Reteta traditionala ”Puricei” a fost oferita pentru Russenart de Dolores Benezic, autor al blogului www.dollo.ro si preparata de Daimon Trattoria, în cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Ca multe alte mancaruri cu specific traditional, „Puriceii” sunt un fel de mancare facut la tara si încropit din resturi: de friptura si de mamaliga, încalzite si amestecate, mancate cu mana.Exista mai multe retete de „Puricei”, cu diferite ingrediente, în functie de perioada în care erau pregatite: vara – o reteta mai usoara, cu mai multa branza si mai putina carne si grasimI.Ingrediente:
-
Malai Arpis – 1 kg
-
200-300 g carnati
-
2-3 linguri ulei Arpis
-
Piper Kotanyi
-
300 g branza de burduf / telemea oaie
-
3-4 oua
-
Lapte batut.Mod de preparare:Se pregateste o mamaliga vartoasa din malai Arpis, de cu seara. A doua zi, se adauga laptele batut si branmza de burduf si se lasa iar la uscat, dupa care se faramiteaza mamaliga de ieri si se framanta toata amestecatura timp de cateva minute, pe foc, cat sa se topeasca untura si sa patrunda, odata cu bucatile de jumari, carne, carnati, în bucatile de mamaliga.Secretul Bucatarului:
Adevarata savoare a mancarii sta în „prelucrarea” ei cu mainile goale. Puriceii sunt de fapt cocoloasele de mamaliga cu carne pe care le strangi între degete si le mananci.