394
Consumatorii doresc o bunăstare mai mare a animalelor în toată Europa, unde legea dictează standarde pentru speciile de animale, inclusiv vițeii, găini ouătoare și puii de carne. Ei doresc, de asemenea, o mai bună etichetare a bunăstării animalelor pe produsele alimentare.
Etichetele de acum nu sunt eficiente
În Franța, agenția alimentară ANSES răspunde cu o propunere pentru un sistem de tip Nutri-Score care clasifică standardele de la cel mai înalt (A) la cel mai scăzut (E).
Spre deosebire de majoritatea etichetelor de bunăstare a animalelor, care iau în considerare doar metodele de creștere și modalitățile de îmbunătățire a acestora, Franța dorește să adopte o abordare mai holistică.
Etichetele actuale privind bunăstarea animalelor „nu sunt suficiente”, subliniază Julie Chiron, coordonator de expertiză în cadrul agenției alimentare din Franța.
Cum intenționează ANSES să îmbunătățească etichetarea privind bunăstarea animalelor?
În loc să se concentreze doar pe condițiile de creștere, ANSES dorește să evalueze bunăstarea animalelor în funcție de indicatori științifici măsurați direct pe animale. De asemenea, agenția alimentară dorește să țină cont nu doar de animalele producătoare de alimente, ci și de condițiile de viață ale părinților lor.
Considerând doar metodele de creștere, este insuficientă, potrivit lui Chrion. „O fermă de găini ouătoare poate avea bibani, dar dacă găinile nu le folosesc pentru că nu sunt ușor accesibile, de exemplu, această caracteristică nu va contribui la bunăstarea lor.”
Doresc consumatorii o bunăstare mai bună a animalelor pentru animalele de la care se obțin alimente?
Potrivit ANSES, consumatorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de condițiile de viață ale animalelor folosite la producerea alimentelor precum carnea, produsele lactate și ouăle.
Un sondaj recent realizat de Organizația Consumatorilor (BEUC) susține acest lucru, aproape 90% dintre respondenți susținând noi legi pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor de fermă în UE, cum ar fi furnizarea de mai mult spațiu de locuit și interzicerea sistemelor de cuști.
În schimb, agenția alimentară vrea să se concentreze pe bunăstarea animalului în sine, în conformitate cu definiția ANSES 2018 a bunăstării animalelor:
„Bunăstarea unui animal este starea sa mentală și fizică pozitivă legată de îndeplinirea nevoilor sale fiziologice și comportamentale și a așteptărilor sale. Această stare variază în funcție de percepția animalului asupra situației.”
Evaluările bunăstării animalelor ar trebui făcute și pentru animalele care nu produc alimente, susține agenția. Animalele de la fermele de reproducere și reproducere selectivă, concepute pentru a îmbunătăți caracteristicile genetice și pentru a furniza animale care produc alimente merită, de asemenea, standarde adecvate de bunăstare.
Ce factori afectează bunăstarea unui animal?
Agenția alimentară franceză ANSES a identificat factori care pot afecta bunăstarea animalelor în fiecare etapă a vieții sale.
Acestea includ: caracteristicile genetice, metodele de creștere, practicile și formarea crescătorului, adăpostirea, hrănirea, reproducerea, transportul și sacrificarea, precum și măsurile luate pentru asigurarea unei bune stări de sănătate și limitarea utilizării practicilor dureroase.
„În unele sectoare, animalele de reproducție sunt crescute în străinătate și se știe puțin despre condițiile lor de viață”, spune Chrion, „Acest criteriu va cere sectoarelor să se organizeze pentru a se asigura că au aceste informații.
„De asemenea, nu putem pretinde că un proces de producție respectă bunăstarea animalelor dacă nu știm nimic despre condițiile de viață ale generației anterioare, a cărei creștere este supusă unor constrângeri specifice, în special constrângeri de sănătate.”
Care standard de bunăstare a animalelor va primi ce clasament?
Uniunea Europeană stabilește standardele minime de bunăstare a animalelor cerute în întregul bloc, dar statele membre individuale le pot duce mai departe dacă doresc acest lucru – atâta timp cât respectă standardele minime ale UE.
Cum crede ANSES că eticheta propusă va îmbunătăți standardele de bunăstare a animalelor? Ei bine, dacă un operator respectă doar legislația UE privind bunăstarea animalelor – indiferent dacă este legată de creștere, transport sau sacrificare – va primi un clasament „E”.
Agenția sugerează că acest scor scăzut (de fapt, cel mai mic scor disponibil) ar trebui să ajute producătorii să implementeze standarde ridicate de bunăstare a animalelor – dincolo de cele cerute de legislația UE – în timp.
În ceea ce privește standardele de bunăstare a animalelor ale părinților de animale, ANSES sugerează că, dacă nu sunt disponibile informații, operatorul ar trebui să primească un clasament de „C” sau mai mic.
În mod similar cu Nutri-Score, sistemul de etichetare ar trebui să permită consumatorilor să ia decizii rapide pe baza unui scor general.
Cum funcționează noul Nutri-Score?
Schema de etichetare nutrițională Nutri-Score a fost dezvoltată în Franța în 2017. Algoritmul său clasează alimentele de la -15 pentru cele mai „sănătoase” produse la +40 pentru cele „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește o literă cu un cod corespunzător: de la verde închis (A) la portocaliu închis (E).
Cine ar trebui să plătească pentru standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor?
Îmbunătățirea standardelor de bunăstare a animalelor nu este ieftină. În ceea ce privește cine ar trebui să acopere aceste costuri, ANSES sugerează că toate părțile interesate ar trebui să suporte costurile îmbunătățirii și evaluării standardelor de bunăstare a animalelor.
De asemenea, consumatorii din Europa sunt de acord că nu toate costurile ar trebui să fie suportate de fermieri. Un sondaj recent realizat de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) și organizațiile asociate a căutat răspunsuri de la 1.000 de persoane din opt țări: Belgia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Suedia.
Un total de 74% dintre participanți au spus că și-ar dori ca, dacă ar fi implementate standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor în întreaga bloc, UE să ofere fonduri fermierilor pentru a ajuta la acoperirea acestor costuri.
Dacă consumatorii doresc standarde mai înalte de bunăstare și au o idee despre cum și-ar dori să fie acoperite costurile asociate, ar putea fi etichetarea bunăstării animalelor la orizont?