Stiri

710

Programul de masă caldă și ore remediale pentru copiii de la sate a ajuns la 1.854 de beneficiari

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Întrebați de ce nu redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către asociații sau fundații, 29% dintre români spun că nu înțeleg procedura, iar 10% cred că este complicat. Așa arată rezultatele unui studiu comandat de World Vision România, deși procesul se poate face online și în mai puțin de un minut pentru mai multe ONG-uri.

Din 2020, fundația colectează online formulare de la cetățenii care vor să redirecționeze acest procent din impozit, care în caz contrar ajunge tot la stat. Prin completarea formularelor de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit, cetățenii pot contribui gratuit la susținerea programului Pâine și Mâine al World Vision România.

Prin acest sprijin, organizația va putea să ofere, zilnic, la școală o masă caldă și două ore suplimentare dedicate temelor pentru 1.500 de copii din mediul rural în următorul an școlar.

Conform unui studiu comandat de fundația World Vision România, motivele cel mai des invocate de români pentru care nu redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către o asociație sau fundație sunt legate de faptul că nu înțeleg procedura sau sunt sceptici referitor la cum vor fi folosiți banii lor.

Concret, 29% dintre respondenți spun că nu înțeleg ce trebuie să facă pentru a redirecționa, 17% nu au încredere că banii ajung la ONG-ul dorit, iar 12% n-au încredere că ONG-ul va gestiona eficient aceste fonduri. Alți 10% spun că procedura este prea complicată.

Câți copii poate ajuta World Vision România prin formularele de 3,5%?

Prin programul Pâine și Mâine, fundația World Vision România a oferit, zilnic, la școală o masă caldă plus două ore de lecții remediale și de sprijin pentru teme pentru 1.854 de copii din 2016 și până în prezent. Beneficiarii sunt copiii din comunitățile cele mai dezavantajate de la sate din clasa pregătitoare, ciclul primar, respectiv gimnazial. Doar anul acesta școlar au fost oferite 6534 de mese și 228 de ore remediale.

Totodată, programul a asigurat ateliere de dezvoltare personală și sesiuni de consiliere psihologică pentru copii în funcție de nevoile lor, rechizite, ghiozdane și alte materiale didactice, îmbrăcăminte, cât și tabere de vară sau alte excursii.

La un formular completat, organizația poate ține un copil timp de două săptămâni la școală. La două formulare, perioada se prelungește la o lună.  Calculul a fost făcut ţinând cont de salariul mediu brut actual.

Cum funcționează redistribuirea impozitului de 3,5% din impozitul pe venit?

Orice cetățean român cu venituri declarate plătește la stat un impozit pe venit. Din acest impozit (pe care altfel statul îl ia oricum de la tine), tu poți redirecționa 3,5% către o fundație/organizație neguvernamentală (ONG) în misiunea căreia tu crezi.

Spune #DESTUL și redirecționează 3,5% din impozit pe venit pentru o masă caldă și sprijin pentru teme în școală.

World Vision România lansează campania #DESTUL prin care invită angajații și toți cetățenii cu venituri asmilate salariilor să se implice în sprijinirea educației copiilor din mediile vulnerabile.

Pentru  a oferi o masă caldă și ajutor la teme unui copil de la sat din programul World Vision România, completează formularul online aici: https://worldvision.ro/formular-wv/

În acest an școlar, prin formularele primite de la cetățeni, fundația a reușit să integreze peste 150 de copii din ciclul primar și gimnazial, din comunități rurale într-un program de tip afterschool cu masă caldă și ore remediale.

Nevoia unui program ca Pâine și Mâine este cu atât mai mare în condițiile în care doi din zece copii de la sate spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare. Iar unu din patru elevi din ciclul primar, respectiv  peste o treime dintre adolescenți, spun că nimeni nu-i ajută când nu se descurcă la teme, mai arată raportul Bunăstarea Copilului în mediul rural.

"Fiecare formular redirecționat din impozitul pe venit ne ajută să ne continuăm munca pentru copiii care au cea mai mare nevoie de noi. Abandonul școlar este de trei ori mai mare în mediul rural față de media națională, rezultatele la PISA sunt dezastruoase pentru copiii care vin din medii vulnerabile.

Iar dacă ne uităm la contextul larg, situația este și mai gravă: peste 40% dintre copii sunt analfabeți-funcțional și un procent similar trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială. Pe teren, am întâlnit copii care, ajunși în clasa a III-a, încă nu știu să scrie litere sau să facă operații simple de adunare sau scădere. Lipsurile materiale accentuate de criza pandemică au lăsat urme pe care cadrele didactice alături de părinți au nevoie să le adreseze.

Prin Programul 'Pâine și Mâine', oferim nu doar o masă caldă, ci și ore remediale și ajutor la teme, care sunt esențiale pentru copii, în special pentru cei care au rămas în urmă sau pentru cei la risc de părăsire timpurie a școlii", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

"Suntem la început cu programul 'Pâine și Mâine' al Fundației World Vision România. Deși suntem implicați în acest proiect de doar două luni la școala noastră, rezultatele sunt deja impresionante. Din cei 54 de copii de la nivelul primar, aproape un sfert și-au îmbunătățit abilitățile de citire și scriere.

Pot spune că aproape toți sunt acum alfabetizați. Iar masa caldă oferită la școală joacă, de asemenea, un rol important. Copiii sunt mai încântați să rămână la școală, unde își fac temele, citesc și se ocupă de exerciții mai complexe, în timp ce părinții sunt liniștiți știind că li se asigură o masă caldă și că nu trebuie să stea acasă pentru a-i ajuta cu temele. Practic, temele pentru acasă au devenit o ocazie de a citi mai mult împreună în familie", a declarat Nicoleta Dan, directoarea unei școli din program.

Rezultatele programului Pâine și Mâine

World Vision România arată că, prin Programul „Pâine şi Mâine", s-au obţinut următoarele rezultate:

·         jumătate dintre şcoli raportează o prezenţă a copiilor de 99%, iar o treime de 100%;

·         74% apreciază că prezenţa la şcoală a copiilor a crescut cu mai mult de 40%;

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2