268
Un surplus de ouă împinge fermierii ucraineni să crească exporturile, în ciuda plângerilor repetate ale fermierilor europeni cu privire la importurile copleșitoare din Ucraina, notează PoultryWorld.
Ofertă excesivă
După aproape 2 ani de penurie, piața de ouă din Ucraina a început să se confrunte cu o ofertă excesivă, a dezvăluit Yevhen Khailov, director de vânzări al Incuba, un producător local de ouă. Excedentul este resimțit în ciuda exporturilor record.
Ucraina produce acum peste 100 de milioane de ouă pe lună, a declarat Khailov unei publicații locale, Our Poultry Farming. Producția a depășit cererea, deoarece mai mulți fermieri s-au luptat să intensifice producția, deoarece piața a fost deficitară în ultimii ani. Prea multe companii au crescut numărul de găini ouătoare, a adăugat Khailov.
Situații similare s-au întâmplat deja în trecut, dar acum fermierii au oportunități limitate de a-și reduce populația de găini ouătoare, deoarece și piața cărnii de pasăre este complet saturată, a declarat Khailov.
„În plus, întreruperile lungi de curent reprezintă o problemă pentru ferme, ceea ce face dificilă sacrificarea păsărilor și depozitarea cărnii”, a spus el.
Exporturi în creștere
Între timp, exporturile de ouă din Ucraina continuă să crească. În prima jumătate a anului 2024, vânzările către clienții străini au ajuns la 36.980 de tone față de 29.700 de tone în anul precedent, arată datele statistice oficiale.
Creșterea s-a produs pe măsură ce creșterea industrială a ouălor în Ucraina se redresează, a declarat Uniunea Crescătorilor de Păsări din Ucraina într-un comunicat.
Cei mai mari importatori de ouă ucrainene au fost țările europene, în primul rând Polonia și Italia, precum și Singapore, Emiratele Arabe Unite și Israel, a spus organizația.
Prețurile ouălor din Ucraina ar putea crește în următoarele câteva luni, deoarece țara este pregătită pentru întreruperi prelungite în timpul sezonului de încălzire. DTEK, cea mai mare companie de producere a energiei din țară, a estimat că întreruperile de curent pot dura până la 20 de ore pe zi, deoarece o parte substanțială a sistemului energetic ucrainean este în ruine.
Necazurile fermierilor europeni
Un surplus de ouă ar putea împinge fermierii ucraineni să crească exporturile pe fondul plângerilor repetate ale fermierilor europeni cu privire la importurile copleșitoare din Ucraina.
În ultimii câțiva ani, Letonia a văzut că importurile de ouă aproape s-au multiplicat de patru ori, a declarat Janis Gaigals, șeful Asociației Letone a Păsărilor de curte, într-un interviu pentru radioul leton.
Gagals a spus că organizația sa a venit recent cu o nouă idee despre cum să reglementeze importurile de păsări de curte din Ucraina.
„Potrivit crescătorilor de păsări, ar fi corect dacă taxa de import la ouăle din Ucraina nu ar fi eliminată, ci ar fi adusă la un nivel care să echilibreze condițiile de producție și să nu denatureze piața. Și că toate taxele de import colectate vor fi transferate guvernului ucrainean. Atunci ar fi sprijin economic direct”, a explicat Gagals. (Foto: Freepik)