Repere

284

Rabobank: Covid-19 va trece, dar PPA va rămâne mult timp cu noi!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Febra porcină africană (PPA), va avea un impact mai profund și mai durabil pe piețele globale ale proteinelor animale, decât Covid-19, susține Rabobank, citat de Global Meat News.

PPA, mai periculoasă decât Covid-19

Recent, Rabobank a publicat o actualizare a evoluțiilor ASF la nivel global și a concluzionat că PPA este în continuare influența majoră pe piețele mondiale de carne de porc, după cum a declarat Justin Sherrard, analistul Rabobank care a condus raportul. El susține că raportul se referă la focalizarea industriei, deoarece lumea iese dintr-o perioadă de restricții de blocare:

”Nu vreau să redau impacturile reale și provocările foarte reale cu care se confruntă acum multe companii și lanțuri de furnizare. Există încă o mulțime de probleme pendinte și există costuri pentru sistem, din cauza schimbărilor în aranjamentele legate de locul de muncă aferente Covid-19 și vom vedea schimbări permanente în modul de înființare a firmelor de carne și în modul în care acestea funcționează.

Totuși, dacă te uiți la ceea ce va conduce cu adevărat piețele globale de proteine ​​animale, până la jumătatea acestui deceniu, cred că vom ajunge la aceste condiții asemănătoare Covid-19, în următoarele 6-12 luni. Dar ce stă la baza a ceea ce se întâmplă pe piețele globale, este puterea cererii de import din China. Aceasta este în principal despre carnea de porc, dar toate celelalte proteine ​​au văzut cererea crescută de import din China”, a declarat el, pentru sursa citată.

SUA fură din cota de piață a Spaniei

Importurile de porc din China vor atinge un nou nivel record anul acesta, a spus analistul. Marele câștigător din 2020, în ceea ce privește exporturile de carne de porc în China, este SUA, care  a luat cotă din porția Spaniei, care fusese liderul domeniului în 2019. ”La sfârșitul anului trecut, în decembrie, am început să vedem importurile de carne de porc de origine americană, iar anul acesta au fost deosebit de puternice”, a continuat specialistul Rabobank, care a adăugat: ”Nu există niciun semn că această tendință se reduce. În mod anecdotic, Rabobank a aflat că importurile de porc Chinei, din SUA, în mai, erau pline de avantaje, iar datele săptămânale privind exporturile din SUA sugerează că cererea chineză pentru astfel de produse americane rămâne robustă”, a spus el.

”Cred că această tendință este un produs al așa-numitului Acord comercial de fază 1, între SUA și China. China s-a mișcat în această direcție, căutând un produs american. SUA au reușit să exporte carcase, cu mai puțină forță de muncă implicată în și altele asemenea, precum și reduceri primare în China, ceea ce a însemnat că deficitul de forță de muncă din fabricile americane nu a fost o astfel de problemă. Înseamnă, de asemenea, că China a putut importa carnea materie primă de care avea nevoie, în special pentru rezerva sa de stat”, a comentat analistul.

Parțial rezultat din acea tranzacție comercială de fază 1, cu China, care a cumpărat mai multe produse alimentare și produse agro-alimentare, precum soia din SUA, țara a trecut la diete bogate în proteine, ​​pentru producția sa de porc și carne de pasăre, a menționat el.

”Cred că un motiv mai important pentru trecerea Chinei către formulări de nutrețuri bogate în proteine ​​pentru porci este că țara are acum un efectiv porcin mai mic, mai puține animale, deci, trebuie să caute modalități de a maximiza producția în acele sisteme care au cea mai bună biodiversitate. Iar, ceea ce vedem aici este un răspuns destul de rațional, este vorba de creșterea componentei de proteine ​​în furaje, stimularea ratelor de creștere, astfel încât să crească ratele de producție”.

Nivel mai mic de risc PPA, dar amenințarea rămâne

”Având în vedere populația porcină diminuată, care este expunerea la risc ASF în China, riscurile sunt în China la fel ca acum câțiva ani?”, s-a întrebat retoric analistul Rabobank, care a dat imediat răspunsul: ” Nu, nu sunt, deoarece țara are jumătate din numărul de porci astăzi, nu există același nivel de densitate a porcilor în țară. În Vietnam, efectivul nu s-a diminuat în aceeași măsură, dar oricum avem o densitate redusă de porci. Deci, riscurile sunt mai mici? Da, desigur, sunt mai mici, dar riscul nu a dispărut”, a spus Sherrard.

Totuși, industria este din ce în ce mai bună la gestionarea riscului din cauza febrei porcine africane: ”Vedem că în China au existat importuri destul de puternice de animale de reproducție, scroafe și mistreți ,în primele luni ale acestui an. Acest lucru sugerează că întreprinderile agricole integrate sunt responsabile pentru importurile care au controlat boala, și că gestionează boala. Ei înțeleg că există încă un risc rezidual, dar sunt mult mai încrezători decât au fost anul trecut, în ceea ce privește capacitatea lor de a gestiona boala. Ca atare, subliniază el, este ușor să cazi în capcana de a crede că PPA este în retragere. Dar virusul nu va dispărea”, a spus Sherrard.

Noi focare de PPA

”Noi vedem noi focare în China, dar și în alte țări, dar acestea nu sunt raportate în același mod, indiferent dacă aceasta este scăzută datorită măsurilor sau al impactului Covid-19. În Filipine boala este încă destul de activă și se răspândește, dar mai ales în fermele din curte. Boala s-a răspândit în India și am văzut și PPA înregistrat anul acesta în Papua Noua Guinee. PPA continuă să se răspândească în moduri în care nu ne-am așteptat.

De asemenea, a existat un succes rezonabil în gestionarea PPA în Belgia, dar nu este același lucru în partea de vest a Poloniei, unde virusul continuă să se răspândească. Deși boala nu a ajuns încă în Germania, nu este ușor să gestionezi aceste situații cu animale vii și ferme comerciale implicate. Focarul din acea parte a Poloniei este peste o suprafață mare, mult mai mare decât zona implicată în focarul din partea de sud a Belgiei, care implică multe tipuri diferite de utilizare a terenului și cu o proprietate de teren variată, astfel încât este mult mai greu de gestionat și de conținut acolo. Cât privește România și Estul Europei, nu prea sunt multe de comentat”, a avertizat Sherrard.

PPA în toată Europa!

Este de conceput că focre de PPA ar putea apărea în orice parte a Europei, a spus el, menționând că activitatea umană, comportamentul uman joacă un rol în răspândirea virusului. Un caz PPA la o fermă comercială din partea de nord a Greciei a sugerat că factorii umani au fost responsabili la locul de muncă, în răspândirea sa, deoarece ferma nu a fost localizată nicăieri în apropierea populațiilor de animale sălbatice.

”Încă nu știm care sunt cei mai mari sau cei mai importanți vectori pentru PPA și cum diferă între regiuni diferite; încă nu este posibil pentru noi să urmărim acest lucru și să-l urmărim cu vreun grad de certitudine și asta mărește provocarea pe care o avem în încercarea de a gestiona PPA. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care vedem PPA ca principală problemă care a determinat piețele globale de proteine ​​animale în mijlocul acestui deceniu. Vom fi mai buni la gestionarea căderii virusului Covid-19, dar PPA va fi cu noi în continuare”, a concluzionat analistul.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2