Tehnologii

294

Studiu: Taxele pe alimentele „nesănătoase” scad ratele de obezitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ratele de obezitate continuă să crească la nivel global, guvernele luând diverse măsuri pentru a o combate, dar impozitarea alimentelor nesănătoase este soluția? Iată rezultatele unui studiu efectuat pe această temă, citat de FoodNavigator.

Crește obezitatea

Numărul obezității în Europa și în restul lumii a crescut semnificativ în ultimii patruzeci de ani, Uniunea Europeană (UE) declarând-o acum o „problemă gravă de sănătate publică”. Conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 1 din 8 oameni din lume trăiesc acum cu obezitate.

Obezitatea este clasificată ca un indice de masă corporală (IMC) de peste 30. Ea a fost legată de o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, tulburări musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita și cancerul endometrial, de sân și de colon.

Prin urmare, guvernele lucrează pentru a aborda această problemă, cu diferite metode și grade diferite de succes. Cu toate acestea, una dintre metodele cele mai des implementate pentru a încerca să combată obezitatea este impozitarea așa-numitelor alimente nesănătoase. Dar funcționează asta?

Ce sunt alimentele nesănătoase?

Deși nu există o definiție oficială a ceea ce constituie alimente nesănătoase, acestea sunt recunoscute pe scară largă ca fiind alimente bogate în grăsimi, sare și zahăr (HFSS).

Federația Mondială a Inimii susține acest lucru, afirmând că o dietă nesănătoasă conține alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate și trans.

Impozitarea alimentelor nesănătoase ajută la reducerea obezității?

Un studiu recent, evaluat de colegi, realizat de Imperial College Business School, a analizat impozitarea alimentelor bogate în grăsimi, zahăr și sare (HFSS), pentru a înțelege eficacitatea acestei tehnici în abordarea problemei obezității.

Cercetarea a fost condusă de impactul obezității asupra sănătății generale.„Recunoscând impactul pe care alegerile alimentare îl au asupra sănătății oamenilor, am fost motivați să identificăm și să evaluăm politicile care ar putea ajuta țările să stăpânească valul de obezitate”, explică dr. Elisa Pineda, coleg de cercetare la Imperial College, la The George Institute for Global Health UK.

„Cercetarea noastră este un pas crucial pentru a ajuta țările să creeze politici de sănătate care pot reduce semnificativ povara bolii și pot îmbunătăți calitatea sănătății oamenilor. Descoperirile noastre subliniază potențialul măsurilor fiscale direcționate, cum ar fi taxele alimentare și subvențiile, de a modifica comportamentele consumatorilor într-un mod care ar putea duce la populații mai sănătoase la scară globală.”

Studiul, comandat de Echipa de îmbunătățire a dietei de la Biroul pentru Îmbunătățirea Sănătății și Disparități, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială, a constatat că o taxă pe alimente, care sunt bogate în grăsimi, zahăr și sare (HFSS), afectează direct vânzările de aceste produse.

Analiza a analizat concluziile a 20 de studii de țară separate, analizând potențialul global de impozitare a alimentelor bogate în grăsimi, zahăr și sare (HFSS). Studiile au inclus rezultate din Mexic, Statele Unite, Canada, Ungaria, Danemarca, Țările de Jos, Singapore și Noua Zeelandă.

Reducere cu 18 % a vânzărilor

În Mexic, o taxă de 8% asupra alimentelor neesențiale, bogate în energie, inclusiv dulciuri, ciocolată, cereale cu zahăr, chipsuri și gustări sărate, a înregistrat o reducere cu 18% a vânzărilor în supermarketuri și o reducere cu până la 40% la alți comercianți cu amănuntul. În plus, grupurile cu venituri mici, care erau mai mari consumatori de alimente impozitate în prealabil, au înregistrat cea mai mare scădere a consumului odată cu implementarea taxei.

Cu toate acestea, rezultatele din America de Nord și Noua Zeelandă sugerează că o taxă scăzută sau o taxă fără subvenții pentru alimente mai sănătoase ar putea fi eficientă doar în creșterea veniturilor guvernamentale, mai degrabă decât să afecteze nivelul obezității.

Pentru a avea un impact asupra nivelurilor de consum și a obezității, autorii au descoperit că în aceste regiuni, ratele de impozitare ridicate și subvențiile pentru alimente mai sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, au fost fundamentale în crearea schimbării.

„Cercetarea noastră este un pas crucial pentru a ajuta țările să creeze politici de sănătate care pot reduce semnificativ povara bolii și pot îmbunătăți calitatea sănătății oamenilor”, spune dr. Pineda.

Ar trebui țările europene să implementeze impozitarea alimentelor HFSS?

Mai multe țări din Europa, inclusiv Danemarca, Finlanda și Ungaria, au implementat deja taxe pentru alimentele considerate nesănătoase. Mai mult, cifrele OMS arată că guvernele care pun în aplicare „taxele pe băuturile îndulcite cu zahăr (SSB) câștigă amploare”.

„Descoperirile noastre subliniază eficacitatea taxelor alimentare HFSS ca o strategie viabilă de reducere a consumului de alimente nesănătoase și de a aborda provocările de sănătate publică ale obezității”, spune dr. Pineda.

De asemenea, se crede că inegalitățile în materie de sănătate, exacerbate de veniturile mici, ar putea fi reduse prin adăugarea unei taxe pe alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare, dacă alimentele sănătoase sunt subvenționate suplimentar.

„Dovezile conform cărora persoanele din grupurile cu venituri mai mici beneficiază cel mai mult de pe urma acestor taxe sugerează că pot juca, de asemenea, un rol în reducerea inegalităților în materie de sănătate.” adaugă doctorul Pineda.

 „Rezultatele pozitive asociate cu combinarea taxelor alimentare HFSS cu subvenții pentru opțiuni mai sănătoase fac din aceasta o opțiune de politică convingătoare pentru guvernele care doresc să încurajeze o alimentație sănătoasă și să reducă impactul obezității.

Cu toate acestea, pentru a fi cel mai eficient și pentru a evita ca consumatorii să înlocuiască pur și simplu alte opțiuni nesănătoase, este important ca aceste taxe să fie asociate cu o disponibilitate sporită a alternativelor sănătoase și accesibile.”

Impozitarea alimentelor HFSS ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea obezității prin reformulare. În Marea Britanie, noile reglementări privind plasarea produselor în magazine și supermarketuri au motivat deja unele mărci să-și reformuleze produsele pentru a evita să fie îndepărtate din locații importante de vânzare cu amănuntul. Impozitarea ar încuraja și mai mult mărcile să se reformuleze pentru a evita impozitarea, ceea ce înseamnă că toți consumatorii ar cumpăra produse mai sănătoase. (Foto: Freepik)

(Sursa: Review: Effectiveness and policy implications of health taxes on foods high in fat, salt, and sugar DOI: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306919224000101 Authors: Elisa Pineda, Mathilde Gressier, Danying Li, Todd Brown, Sarah Mounsey, Jack Olney, Franco Sassi) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2