Tehnologii

401

Rabobank: Creșterea consumului de lapte și lactate se lasă așteptată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Presiunile inflaționiste susținute afectează cererea consumatorilor, în timp ce recuperarea prețurilor globale la lapte este în urmă, se arată în ultima analiză publicată de Rabobank referitoare la piața globală a laptelui.

Recuperare lentă

În cel mai recent raport trimestrial global al produselor lactate, Rabobank a prezis că recuperarea prețurilor de pe piață „va fi mai lentă decât se anticipa” în raportul său pentru trimestrul I 2024. Banca a atribuit creșterile de preț de la sfârșitul lui 2023 și începutul lui 2024 mai degrabă prețurilor mai scăzute și reaprovizionării, decât îmbunătățirii cererii consumatorilor.

Între timp, achizițiile au încetinit, deoarece cumpărătorii așteaptă vârful sezonier al producției de lapte în emisfera nordică.

Creșterea ofertei de lapte a rămas moderată conform analizei, producția urmând să crească modest în T3 și mai mult în T4. „Pentru Europa, ne așteptăm la o creștere de la an la an de doar 0,2% în T3 și 1% în T4”, a declarat banca.

„Cu marjele de la poarta fermei din SUA mai mari decât cifrele comparabile mai slabe de la an la an, laptele per vacă va prezenta probabil o îmbunătățire în semestrul II 2024.”

În mod similar, Noua Zeelandă va produce o creștere „moderat mai puternică” în a doua jumătate a anului, dacă vremea o permite, în timp ce producătorii din America de Sud, după ce au văzut partea din spate a lui El Nino, pot spera la marje mai mari datorită prețurilor mai mici ale furajelor și creșterii. preturile laptelui la poarta fermei.

Presiunea dobânzilor

Cu inflația încă ridicată în majoritatea țărilor, ratele dobânzilor pun presiune asupra datoriilor și a cheltuielilor consumatorilor, care la rândul lor afectează puterea de cumpărare, a declarat banca.

În Europa, banca se așteaptă la o cerere constantă în acest an, dar sfătuiește consumatorii americani să mărească achizițiile din cauza prețurilor mai scăzute la lactate pe această piață. IPC pentru produsele lactate din SUA a fost cu 1,6% mai mic de la an la an, scăzând pentru a șaptea lună consecutiv în martie – prima dată când acest lucru s-a întâmplat din 2016.

Rabobank a adăugat că nu a văzut dovezi ale unei reacții semnificative a pieței la focarul de gripă aviară în efectivul de vaci de lapte din SUA din martie. „Rămân multe întrebări cu privire la răspândirea generală și severitatea virusului, dar până în prezent, impactul asupra producției de lapte și asupra cererii de produse lactate a fost limitat”, a spus banca.

O posibilă veste bună pentru fermieri

În timp ce incertitudinea susținută cu privire la momentul în care ratele dobânzilor vor fi reduse pune presiune asupra cheltuielilor consumatorilor pe unele piețe, fermierii și procesatorii de lactate ar putea beneficia de o mai bună accesibilitate a creditului pe termen scurt, a declarat banca.

Cererea globală de brânză și unt a rămas puternică conform raportului, deși exporturile de lapte praf degresat continuă să aibă performanțe slabe, probabil din cauza cererii mai scăzute din China.

În UE, exporturile au scăzut cu 4,7% în februarie de la an la an, pe fondul prețurilor interne mai puternice, stocurilor mai scăzute și cifrelor comparabile mai mari, a declarat banca. Exporturile de SMP au scăzut, de asemenea, cu 10,1% față de 2023.

În SUA, exporturile s-au îmbunătățit în februarie pentru prima dată după ianuarie 2023. Acest lucru a fost condus de brânza, laptele uscat degresat și zerul praf, prețurile competitive în primul trimestru susținând un volum lunar record al livrărilor de brânză pe o medie zilnică.

Exporturile de lapte uscat degresat au crescut, de asemenea, cu 3,4%, susținute de cererea din Asia de Sud-Est. Rabobank estimează că livrările totale din SUA vor avea o tendință apropiată de nivelul anului anterior în 2024, dar vor rămâne mai mici decât volumele record din 2022. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2