221
Rapoartele arată că pudra de bambus este o materie primă relativ ieftină, cu fibre bogate insolubile și compuși bioactivi care conferă sănătate. În studiul publicat de Poultry Science, cercetătorii demonstrează că pulberea de bambus fermentată promovează sănătatea și dezvoltarea intestinală și îmbunătățește performanța de creștere a puiilor de carne.
Activarea receptorilor
Cele mai multe cercetări în alimentația modernă a păsărilor de curte se concentrează pe îmbunătățirea eficienței hranei prin explorarea efectelor pozitive ale aditivilor pentru furaje asupra performanței și sănătății păsărilor.
În acest nou studiu, cercetătorii au explorat modul în care pulberea de bambus fermentată ar putea activa receptorii odoranților intestinali, ceea ce duce la un impact pozitiv asupra sănătății și dezvoltării intestinale și a performanței de creștere la pui.
La porci, studiile arată că fibra de bambus fermentată este o componentă alimentară benefică care susține sănătatea, digestia, funcția imunitară și metabolismul. Dar, care este eficiența la puii de carne?
Ce sunt receptorii odoranților?
Receptorii odoranților se află în principal în epiteliul olfactiv nazal, unde detectează liganzi chimici exogeni numiți odoranți. Deși cercetările privind receptorii odoranți la păsări, în special la găini, sunt relativ limitate în comparație cu mamifere, literatura existentă susține prezența și semnificația acestora la speciile aviare.
Studii recente la păsări au dezvăluit expresia pe scară largă a receptorilor odoranților dincolo de sistemul olfactiv.
Receptorii odoranților se găsesc a fi prezenți în țesuturile de pui, inclusiv în tractul digestiv, unde detectează molecule odorante în mediul intestinal, contribuind la diverse funcții.
Pudra de bambus
Pudra de bambus, derivată din planta de bambus cu creștere rapidă, posedă caracteristici dezirabile ca sursă de hrană pentru păsările de curte. Conține cantități variate de polizaharide, amidon, proteine brute și fibre alimentare insolubile.
De asemenea, conține minerale care beneficiază de sănătatea puiului. În plus, se raportează că procesul de fermentație crește concentrația și biodisponibilitatea anumitor nutrienți în comparație cu forma nefermentată.
Din punct de vedere al sănătății, prezența unor substanțe bioactive precum flavonoidele și acizii fenolici conferă pudrei de bambus proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, reducând potențial stresul oxidativ și inflamația la păsări.
Efectele pudrei
În acest studiu, cercetătorii au explorat efectele pudrei de bambus fermentat asupra receptorilor de odorizant intestinal, sănătatea intestinală și performanța de creștere a puiilor de carne pitic cu pene galbene. Puii sănătoși de o zi au fost repartizați aleatoriu în 2 grupuri:
-Grupul de control în care păsările au fost hrănite cu o dietă de bază și,
-Grupul experimental în care păsările au fost hrănite cu o dietă de bază suplimentată cu 1,0, 2,0, 4,0 și 6,0 g/kg de pulbere de bambus fermentat în timpul a patru faze de creștere (zilele 1-22, zilele 23-45, zilele 46-60 și zilele 61-). 77), respectiv.
Performanța de creștere și a randamentul de carne
Rezultatele au arătat că includerea pudrei de bambus în dietele broilerului îmbunătățește performanța de creștere și bunăstarea păsărilor. Deși aportul de hrană a fost similar, creșterea în greutate a fost semnificativ mai mare în dieta cu bambus comparativ cu martor.
Pentru a măsura cât de eficient puii și-au transformat hrana în greutate corporală, a fost determinat raportul de conversie a hranei (FCR); valoarea FCR a fost mai mică în dieta cu bambus fermentat decât în dieta martor, indicând o îmbunătățire a utilizării furajelor cu suplimentarea aditivului.
Îmbunătățirea performanței de creștere a fost atribuită prezenței substanțelor bioactive precum flavonoidele și acizii fenolici care conferă pudrei de bambus proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, îmbunătățind potențial sănătatea păsărilor prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației.
În plus, pudra de bambus oferă minerale esențiale precum magneziu, potasiu și fier, care sunt benefice pentru sănătatea puiului.
Nivelurile hormonale din intestin
Pe de altă parte, factorii dietetici au un impact crucial asupra reglării hormonilor intestinali la animale. Acești hormoni, care sunt produși de celule specializate din tractul gastrointestinal (GIT), joacă un rol vital în modularea digestiei, absorbția nutrienților, controlul apetitului și metabolismul energetic.
În studiul actual, cercetătorii au descoperit niveluri mai ridicate ale hormonului colecistokinină în GIT la păsările suplimentate cu bambus. Cercetările arată că acțiunile fiziologice ale colecistokininei includ stimularea secreției pancreatice și contracția vezicii biliare, reglarea golirii gastrice și inducerea sațietății.
Pe scurt, colecistokinina reglează ingestia, digestia și absorbția nutrienților, conducând în cele din urmă la o performanță îmbunătățită de creștere la puii de carne.
În concordanță cu îmbunătățirea observată a performanței de creștere, examinările după sacrificare ale puilor au evidențiat creșteri semnificative ale randamentului de eviscerare, greutatea sânului, greutatea coapselor și greutatea ficatului puilor hrăniți cu dieta cu supliment de bambus fermentat, în contrast cu grupul martor.
Se poate spune, deci, că formulele dietetice cu pudră de bambus oferă beneficii prebiotice, promovând sănătatea intestinului prin stimularea microbiotei benefice pentru a produce acizi grași cu lanț scurt.
Menținerea morfologiei intestinale
Rezultatele acestui studiu au relevat creșteri semnificative ale înălțimii vilozităților, adâncimii criptei, raportului dintre înălțimea vilozităților și adâncimea criptei, precum și a zonei vilozităților din intestinul subțire.
Descoperirile sugerează că componentele nutriționale ale bambusului fermentat promovează sănătatea intestinală și dezvoltarea morfologiei intestinale. Rezultatele au arătat, de asemenea, o suprareglare a mai multor receptori de odorință în gânză, proventriculus și intestinul subțire la puii hrăniți cu dieta de bambus; activarea receptorilor de odorant intestinal a fost atribuită unei îmbunătățiri a sănătății intestinale.
”Studiul sugerează că acești receptori pot juca roluri semnificative în diferite aspecte ale fiziologiei și funcției intestinale, similare cu constatările la șoareci”, au concluzionat cercetătorii.
Aceștia au adăugat că fibrele alimentare din pulberea de bambus oferă beneficii prebiotice, promovând sănătatea intestinului prin stimularea microbiotei benefice pentru a produce acizi grași cu lanț scurt (SCFA), menționând că, la rândul lor, anumiți receptori de odoare din sistemul gastrointestinal pot fi activați de către SCFA, pe care bacteriile intestinale le produc în timpul fermentației fibrelor alimentare.
”Acești receptori ar putea fi importanți în reglarea proceselor gastrointestinale, deoarece detectează moleculele produse de microbi în intestin”, au spus ei.
Concluzii
Acest studiu demonstrează că pulberea de bambus fermentată activează receptorii de miros intestinal și hormonii intestinali, promovând astfel sănătatea și dezvoltarea intestinală și îmbunătățind performanța de creștere a puilor de carne.
Potrivit cercetătorilor, includerea pudrei de bambus fermentat în dietele pentru pui oferă o opțiune potențial durabilă și viabilă din punct de vedere economic pentru îmbunătățirea nutriției păsărilor de curte, susținând în același timp sănătatea și bunăstarea generală a păsărilor.
Cercetătorii au subliniat, de asemenea, faptul că descoperirile lor oferă o bază solidă pentru investigațiile viitoare care vizează explorarea funcțiilor precise și a mecanismelor de recunoaștere a receptorilor odoranților din GIT la păsările de curte.
(Cf: ”Fermented bamboo powder activates gut odorant receptors, and promotes intestinal health and growth performance of dwarf yellow-feathered broiler chickens”; Poultry Science-2024;Foto: Freepik)