Specialiștii de la Pine Hill Dairy afirmă că tehnologia UP (de Ultra Pasteurizare), asociată cu Tetra Gemini Aseptic, oferă, pur și simplu, un produs nou, dacă luăm în calcul proprietățile produsului final, informează DairyReporter. Desigur, producătorul din Barbados realizează și alte utilaje, conforme cu mai vechile tehnologii (HTST, pentru tratarea laptelui proaspăt și UHT-Ultra High Temperature). Dar, diferența dintre aceste tehnologii și soluția de ultrapasteurizare este dată de nivelul de temperatură, precum și de valorile de timp. Astfel, metoda HTST folosește tratarea laptelui la o temperatură mai mică de 80 C, pentru cel mult 16 secunde, fiind mai apoi răcită la temperatura de socare, procesul durând 70 de secunde. Metoda tradițională UHT presupune tratarea laptelui până în jurul valorii de 138 C, fiind păstrat la acest nivel o scurtă perioadă de timp, după care urmează răcirea graduală, procesul necesitând 110 secunde. La rândul său, tehnologia de ultrapasteurizare presupune trtatarea laptelui la puțin peste 80 C, urcarea acesteia pentru patru secunde la temperatura de 138 C și readucerea lui la temperatura de 80 C, după care, urmează răcirea finală, până la temperatura de stocare. Și în acest caz, procesul durează 70 de secunde dar calitatea produsului final este mult îmbunătățită.