Stiri

197

Reglementări europene pentru importul de peşte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Uniunea Europeană reprezintă cea mai mare piaţă din lume pentru produsele de pescuit, fiind un importator net de peşte şi produse din peşte. Standardele comune de comercializare uniformizează caracteristicile peştelui şi produselor din pescuit vândute/cumpărate în UE, indiferent de originea acestora. Ele au un rol de a asigura transparenţa unei pieţe interne, care funcţionează fără probleme şi oferă produse de înaltă calitate. Organizarea sectorului Standardele de import pentru peşte definesc criteriile de calitate ale produselor din această grupă. Sunt reguli aplicate conform măsurilor de prospeţime sau conservare, implicând standarde ale calităţii şi dimensiunilor biologice, stabilite pentru fiecare produs. Toate acestea, cu o descriere şi prezentare comercială exactă. Se interzice, însă, importul în Comunitate al produselor pescărești obținute din pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat (INN).   Pentru ca interdicţia să producă efecte, produsele pescăreşti sunt importate în Uniunea Europeană numai dacă sunt însoţite de un certificat de captură, în conformitate cu regulamentele emise de Comisie. Certificatul de captură se validează de către statul de pavilion al navei/ navelor de pescuit, realizatoare ale capturilor din care au fost obţinute produse pescăreşti. Certificatul este necesar pentru confirmarea capturării şi comercializării peştelui în conformitate cu legile, reglementările şi măsurile internaţionale de conservare şi gestionare aplicabile.   Pentru a importa produse pescăreşti constituind un singur lot, care sunt transportate în UE dintr-o ţară terţă, alta decât statul de pavilion, importatorul este obligat să prezinte autorităţilor, pe lângă certificatul de captură validat, dovezi întemeiate care să ateste faptul că produsele pescăreşti nu au suferit alte operaţiuni decât cele de descărcare-reîncărcare. Dovezile întemeiate, în acest sens, sunt furnizate în următoarele condiţii: -         după caz, în baza unui document unic de transport, care acoperă trecerea de pe teritoriul statului de pavilion prin ţara terţă; -         pe baza unui document emis de autorităţile competente din ţara terţă în cauză:

  1. care furnizează descrierea exactă a produselor pescăreşti, menţionând data descărcării şi reîncărcării produselor şi, după caz, numele vapoarelor sau al altor mijloace de transport utilizate;
  2. care precizează condiţiile rămânerii produselor pescăreşti în ţara terţă respectivă.

Observatorul pieţei europene   Produsele din pescuit şi cele rezultate din acvacultură, importate şi vândute consumatorilor sau furnizorilor de servicii trebuie însoţite de următoarele informaţii:

  1. Specia (denumirea comercială şi denumirea ştiinţifică);
  2. Provenienţa capturilor (mare, apă dulce sau crescătorie);
  3. Zona de captură/producţie:
  4. pentru peştele capturat în mare, subzona sau diviziunea FAO;
  5. pentru peştele de apă dulce, întinderea de apă din statul membru al UE sau din ţara terţă de origine;
  6. pentru peştele de crescătorie, statul membru al UE sau ţara terţă în care a avut loc perioada finală de creştere.
  7. Uneltele de pescuit utilizate.

  Pentru a acoperi lacunele existente în materie de cunoaştere a pieţei peştelui, Comisia Europeană a creat Observatorul pieţei europene de produse din pescuit şi acvacultură. Observatorul contribuie la transparenţa şi eficienţa importurilor pe piaţa UE şi oferă sprijin deciziilor politice comerciale. Pe site-ul Observatorului sunt disponibile date privind volumul şi valoarea peştelui importat, de la capturare până la vânzarea cu amănuntul. Portalul este actualizat zilnic.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2