230

Tehnologia Danone, pentru consumatorii care gustă viața zâmbind

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Danone România este lider de piaţă pe segmentul de lactate proaspete şi, în calitate de lider, are responsabilitatea de a oferi consumatorilor produse de cea mai bună calitate. Situată în locul fostei fabrici de lapte Mioriţa, Danone a început prima producţie locală de iaurturi în 1999. În anii care au urmat, Danone a investit în achiziţionarea celor mai avansate tehnologii pentru a asigura igiena, siguranţa şi calitatea produselor. De la 21 de angajaţi, câţi au fost la început, acum Danone are peste 500 de angajaţi în toată țara care contribuie la producerea a peste 1 milion de iaurturi pe zi. În plus, Danone beneficiază de expertiza de aproape 100 de ani dobândită de la nivel internațional. Danone deține 11 branduri și peste 80 de referințe de produs și este prezent în peste 70% dintre gospodăriile din România în care se consumă iaurt. Majoritatea produselor sunt realizate în fabrica din București, cu lapte proaspăt, colectat de la fermierii români. Iaurtul înseamnă lapte cu fermenţi, iar un iaurt bun se obţine din lapte de cea mai bună calitate. Laptele folosit de Danone este colectat zilnic de la fermieri români. Toate fermele cu care lucrează Danone sunt strict verificate în privinţa sănătăţii, furajării, îngrijirii văcuţelor, dar şi în privinţa igienei echipamentelor de muls, de răcire și păstrare a laptelui. După muls, laptele este stocat în tancurile de depozitare de la fermă, la temperaturi de sub 4 grade C. După primul set de analize, efectuat la fermă, înainte de încărcarea în cisternă (aici se verifică densitatea și aciditatea laptelui, temperatura de păstrare) laptele este verificat detaliat înainte de descărcarea în fabrică. În plus față de analiza compozițională și de microbiologie, se verifică și prezența urmelor de antibiotice sau de aflatoxină. Dacă nu respectă standardele stabilite, laptele este refuzat. În laboratorul din incinta fabricii lucrează 20 de specialişti care verifică prin 1600-1800 de analize zilnic, ingredientele, ambalajele, produsele finale și chiar aerul din secţia de ambalare. Danone recepționează zilnic, în medie, aproximativ 200 de tone de lapte proaspăt. Înainte de a fi folosit în iaurturi, laptele este pasteurizat pentru a distruge bacteriile potențial patogene și a reduce flora microbiană comună din lapte. Pasteurizarea presupune aducerea laptelui la o temperatură înaltă (90-95 grade C), pentru aproximativ 5 minute. După ce este pasteurizat, laptele este omogenizat - globulele grase sunt divizate până la dimensiuni mici (1 micron), care să prevină sedimentarea lor și să asigure o distribuție uniformă a grăsimii în lapte și în iaurt. Pentru a putea prepara iaurturi cu diferite valori de grăsime sau fără grăsime este necesară separarea smântânii din lapte. Acest lucru se realizează cu ajutorui forței centrifuge. Separatorul centrifugal dispune de niște discuri conice prevăzute cu orificii de distribuție, aliniate vertical. Laptele se introduce prin aceste orificii și, sub influența forței centrifuge, se separă grăsimea. Dat fiind că globulele de grăsime au o densitate mai mică decât laptele degresat, ele se deplasează spre interior (axul de rotație), în timp ce laptele degresat se deplasează înspre exterior. Fiecare fază este colectată separat, ca lapte degresat și, respectiv, smântână. Prin fermentarea laptelui bacteriile benefice transformă o parte din lactoza existentă în lapte și generează acid lactic. Acesta conduce la coagularea proteinelor și schimbarea stării laptelui din lichid în consistent, la gustul acrișor și proprietățile digestive bine-cunoscute ale iaurturilor. Fermenții tipici din iaurturi, adică bacteriile benefice, sunt cei folosiți în întreaga lume: Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus. Fermenții sunt de fapt iaurturi concentrate și deshidratate în vid, la temperatură joasă (liofilizate). Arată ca niște bobiţe albe, ambalate în cutii asemănătoare celor de lapte și se păstrează în frigidere speciale, la o temperatură care menține bacteriile inactive până la momentul utilizării lor. În funcție de modalitatea de fermentare, există două tipuri de iaurt: ferm, care fermentează după ambalarea în pahare, și brasat sau cremos, care fermentează în tanc și este ulterior ambalat în pahare. Odată descărcat în fabrică, laptele circulă doar printr-un circuit închis de țevi de inox, fără a intra în contact cu mâna omului sau cu aerul, asigurându-se astfel cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară. Toate operaţiile de procesare, de spălare şi de dezinfecţie a echipamentelor implicate în producție sunt conduse şi controlate prin calculatoare. În fabrica din București există șase linii performante de ambalare, care permit punerea pe piață, zilnic, a peste 1 milion de iaurturi. Toate ambalajele sunt realizate din materiale de uz alimentar și sunt sterilizate înainte de utilizare. Procesarea şi ambalarea iaurtului se face în mediu de aer sterilizat prin ultrafiltrare, fără ca mâna omului să atingă produsul. Aceste condiţii de igienă excelentă sunt de altfel şi motivul pentru care durata de valabilitate a produselor este de 4-5 săptămâni, fără a folosi conservanți. Conceptul se referă la păstrarea neîntreruptă a unui produs în condiții de refrigerare pe tot parcursul procesului de producție, distribuție și comercializare, până la momentul consumului. Danone asigură cel mai înalt nivel de control al calității și al siguranței alimentare. Toate informaţiile înregistrate în laborator şi în secţiile de fabricaţie sunt integrate într-un sistem de trasabilitate, care permite identificarea materiilor prime şi a furnizorilor acestora, precum şi identificarea magazinelor unde produsele au fost livrate. Compania este certificată pentru standarde de calitate și siguranța alimentului încă din anul 2003, iar în prezent are implementat standardul maxim în acest domeniu, FSSC 22000, pentru sistemul de management al siguranţei alimentare. Mai multe detalii pe www.gustaviatazambind.ro

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2