Tehnologii

483

Regândirea alimentelor ultraprocesate și reformularea produselor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, Comitetul consultativ pentru orientări dietetice analizează modul în care industria ar trebui să abordeze alimentele ultraprocesate (UPF) - inclusiv nomenclatura și infrastructura.

Nu toată lumea vrea

La reuniunea DGAC din mai 2024, comitetul a identificat o lipsă de cercetare privind legătura dintre UPF și bolile legate de dietă.

Ei au subliniat dovezi limitate cu privire la o legătură între consumul crescut al acestor alimente de către diferite grupe de vârstă (copii, adolescenți, adulți și adulți în vârstă) și o masă groasă corporală mai mare, indicele de masă corporală (IMC) și riscul de obezitate.

Cu toate acestea, nu toate părțile interesate sunt de acord cu evaluarea DGAC.

„Din 2009, au existat peste 1.600 de studii despre efectele alimentelor ultraprocesate asupra sănătății, iar aceste studii la nivel universal au același tip de rezultate”, inclusiv creșterea în greutate mai mare, mai mult diabet de tip 2, inimă.

Boala, anumite tipuri de cancer și mortalitatea anterioară, expertul în nutriție și politici publice Marion Nestle a explicat într-un episod din Chicago Booth Review.

În timp ce aceste studii observaționale „demonstrează asocierea” nu cauzalitate, Nestle a evidențiat un studiu din 2019 al Institutului Național de Sănătate care a arătat pe parcursul a două săptămâni, persoanele care au mâncat UPF-uri au consumat cu 500 de calorii mai multe decât cei care au fost hrăniți cu alimente minime sau neprocesate.

Ea a subliniat, de asemenea, că, în timp ce aceste alimente sunt mai susceptibile de a conține cantități mai mari de sare, zahăr și grăsimi, procesarea „face ceva alimentelor care le face mai irezistibil de delicioasă”.

Poate industria alimentară să redefinească UPF-urile?

În timp ce cercetările sunt în desfășurare, Kevin Ryan, CEO, Malachite Strategy, a explicat în buletinul său informativ FoodStuff că UPF-urile sunt în contradicție cu standardele actuale de marketing privind sănătatea și bunăstarea.

El prezice că DGAC poate respinge aceste alimente ca fiind periculoase, iar acest lucru ar putea crea o oportunitate pentru industria alimentară de a redefini formal sau informal limbajul în jurul alimentelor bogate în nutrienți (adică alimente cu adaos de proteine ​​sau fibre) care sunt grupate în categoria UPF așa cum este definită. în sistemul de clasificare NOVA.

NOVA identifică procesele biologice, fizice și chimice după ce alimentele sunt extrase din natură în patru clasificări:

Grupa 1: alimente neprocesate sau minim procesate

Grupa 2: uleiuri, grăsimi, sare și zahăr

Grupa 3: alimente procesate (o combinație de Grupele 1 și 2)

Grupa 4: alimente ultraprocesate

Ryan a subliniat utilizarea generalizată a UPF-urilor în sistemul alimentar într-un climat alimentar care acordă prioritate alimentației sănătoase.

Peste tot și în toate, produse ultraprocesate

"Pudră de proteine? Alimente ultraprocesate. Baton de proteine? Alimente ultraprocesate. De fapt, aproape toate alimentele și băuturile bogate în nutrienți din panteonul de sănătate de astăzi sunt apogeul UPF. Niciun influencer în domeniul wellness nu va prelua cauza unui concept care îi scoate din afaceri”, a scris el.

Mai degrabă, lacunele din sistemul de clasificare NOVA care diferențiază „UPF-urile bune” și „UPF-urile rele” pot evolua într-un nou sistem care identifică adaosuri de „procesare pozitivă pentru sănătate”, cum ar fi liofilizat, fermentat sau încolțit din „procesare făcută doar pentru termen de valabilitate mai lung sau economie de costuri.”

El a adăugat: „Acest limbaj de procesare va deveni din ce în ce mai rafinat în următorii ani, pe măsură ce mărcile caută modalități de a fi atât sănătoase, cât și procesate și convenabile.”

Reducerea dependenței de UPF prin schimbarea infrastructurii de producție

Errol Schweizer, jurnalist și fost vicepreședinte de produse alimentare la Whole Foods Market, a sugerat în timpul Summer Fancy Food Show la începutul acestei săptămâni că industria alimentară procesată are nevoie de linii de producție și de aprovizionare mai regionalizate.

El a subliniat că utilizarea diferitelor tehnologii, cum ar fi extrudarea sau congelarea rapidă pentru ingrediente, ar putea reduce dependența de alimentele ultraprocesate, creând în același timp opțiuni mai accesibile.

Schweizer a adăugat, de asemenea, că alimentele ultraprocesate tind să fie mai ieftine și să creeze dependență, ceea ce exacerbează decalajul nutrițional, în special pentru 90% dintre consumatorii care sunt stresați financiar din cauza costurilor alimentare.

Citând datele SPINS, el a explicat că insecuritatea alimentară a crescut cu 18% în ultimii doi ani, impactând 70% din gospodării, în timp ce 37% dintre tinerii de 18-44 de ani sar peste mese, întărind cazul de a consuma aceste alimente.

„Oamenii au nevoie și vor opțiuni mai bune. Există un decalaj uriaș pe piață pentru tipul de infrastructură pentru procesarea alimentelor necesară, astfel încât să putem avea alimente mai dense în nutrienți, procesate minim.

Acest lucru nu se întâmplă după alimentele procesate [sau] procesarea alimentelor, ne uităm la cum ar putea arăta un nou mod de a face acest lucru și vedem unde este mai bine”, a spus el.

În timp ce alimentele procesate oferă confort și accesibilitate incontestabile, metodele lor de producție au nevoie de o revizuire, a susținut Schweizer.

Inițiative precum Programul Good Foods Purchasing adoptat de unele orașe precum New York, Los Angeles și Chicago sau standardele de calitate stabilite de Whole Foods și Thrive Markets în jurul bunăstării animalelor, mediului și responsabilității sociale oferă cadre pentru perturbarea status quo-ului.

„Alimentele procesate sunt gata oricând ei le vrei. Nu necesită mult timp [sau] efort, în special echipament. Când ne este foame și avem puțin timp, alimentele procesate nu sunt un lux. Sunt o necesitate”, a spus el. (Foto: Freepik)  

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2