216
Oamenii de știință din Israel declară că au creat un concept revoluționar pentru imprimarea 3D a alimentelor pe baza unei noi materii prime, Nanoceluloza cristalină (CNC), informează Food Navigator-Asia. Ei pretind că tehnologia va duce la producerea de alimente ready meal pentru persoanele cu nevoi dietetice speciale, ajutând totodată la rezolvarea problemelor legate de securitatea alimentară. Sistemul a fost creat de Yissum Research Development Company, compania de transfer tehnologic a Universității Ebraice din Ierusalim. Potrivit profesorului Ido Braslavsky, unul dintre dezvoltatori, CNC are un conținut redus de calorii și are proprietăți versatile care permit legarea uleiului și a proteinelor. El a spus că poate, de asemenea, ”să formeze materiale rigide la un conținut scăzut de apă și un material asemănător gelului, la un conținut mai mare de apă. Prin intermediul efectului Pickering, CNC stabilizează picăturile de ulei în apă și poate interacționa cu proteinele. Prin urmare, CNC poate forma o bază pentru diferite elemente textuale cu o perfuzie de nutrienți în cantitățile dorite”, a explicat Braslavsky. Aceste proprietăți fac din CNC un bun material de bază pentru imprimarea produselor alimentare. Braslavsky a adăugat: ”Platforma include procesarea termică in situ, oferind astfel un preparat alimentar cu o singură oprire cu flexibilitate ridicată”. Aplicații în nutriția medicală Cercetătorii spun că tipărirea hranei 3D ar putea servi la o varietate de nevoi și piețe, incluzând segmentele fără gluten, carne, calorii scăzute și segmente de nutriție medicală. Profesorul Yaron Daniely, președinte și CEO la Yissum, a declarat: ”Acest lucru are potențialul de a aborda o varietate de provocări cu care se confruntă domeniul nutriției, de la cererea de hrană personalizată pentru persoanele cu boli, cum ar fi diabetul, obiceiurile alimentare, în abordarea problemei lipsei de alimente în țările în curs de dezvoltare etc.” Tehnologia Yissum are, de asemenea, capacitatea de a găti, coace, prăji și gratar în timpul imprimării. Rezultatul este o masă nutrițională cu conținut scăzut de calorii personalizată. Daniely a adăugat: "Abilitatea de a pregăti, amesteca, forma și găti în mod automat alimente personalizate într-un singur dispozitiv este un concept cu adevărat revoluționar. ”Ideea este de a permite controlul complet al substanțelor folosite, în scopul creării unor mese sănătoase și gustoase care pot fi consumate imediat”. Braslavsky a prezentat noua tehnologie de imprimare a hranei la conferința ”3D Printing and Beyond: Current and Future Trends”, de la Universitatea Ebraică