Ferma

741

Recomandări pentru perioada fătărilor la ovine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În perioada de fătare a oilor, specialiștii zootehniști sfătuiesc fermierii că trebuie să respecte un set de reguli de zoo-igienă pentru a avea rezultate corespunzătoare, după cum urmează:

Pe toată perioada de gestație oile trebuie atent supravegheate, se va evita aglomerarea lor în adăpost, dar și la intrarea și ieșirea din adăposturi sau padocuri.

Furajele vor fi de cea mai bună calitate, nu se vor administra furaje mucegăite iar cu două săptămâni înainte de fătare, se vor scoate din rație furajele însilozate sau murate.

Nu se administrează apă rece pentru a se evita avorturile.

În ultima parte a gestației se va tunde lâna din jurul cozii și a ugerului pentru a se putea asigura o bună igienă a suptului și/sau mulsului. Această acțiune trebuie făcută cu multă atenție, având în vedere gestația avansată și posibilitatea producerii de avorturi prin lovire.

Pregătirea adăposturilor pentru fătare: realizând un compartiment pentru oi gestante, o maternitate și un compartiment pentru miei. În maternitate se vor amenaja boxe individuale de fătare, cu dimensiunile de 1,2/0,6 – 0,8 m, se va asigura o temperatură de 18-20°C, se dezinfectează, se văruiește iar după populare așternutul se schimbă zilnic.

Simptomele fătării: cu 1-2 zile înainte de fătare abdomenul se lasă în jos, ugerul se mărește și devine turgescent, vulva se tumefiază. În apropierea momentului fătării, oaia devine neliniștită, caută un loc retras, se culcă și se ridică des. Când se observă aceste simptome, oaia trebuie introdusă în boxa de fătare. Expulzarea fetusului durează 30-40 de minute, iar în caz de fătare gemelară, al doilea fetus este expulzat la 15-20 de minute după primul. Placenta este expulzată în primele 3 ore după fătare iar involuția uterului se face în aproximativ 30 de zile.

Îngrijirea mieilor după fătare: după expulzare, mielului i se acordă primele îngrijiri – se îndepărtează mucozitățile de pe cap, din zona gurii și a nărilor, se secționează cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen, dacă acesta nu s-a rupt în timpul fătării și se tamponează cu tinctură de iod.

În continuare, mielul este lăsat aproximativ 20-30 de minute să fie lins de oaie, ceea ce echivalează cu un masaj care activează circulația sângelui. După aceasta, se trece la pregătirea oii pentru prima alăptare, prin curățarea ugerului și mulgerea primelor jeturi de colostru.

Hrănirea mieilor în primele zile după fătare: după vârsta de 8-10 zile se poate începe administrarea, în locuri special amenajate, de furaje combinate și fân de lucernă de cea mai bună calitate. În cazul mieilor gemeni, când oaia nu are lapte, sau a murit, fermierii vor apleca mieii la oi doici, fătate aproximativ în aceeași perioadă, sau vor recurge la alăptarea la biberon cu lapte de vacă.

Perioada de ”miel crud” durează de la 0 la 7 zile, cea de miel mijlociu de la 8 la 30 de zile iar cea de ”miel zburat” de la 31 la 65 de zile. Compartimentul de întreținere a oilor fătate cu miei ”zburați” se amenajează în boxe comune, asigurând pentru fiecare oaie cu miel o suprafață de aproximativ 1,6 m².

Înțărcarea mieilor – se face în funcție de rasă, vârstă și greutate corporală, dar și de destinația pe care o vor avea mieii (pentru înlocuirea efectivului reformă, prăsilă, îngrășare sau sacrificare în perioada pascală). Se recomandă ca înțărcarea mieilor să se facă treptat, timp de 4-5 zile.

Mieii vor fi izolați de mame peste noapte iar dimineața oile se mulg, urmând ca în zilele următoare mieii să fie lăsați cu mamele câteva ore în timpul zilei, în felul acesta se diminuează stresul de înțărcare. După perioadele când mieii sunt separați de oi, acestea se mulg.

Când înțărcarea mieilor se face brusc, mieii prezintă o stare de indispoziție, slăbesc și uneori se pot îmbolnăvi. În perioada înțărcării rația furajeră se completează cu furaje de cea mai bună calitate. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2