209
In comunitatea europeana exista doua mari categorii de producatori: cei autorizati de stat sa-si vanda marfurile atat in tara de baza, cat si in strainatate, pe langa ei desfasurandu-si activitatea si producatorii inregistrati. Acestia din urma nu isi pot comercializa marfurile oriunde, ci numai in zona de productie, statul limitand si cantitatea maxima scoasa la vanzare. In Romania, nu exista niciun fel de control in acest domeniu, ceea ce face ca numarul produselor traditionale comercializate in tara noastra sa fie de peste 2.500, in timp ce in intreaga comunitate europeana nu exista mai mult de 1.000 de produse de acest tip, a declarat presedintele ROMALIMENTA. Astfel, Sorin Minea considera ca autoritatile statului, respectiv Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), trebuie sa exercite un control mai riguros asupra produselor traditionale. In primul rand, trebuie sa existe o evidenta clara a tuturor produselor traditionale prezente in comert, iar in paralel sa se ia masuri referitoare la limitarea cantitatii de marfuri scoasa la vanzare, dar si a ariei de vanzare. De asemenea, produsele de acest tip trebuie sa fie expuse doar in cadrul targurilor de profil, organizate in general in week-end, si nicidecum in mod constant in raioanele supermarketurilor si ale hypermarketurilor, a mai spus Sorin Minea.