Legea nr. 363/2007
privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu
consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind
protecția consumatorilor
În vigoare de la: 31 decembrie 2007
Consolidare la data de: 9 octombrie 2025
Publicare: Monitorul Oficial, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007
Include modificările aduse prin: L 130/2010; L 33/2015; OG 37/2015
aprobată prin L 51/2016; OG 2/2018; OUG 58/2022.
Ultimul amendament: 28 mai 2022
SECȚIUNEA 1 – Practici
comerciale înșelătoare
Art. 5. – Practicile comerciale înșelătoare pot fi
acțiuni înșelătoare sau omisiuni înșelătoare.
-
O practică comercială este considerată
acțiune înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice
situație, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este
susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele
ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă să îl determine pe
consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi
luat-o, chiar dacă informațiile sunt, în fapt, corecte, în raport cu unul
sau mai multe dintre următoarele elemente:
a) existența sau natura
produsului;
b) principalele caracteristici ale produsului, cum ar fi: disponibilitatea,
avantajele, riscurile, fabricarea, compoziția, accesoriile, asistența acordată
după vânzare și instrumentarea reclamațiilor, modul și data fabricației sau
prestării, livrarea, capacitatea de a corespunde scopului, utilizarea,
cantitatea, specificațiile, originea geografică sau comercială, rezultatele
care se pot obține din utilizarea sa, precum și rezultatele și caracteristicile
esențiale ale testelor sau controalelor efectuate asupra produsului.
-
O practică comercială este, de asemenea,
considerată acțiune înșelătoare dacă, în contextul prezentării situației
de fapt, ținând cont de toate caracteristicile și circumstanțele,
determină sau este susceptibilă să determine consumatorul mediu să ia o decizie
de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o. În acest caz, acțiunea
înșelătoare este determinată de:
a) orice activitate de
comercializare privind produsul, inclusiv publicitatea comparativă, care
creează o confuzie cu alt produs, marcă, nume sau alte semne distinctive ale
unui concurent;
b) nerespectarea de către comerciant a obligațiilor prevăzute în codul de
conduită pe care s-a angajat să îl respecte, dacă:
-
(i) angajamentul nu este o simplă aspirație,
ci este ferm și poate fi verificat;
-
(ii) comerciantul indică, în cadrul unei
practici comerciale, că s-a angajat să respecte codul;
c) orice activitate de comercializare a unui bun, ca fiind identic cu un
bun comercializat în alte state membre ale Uniunii Europene, deși bunul
respectiv are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, cu
excepția cazului în care acest lucru este justificat de factori legitimi
și obiectivi, dovediți cu documente concludente.
REGULAMENTUL (CE) NR.
1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
Din 16 decembrie 2008
Privind aditivii alimentari
Publicat în: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (OJ L 354 din
31.12.2008)
Text consolidat
Alimente în care
prezența unui aditiv nu poate fi permisă în temeiul principiului transferului
prevăzut la articolul 18 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr.
1333/2008
-
Alimente neprelucrate, astfel cum sunt
definite la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, cu excepția
preparatelor din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr.
853/2004.
-
Miere, astfel cum este definită în Directiva
2001/110/CE a Consiliului.
-
Uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine
animală sau vegetală.
-
Unt.
-
Lapte pasteurizat și sterilizat (inclusiv
UHT) nearomatizat și smântână pasteurizată simplă nearomatizată (cu
excepția smântânii cu conținut redus de grăsime).
-
Produse lactate fermentate nearomatizate,
netratate termic după fermentare.
-
Zer bătut nearomatizat (cu excepția zerului
bătut sterilizat).
-
Apă minerală naturală, astfel cum este
definită în Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European și a
Consiliului, și apă de izvor, precum și toate celelalte ape îmbuteliate
sau ambalate.
-
Cafea (cu excepția cafelei instant
aromatizate) și extracte de cafea.
-
Ceai din frunze nearomatizat.
-
Zaharuri, astfel cum sunt definite în
Directiva 2001/111/CE a Consiliului.
-
Paste făinoase uscate, cu excepția celor fără
gluten și/sau destinate dietelor hipoproteice, în conformitate cu
Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
-
Alimente pentru sugari și copii de vârstă
mică, astfel cum sunt menționate în Regulamentul (UE) nr. 609/2013,
inclusiv alimente destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari
și copii de vârstă mică.