Ferma

240

Profilaxia şi terapia sindromului diareic al suinelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Profilaxia infecţiilor colibacilare se realizează, la suine, prin măsuri generale şi specifice. Măsurile generale de profilaxie au ca obiectiv înlăturarea factorilor favorizanţi, care acţionează atât în viaţa intrauterină cât şi în cea postnatală. Pentru profilaxia specifică a diareei colibacilare a purceilor se utilizează vaccinuri inactivate şi autovaccinuri preparate la cerere. Profilaxie şi combatere Vaccinurile inactivate conţin mai multe tulpini de E coli, inactivate cu formol şi căldură, având ca adjuvant hidroxid de aluminiu sau saponină. Acestea se administrează scroafelor gestante, la 75 şi la 95 de zile de gestaţie. Autovaccinurile conţin tulpini de E coli, izolate din focarul de boală. Tulpinile bacteriene din autovaccinuri se pot administra, de asemenea, după inactivare cu formol şi adjuvantare. În ultima vreme, au fost produse vaccinuri anticolibacilare, care conţin mai mulţi componenţi activi cu rol de imunitate, cum ar fi Porcilis-coli (Intervet), care are în compoziţie:

  1. toxidul E coli LT;
  2. antigenii E coli fimbriali:

-         F4ab (K88ab); -         F4ac (K88ac); -         F5 (K99); -         F6 (987P). Antigenii sunt suspendaţi într-o emulsie. Vaccinul se administrează la scroafe, în perioada de gestaţie, pentru ca purceii să beneficieze de anticorpi, prin colostru. Tratamentul aplicat în colibaciloză este unul complex şi urmăreşte mai multe obiective: distrugerea agenţilor etiologici, restabilirea homeostaziei, creşterea rezistenţei generale, susţinerea energetică şi combaterea diareei. Tratamentul sindromului diareic Tratamentul antiinfecţios se bazează pe utilizarea antibioticelor, sulfamidelor şi chimioterapicelor. Dintre antibiotice, este indicată streptomicina şi antibioticele cu spectru larg (tetraciclinele, gentamicina, neomicina). Din cadrul componentei antiinfecţioase, se remarcă substanţele cu eficacitate sporită. 1. Neomicina (Negamicina) Este o aminoglicozidă, care s-a izolat din culturi de Streptomyces fradiae, reprezentând un amestec de substanţe neomicinale A, B, C. Structural, se înrudeşte cu kanamicina şi paromomicina. La noi în ţară, se prepară Neomicina B (sulfat de neomicină), în comprimate de 0,5 g de sulfat de neomicină cu un conţinut de 0,35 g de streptomicină de bază. Este o pulbere albă, fără miros, solubilă în apă. Acţionează bactericid sau bacteriostatic, în funcţie de doză. Este activ faţă de G+ şi foarte activ faţă de germenii intestinali. Nu se absoarbe intestinal, decât într-o proporţie redusă (6-8%) şi se utilizează numai în scop local, în terapia enteritelor. Este activă în mediul alcalin al intestinului şi se elimină 95-97% prin fecale, realizând o concentraţie intestinală de 5-10 mg/g. Are indicaţii majore în gastroenteritele tineretului suin; oral, doza este de 2-5 cg/kcorp la purcei, pro die, câte trei administrări zilnice. Extern, se aplică pulbere, unguente de 0,5-5%.   2. Gentamicina Se extrage din Mycromonospira purpurea cu două fracţiuni asemănătoare: C1 şi C2. Se foloseşte sarea sulfat, o pulbere albă, amorfă, stabilă, rezistentă la variaţii de pH. Acţionează bactericid şi bacteriostatic, în faza de înmulţire logaritmică şi în cea de latenţă. Cuprinde G- şi G+, microbacteriile; nu se absoarbe oral. Administrat intravenos, dă concentraţii eficace în sânge şi cuplează 20-30% cu proteinele plasmatice. Difuzează bine în ţesuturi, cu concentraţii ridicate în urină. Este indicată în septicemie, infecţiile gastrointestinale şi infecţiile urinare acute. Se poate administra parenteral, în injecţii intramusculare, doza fiind de 15 mg/kcorp, la interval de 8-10 ore şi 1 ml la interval de 6-8 ore. Are efecte neurotoxice şi nefrotoxice.  

  1. 3.     Tetraciclina

Este utilizată pe cale orală, în lapte sau în apă, folosind doze de 2-3 cg/kcorp. Se administrează de 4 ori pe zi, timp de 3-5 zile. Se poate administra sub formă de pulbere, comprimate, soluţii injectabile, unguente, bujiuri sau comprimate efervescente. Poate fi folosită în tratamentul enteritelor, ţinând cont de concentraţia foarte puternică.

  1. Oxitetraciclina (O.T.C.)

Este frecvent folosită. La noi în ţară, se găseşte sub formă de soluţie injectabilă, poate fi folosită şi ca soluţie suspendabilă, adăugată în apa de băut. Se administrează oral, dozele fiind de 1-2 cg/kcorp pro die, în două reprize. Tratamentul durează 4-6 zile. Există şi o soluţie injectabilă de oxitetraciclină 5%, care se administrează 5-10 mg/kcorp prodie, în două reprize. Oxitetraciclina 10%, soluţie injectabilă, se administrează intramuscular, subcutanat, 0,5-1 ml/10 kg greutate. 5. Solvocilinul(Pirolidinmetiltetraciclina) Este o formă de tetraciclină injectabilă folosită mai mult în medicina veterinară, sinonim cu produsul Reverin. Se administrează sub formă de suspensie uleioasă, conţinând 55 mg/ml. Administrarea intramusculară (mai rar subcutanat) se produce în doze de 1-2 ml/ 10 kg, odată la 24 de ore. Există Solvocilin pulbere hidrosolubilă, în flacoane de 3 g, cuprinzând 1,13 g substanţă activă. Doza este de 5-10 mg substanţă activă pro die, fracţionată în două reprize şi administrată fie intramuscular, fie intravenos, foarte lent.

  1. 6.     Doxiciclina (Vibramicina)

Este un derivat al tetraciclinei cu proprietăţi asemănătoare, dar cu acţiune lungă, de 24 de ore. Este un antibiotic de semisinteză, obţinut prin hidrogenoliza oxitetraciclinei, în prezenţa unui catalizator, apoi prin hidrogenarea catalitică a metaciclinei. Este considerată cea mai activă dintre tetracicline, dozele minime inhibate fiind cele mai mici. Absorbţia intestinală este bună; dozele mici realizează concentraţii sanguine echivalente cu cele administrate parenteral. Concentraţiile sanguine sunt de circa 1,5 mg/ml cu mult deasupra concentraţiei minime inhibante. Se administrează oral.

  1. 7.     Dizenter

Este un amestec de tetraciclină 1p, saprosan 3p, dimetridazol 6p, în excipient. Se utilizează în tratamentul dizenteriilor şi în enterite.

  1. 8.     Clortetrasol

Este un amestec de tetraciclină, cloramfenicol, prednison acetat şi xilină. Se injectează intramuscular, subcutanat sau intraperitoneal. La suinele mici se administrează 1-5 ml, la cele mijlocii 5 ml, iar la cele mari 20-40 ml. 9. Terapentan Amestec de aureocilină, furazolidonă, un chimioterapic oxichinoleic, astringent şi un pansament gastric (bismut subgalic). Trerra este amestecul: oxitetraciclină, zincbacitracină, furazolidonă, enzime, vitamine şi factori de creştere. Se foloseşte ca antimicrobian cu spectru larg de acţiune, cel mai adesea introdus în furaje. Este folosit şi ca antistres.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2