tuturor, asigurând că sistemele noastre alimentare funcționează pentru toată lumea.4 Există, de asemenea, o convingere puternică că, pentru a aborda întreaga amprentă a alimentelor, inițiativele trebuie să includă fiecare element al lanțului de aprovizionare – de la fermă până la resturile.
De câțiva ani, UE sprijină inițiativele de reducere a impactului asupra mediului al industriei lactatelor. Proiectul, LIFE The Tough Get Going (TTGG), a fost înființat în 2017 pentru a analiza producția de brânzeturi în Franța și Italia, pentru a găsi modalități de a îmbunătăți eficiența lanțului de aprovizionare și pentru a reduce amprenta ecologică a produsului (PEF).
„Tough” se referă la brânzeturile tari și semitare, iar proiectul își propune în mod special să evalueze ciclul de viață a două dintre cele mai vândute DOP-uri din lume – Comté DOP din Franța și Grana Padano DOP din Italia.
LIFE TTGG a reunit universități, start-up-uri, companii de producție, instituții naționale și organizații de cercetare cu scopul de a îmbunătăți eficiența producției ambelor brânzeturi, de a transfera descoperirile în Europa, de a reduce impactul asupra mediului și de a obține o producție și un consum mai durabile.
Pentru a realiza acest lucru, a fost implementat un software pentru a dezvolta o bază de date de inventar al ciclului de viață (LCI) care simplifică calculele PEF și pentru a dezvolta un sistem de suport pentru deciziile de mediu (EDSS).
EDSS este disponibil pentru producătorii de brânzeturi DOP tari și semitare din UE, fabricate din lapte de vacă, pentru a ajuta la calcularea PEF al produsului lor și pentru a evalua propria reducere a mediului.
Mișcarea „Zero Waste, More Taste”, susținută de LIFE TTGG, a fost lansată în 2015 pentru a crește gradul de conștientizare a costurilor de mediu ale deșeurilor.5 Campania globală se concentrează pe conservarea tuturor resurselor prin producția, consumul, refolosirea și recuperarea responsabilă a produselor, ambalajelor și materialelor fără ardere și fără deversări în sol, apă sau aer.
Scheme de calitate ale UE: Protecția mai importantă ca tradiția
Prin schemele sale de calitate DOP și IGP, UE nu protejează doar tradițiile și moștenirea, ci și mijloacele de trai, peisajele și rasele autohtone.
Franța este al doilea mare producător de lactate din UE și deține un număr semnificativ de DOP pentru produse lactate. Pentru CNAOL, Comitetul Național Francez pentru Denumirile de Origine a Produselor Lactate, schema de calitate depășește păstrarea tradițiilor și gusturilor: DOP-urile au capacitatea de a menține și teritoriile în viață.
În martie 2002, 46 de brânzeturi DOP din Franța s-au angajat în planul de produse lactate durabile al țării.3 Planul include următoarele angajamente:
85% dintre DOP au obligații de pășunat în caietul de sarcini. Animalele sunt în aer liber și pasc în mod natural, ceea ce contribuie la bunăstarea lor.
Pentru a avea grijă de biodiversitate, DOP-urile îndeplinesc obligația de a avea gard viu, pășunat rotațional și pajiști rmanente. Menținerea raselor locale în număr mic, pe un teritoriu dat, contribuie, de asemenea, la biodiversitate.
Pentru a păstra resursele locale, DOP-urile cer producătorilor lor de hrană pentru animale să folosească resurse regionale sau locale și fără organisme modificate genetic (OMG).
Există multe exemple de metode de producție a brânzei DOP care susțin biodiversitatea esențială, dar în cazul Allgäuer Bergkäse DOP din Germania, producția de brânză – cunoscută și sub denumirea de Hornkäse – păstrează viețile vacilor prin protejarea celor 600 de vaci cu coarne germane rămase în lume.
Aceste vaci unice de munte aparțin unei cooperative biodinamice care le hrănește doar cu fânul de la fermă și le permite vițeilor să rămână lângă mamele lor.
Conform reglementărilor DOP, brânza trebuie să fie făcută manual din lapte crud, fără siloz și maturată minim patru luni. Allgäuer Bergkäse DOP nu este doar un exemplu perfect al moștenirii alpine germane, ci și al importanței conservării acestuia. (Foto: AI Generator)