Tehnologii

177

Se scumpeste carnea de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pretul carcasei de porc din Romania s-a dublat in primele sase luni ale anului, ajungand de la 4 - 4,5 lei/kg la 7,5 - 9 lei/kg, in conditiile in care oferta interna nu acopera nici macar 50% din cererile industriei de procesare a carnii afirma oficialii Asociatiei Romane a Carnii.

Pe de alta parte, efectivele de porcine din gospodariile populatiei au fost, in primele sase luni ale anului, cu aproape 1,5 milioane de capete mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. Efectivele totale de porcine au fost, in primul semestru, mai mici cu mai mult de 1,8 milioane de capete. Aceasta scadere a productiei interne a fost cauzata de pretul foarte mare al furajelor din prima parte a anului, determinat de rezultatele nefavorabile din anul agricol 2006-2007. În momentul de fata, afirma procesatorii, singurul plafon de pret al carnii de porc este dat de pretul carnii importate. Si in UE pretul carnii a crescut la valoarea de 1,5 - 1,6 euro/kg, din cauza cheltuielilor de transport, dar mai ales a taxelor vamale, de 20%. Asa se face ca la noi pretul carcasei a ajuns la mai mult de 2 euro/kg, cel mai mare din Europa, in timp ce, in opinia lui Sorin Minea, presedintele ARC, ar trebui sa fie de doar 5,5 - 6 lei/kg. "Pretul carcasei de porc din Romania s-a dublat in primele sase luni ale anului, ajungand de la 4 - 4,5 lei/kg la 7,5 - 9 lei/kg, in conditiile in care oferta interna nu acopera nici macar 50% din cererile industriei de procesare a carnii." Procesatorii afirma ca nu vor scadea pretul carnii, nici in eventualitatea in care Executivul va anula sau micsora taxele vamale, pentru a-si acoperi pierderile pe care le-au avut in ultimele trei luni. Ei se tem ca, in conditiile in care nu sunt sprijiniti de stat, vor fi cumparati de firmele multinationale din domeniu, care vor impune propriile reguli pe piata. "Marile firme preiau deja branduri", a afirmat Minea, dand exemplul Comtim, care a fost cumparat de concernul Smithfield. De altfel, productia interna de carne de porc s-a redus cu o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in primele sase luni ale lui 2007, in Romania s-au produs 73.200 tone de carne porc, in primul semestru din 2008 s-au produs doar 47.300 tone. La preparate din carne, productia interna a scazut cu doar 7%, de la 62.100 tone la 57.900 tone. În aceste conditii, importul de carne si preparate din porc a avut cresteri semnificative. Astfel, in primele sapte luni, s-au importat aproape 61.700 tone de carne de porc, fata de numai 46.800 tone in perioada similara a anului trecut. În replica, producatorii de carne de porc afirma ca nu sunt de acord cu aceasta noua facilitate fiscala, desi recunosc ca pretul carcasei a crescut pana la un pret mediu de 8 lei/kg. "O anulare a taxelor la importul de carne de porc ar insemna sfarsitul producatorilor romani", ne-a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. El a mai spus ca se asteapta o crestere masiva a efectivelor de porcine dupa recoltarea porumbului. O ieftinire a carcasei de porc se prevede abia peste sase luni, afirma Caruz. În schimb, sindicatele din industria alimentara sprijina demersul ARC si ameninta cu iesirea in strada la sfarsitul lunii septembrie, in cazul in care Guvernul nu va lua masuri pentru sprijinirea procesatorilor, a afirmat Dragos Frumosu, presedintele FSIA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2