449
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a lansat o campanie de conștientizare în timpul Lunii Naționale a Lactatelor, în încercarea de a reduce consumul de lapte crud.
Comsum în creștere
Consumul de lapte crud a crescut cu 25% în ultimul an, potrivit NielsenIQ. Datele agenției de cercetare de piață mai arată că consumul a continuat să crească în săptămânile de când a fost anunțat primul caz de gripă aviară la bovine la sfârșitul lunii martie 2024, vânzările săptămânale de lapte crud crescând între 21% și 65% de la sfârșitul lunii martie. până la mijlocul lunii mai an după an.
Acest comportament este în contradicție cu sfaturile oficiale, agențiile federale precum Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au avertizat cumpărătorii să evite laptele crud în timp ce experții investighează primul focar de gripă aviară la bovinele de lapte din SUA.
În plus, atât FDA, cât și CDC au opinii de lungă durată împotriva consumului de lapte crud, în timp ce FDA impune că numai laptele pasteurizat poate fi vândut peste liniile de stat.
Deci, de ce cumpără consumatorii mai mult lapte crud în timpul focarului de gripă A(H5N1) care a afectat acum peste 129 de efective în 12 state?
Lipsa dovezilor alimentează speculațiile
În primul rând, experții nu au reușit până acum să ofere dovezi concludente dacă consumul de lapte crud crește riscul de transmitere a virusului la oameni.
Medicii veterinari au descoperit că vacile de lapte infectate aruncă cantități mari de virus în lapte și există dovezi că pasteurizarea îl inactivează alături de alți agenți patogeni dăunători. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care FDA a găsit urme ADN ale virusului în laptele comercial, dar niciun virus „viu”.
În același timp, un grup de medici veterinari a descoperit că pisicile domestice care trăiau în ferme cu infecții raportate au murit după ce consumau lapte crud, sugerând o potențială legătură între consumul de lapte crud și infecție.
Cu toate acestea, nu există dovezi solide privind modul în care consumul de lapte crud influențează riscul de transmitere la om, singurele trei cazuri de tulpină la oameni fiind înregistrate la lucrătorii din fermele de lapte care au fost în contact strâns cu animalele infectate.
Cu toate acestea, secretarul pentru agricultură Tom Vilsack a spus că chiar și un strop de lapte infectat ar putea transmite virusul.
„În vreme ce producătorii, oamenii de știință USDA și medicii veterinari au analizat cu atenție H5N1, inclusiv prin analize epidemiologice detaliate, am aflat că virusul H5N1 se concentrează în ugerul vacilor bolnave și în laptele de vacă, care poate conține încărcături mari de virus”, a spus el. a scris într-un articol de opinie lansat presei. „Asta înseamnă că chiar și o stropire mică de lapte poate răspândi boala.”
Însă lipsa unor dovezi concludente care să demonstreze dacă consumul de lapte nepasteurizat duce la transmiterea virusului la oameni este motivul pentru care organizațiile producătorilor de lapte crud, cum ar fi Institutul pentru Lapte Crud, au numit avertismentele agențiilor federale „foarte frime”.
„FDA recunoaște că „există informații limitate disponibile despre transmiterea gripei aviare în laptele crud, nepasteurizat”, a scris Mark McAfee, președinte și președinte al consiliului de administrație al Institutului de lapte crud și fondator al McAfee Farms and Organic Pastures Dairy Co., SRL.
„Apoi continuă să folosească aceleași tactici de alarmare pe care le-au folosit de zeci de ani împotriva laptelui crud, în ciuda faptului că acum există dovezi ample că laptele crud poate fi produs cu grijă ca aliment cu risc scăzut.”
Totuși, laptele crud nu este un aliment cu risc scăzut în cărțile FDA. Regulatorul tratează produsele lactate pasteurizate, inclusiv laptele, brânza, smântâna și iaurtul ca fiind cu risc scăzut, orice lactate nepasteurizat fiind considerat cu risc ridicat.
Laptele crud este disponibil consumatorilor doar în unele zone
Un alt factor care poate determina vânzările de lapte crud este că, în unele jurisdicții de stat, producătorii de lactate au voie să comercializeze lapte nepasteurizat pentru consumul uman. În state precum California, Maine, New Hampshire, New Mexico și Pennsylvania, laptele crud poate fi achiziționat din magazinele de vânzare cu amănuntul, precum și de la fermier, care poate nici măcar nu trebuie să dețină o licență.
Producătorii de lapte crud susțin, de asemenea, că sunt bine pregătiți pentru a detecta gripa aviară la bovine, deoarece mulți își monitorizează deja efectivele pentru boli și își testează laptele pentru prezența agenților patogeni. De exemplu, producătorul Raw Farm LLC din Fresno, California, este înscris în programul pilot monitorizat de către Departamentul pentru Alimentație și Agricultură din California și i s-a spus într-o scrisoare din 28 mai că efectivul său este „în stare bună față de cerințele actuale ale programului”. '.
Fermierii prodicători de lapte care se concentrează pe lactate pasteurizate au fost îndemnați să-și testeze în mod voluntar efectivele, USDA oferind stimulente financiare celor care adoptă o abordare mai proactivă. Secretarul Vilsack a subliniat, de asemenea, că „îmbunătățirea biosecurității este cheia limitării răspândirii H5N1 pentru a menține animalele, muncitorii și operațiunile agricole în siguranță”.
„USDA are multe modalități de a sprijini producătorii, inclusiv capacitatea de a ajuta producătorii să plătească pentru biosec îmbunătățit planuri de urgență, testare gratuită pentru H5N1 pentru bovinele de lapte, transport gratuit pentru a trimite probe de testare la laborator, costuri veterinare gratuite, echipament de protecție personală gratuit și multe altele”, a explicat el.
„În plus, pentru producătorii care au H5N1 în efectivul lor, USDA intenționează să introducă un program prin Programul de asistență de urgență pentru animale, albine și pește crescut în fermă – mai bine cunoscut sub numele de ELAP – care este dezvoltat pentru a compensa producătorii eligibili cu efective pozitive. care se confruntă cu pierderea producției de lapte. Prin statut, ELAP este autorizată să plătească producătorilor eligibili 90% din valoarea pierderilor.
„Programul ar plăti o sumă per vacă, pentru o perioadă de timp stabilită. În plus, pentru producătorii care doresc să ajute la stăpânirea bolii și să reducă povara operațiunilor lor, USDA a anunțat recent un program de statut voluntar H5N1 pentru efectivul de lapte.”
”Cunoașteți riscurile brute”, se spune într-o nouă campanie axată pe consumatori
În încercarea de a-și transmite punctul de vedere consumatorilor de lactate, FDA a lansat o campanie de conștientizare care explică riscurile consumului de lapte crud.
Într-un comunicat de presă din 25 iunie, agenția a declarat: „Laptele și produsele lactate precum iaurtul și brânza au mulți nutrienți sănătoși. Cu toate acestea, laptele crud, cunoscut și sub numele de lapte nepasteurizat, poate conține germeni nocivi care ar putea duce la boli de origine alimentară.
Protejați-vă de bolile cauzate de laptele nepasteurizat și produsele lactate în timpul Lunii Naționale a Lactatelor, citind despre laptele crud și exersând manipularea în siguranță a alimentelor.”
FDA continuă să desființeze o serie de „mituri ale laptelui” adesea susținute de pasionații de lapte crud, cum ar fi că pasteurizarea reduce valoarea nutrițională a laptelui sau provoacă intoleranță la lactoză (nu o face, spune FDA).
Eficacitatea pasteurizării în focalizare clară
Pe 25 iunie, FDA a publicat, de asemenea, detalii în cercetarea sa privind eficacitatea pasteurizării și a altor metode care pot inactiva virusul H5N1.
„Ne-am implicat activ în efectuarea de studii folosind echipamente de pasteurizare cu flux continuu, care reflectă cele din uz comercial, pentru a ajuta la confirmarea parametrilor de pasteurizare care sunt eficienți la inactivarea virusului H5N1 HPAI în timpul procesării laptelui.
Aceste studii în curs de desfășurare vor furniza informații pentru validarea dovezilor privind eficacitatea pasteurizării în asigurarea faptului că niciun virus HPAI H5N1 viabil nu este prezent în aprovizionarea comercială cu lapte. Agenția se angajează să împărtășească rezultatele acestor studii în curs în viitorul apropiat”, a spus agenția într-un comunicat.
Vor fi patru domenii de cercetare. Acestea includ:
prelevarea de probe de lapte înainte de pasteurizare, adică testarea probelor de lapte crud reunite pentru a determina nivelul de virus prezent în lapte înainte de pasteurizare;
studii cinetice de inactivare termică de bancă, care vor estima timpul și temperatura precisă necesare pentru a inactiva virusul;
studii de pasteurizare în flux continuu, care vor ajuta la confirmarea parametrilor la care virusul este inactivat în timpul pasteurizării comerciale;
maturarea brânzei cu lapte crud, care va evalua dacă virusul poate supraviețui în timpul învechirii brânzei crude.
FDA a lansat, de asemenea, un al doilea sondaj național de prelevare a produselor lactate disponibile în comerțul cu amănuntul.
Prima revizuire nu a detectat virus viabil în 297 de mostre de lactate și produse lactate de vânzare cu amănuntul, dar în cea de-a doua, vor fi testate doar 155 de produse, inclusiv brânzeturi maturate din lapte crud, lapte pasteurizat și brânzeturi pasteurizate, cremă de brânză, unt și înghețată. (Foto: Dreamstime)