Repere

598

Studiu: Lactatele bogate în grăsimi pot reduce riscul de diabet

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit DairyReporter, un studiu de cohortă derulat pe o perioadă de 9 ani a găsit dovezi că un consum de lactate cu grăsimi integrale poate fi legat de inversarea hiperglicemiei și prevenirea progresiei acesteia la diabet de tip 2 la pacienții prediabetici.

Un succes al cercetătorilor

Nu a existat nicio dovadă anterior care să lege consumul de lactate de șansa de remisiuni pre-diabet, adică o inversare a stării care precede diabetul de tip 2.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Shahid Beheshti din Teheran, Iran, au publicat rezultatele unui studiu longitudinal de 9 ani asupra modului în care consumul de produse lactate cu grăsimi întregi a afectat șansa de a inversa pre-diabet sau de a dezvolta diabet de tip 2.

În special, autorii au descoperit că consumul de iaurt plin de grăsimi ar putea fi legat de o șansă mai mică de a dezvolta diabet și de o probabilitate crescută de a reveni la glicemie normală - adică, niveluri normale de zahăr din sânge - pentru pacienții care aveau deja pre-diabet. Efectele altor produse asupra sănătății glicemice au fost însă mai puțin clare, cu rezultate contradictorii asupra consumului de iaurt, smântână, unt și brânză cu conținut scăzut de grăsimi.

Cercetarea a fost efectuată pe 334 de pacienți pre-diabetici, care făceau parte din studiul Teheran privind lipidele și glucoza, un studiu prospectiv la nivel comunitar, care a început în 1999. Datele participanților, inclusiv măsurători biochimice și o evaluare a dietei, au fost colectate în 2006-2008 cu urmăriri care au loc în 2009-2011; 2012-2014 și 2015-2017.

Vârsta medie a cohortei a fost de 49,4 ± 12,8 ani, iar 51,5% erau bărbați; rata de progresie și regresie pre-diabet a fost similară (39,8%), deși cei care au revenit la glicemia normală au fost mai tineri și au avut niveluri mai scăzute de zahăr din sânge, indice de masă corporală și raport de colesterol.

Rezultate

În timpul urmăririi, cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat cantități mari de produse lactate cu grăsime (mai mult de 230 g pe zi) au avut de-a lungul timpului o concentrație semnificativ mai scăzută a glucozei serice în jeun și 2 ore (2h-SG).

„În studiul nostru, cantitatea de iaurt consumată a fost semnificativ mai mare din punctul de vedere al dieteticianului la subiecții care au revenit la glicemia normală, comparativ cu cei care au rămas [pre-diabetici], iar un aport mai mare de iaurt a fost legat de revenirea pre-diabetului la glicemie normală.”

Opusul a fost valabil pentru aportul mai mare de brânză (mai mult de o singură porție pe zi), care a fost asociat cu concentrații mai mari de SG la 2 ore; în timp ce consumul mare de lapte a fost legat de scăderea 2h-SG în timp.

În ceea ce privește efectele consumului de lactate asupra inversării pre-diabetului, „șansa de a reveni la glicemia normală a fost semnificativ crescută” atunci când se consumau 200 g de lactate bogate în grăsimi pe zi.

În special, aportul mai mare de iaurt a părut mai probabil să fie legat de revenirea la glicemia normală, în timp ce aportul mare de brânză a fost mai probabil să crească riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la pacienții pre-diabetici.

În general, autorii au concluzionat că consumul regulat de lactate poate crește șansele de regresie pre-diabet la glicemie normală.

Iaurtul, un „super-aliment” pentru diabetici

Consumul de produse lactate de bază, cum ar fi iaurtul cu grăsime integrală, pare să fie asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 în unele studii, dar cercetătorii sunt departe de a fi clar de ce pare să fie așa.

Luna trecută, Food and Drug Administration a concluzionat că există suficiente dovezi pentru a susține o afirmație de sănătate calificată conform căreia consumul regulat de iaurt poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Hotărârea, care a fost precedată de cinci ani de petiții de către principalul producător de lactate Danone North America, înseamnă că producătorii de alimente pot acum să folosească o afirmație pe etichetă susținută de FDA - dar dovezile care o susțin rămân „limitate”, conform FDA.

Oricum, literatura academică care susține efectele pozitive ale lactatelor cu grăsimi întregi asupra sănătății glicemice continuă să apară – deși nu există un consens științific cu privire la ceea ce face lactatele atât de benefice.

„Cauzalitatea și mecanismele care stau la baza relațiilor observate între consumul de lactate și riscul de a dezvolta [diabet de tip 2] în studiile de cohortă rămân neclare”, explică cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Shahid Beheshti în lucrarea lor, adăugând că nu au fost alte dovezi. disponibile care a legat produsele lactate de șansa de regres de la pre-diabet la glicemie normală.

Cercetări complicate

Cercetările existente asupra brânzei sunt și mai complicate, unele descoperiri susțin că consumul poate reduce riscul de a dezvolta diabet, în timp ce alții nu au găsit astfel de dovezi.

„Un posibil efect advers al consumului mare de brânză asupra metabolismului glucozei este susținut de dovezile care indică faptul că tiparele alimentare cu o cantitate mare de consum de brânză cresc riscul de diabet gestațional, obezitate și obezitate abdominală”, au rezumat autorii.

Deci, de ce nu există un consens științific cu privire la motivul pentru care iaurtul pare a fi bun pentru sănătatea glicemică?

Descoperirile inconsecvente, spun autorii, s-ar putea datora compoziției unice a brânzei și iaurtului, varietatea de produse lactate disponibile la nivel global și modul în careaceste alimente sunt consumate în diferite culturi – de ex. brânză pe pizza versus brânză proaspătă de capră într-o salată.

Cu toate acestea, descoperirile actuale sugerează că consumul regulat de lactate ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau ar putea îmbunătăți șansele de a inversa pre-diabetul. Lucrarea oferă, de asemenea, câteva dovezi împotriva afirmațiilor potrivit cărora lactatele bogate în grăsimi ar putea fi un factor de risc. (Foto: Dreamstime)

(Sursa: Usual intake of dairy products and the chance of pre-diabetes regression to normal glycemia or progression to type 2 diabetes: a 9-year follow-up. Bahadoran, Z., Mirmiran, P. & Azizi, F.  Nutr. Diabetes​ 14, 15 (2024).) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2