Tehnologii

177

Rezultatele controalelor ANSVSA în domeniul laptelui şi lactatelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Comunicat) În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum și a Municipiului București, au controlat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate.   În cadrul acestui control tematic, au fost verificate 635 de ferme, 504 exploataţii non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unităţi de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 de unităţi procesare înregistrate sanitar-veterinar și 45 de depozite independente, care asigură stocarea produselor lactate ce urmează a fi distribuite prin programul “Laptele şi cornul”.   Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfăşurate, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale în valoare de172.860 de lei.  De asemenea, au fost emise 66 de Ordonanțe de suspendare temporară a activității, 27 de Ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității și au fost acordate 184 avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.   Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reţinută și dirijată către unități de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum. Dintre neregulile constatate menționăm:   - utilizarea laptelui materie primă provenit din exploatații de animale al căror status de sănătate nu este controlat și atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploatații; - utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la  ferme/centre de colectare la unitățile de procesare a laptelui; - nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului; - nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea și procesarea laptelui crud; -  inexistența unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud. (Serviciul Comunicare)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2